Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Mustafa TECİMEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Gökdemir,A(2003), Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin sonunda öğrenci, Organizasyon ve görev tanımlarını, yönetimin temel prensipleri ve hedeflerini, mutfak yönetimi ilkelerini, mutfak planı ve fiziksel özelliklerini, araç gereç temizliğini, gıda zehirlenmelerinde ve özel durumlarda ilk yardımı, kalori hesaplamaları yapılmasını gıda maddelerinin gruplandırılmasını, üretim maliyetlerini ve üretim aşamalarını açıklayabilecek ve yorumlayabilecektir.
|
Dersin İçeriği
|
Mutfak yönetimine ait; yönetimin temel prensiplerini, organizasyon ve görev tanımlarını, verimlilik teknikleri kavramak. Mutfak bilgisi ile ilgili mutfak planı ve fiziksel özellikleri, mutfak malzemeleri, mutfak güvenliği, mutfak planı ve fiziksel özellikleri, mutfak malzemelerini, mutfak güvenliğini kavramak ve uygulamak.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ve otel işletmeciliği alanının temel ilkelerini kavrar.
|
4
|
2
|
Turizm ve otel işletmeciliği mesleğinde mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar.
|
4
|
3
|
Turizm ve otel yönetimi fonksiyonlarını açıklayabilir.
|
4
|
4
|
Turizm ve otel işletmelerinde yönetici yardımcılığı veya orta kademe yöneticilik konusunda nitelikli ara eleman olarak sorumluluğunu bilir.
|
5
|
5
|
Ticari hayatta faaliyet gösteren işletmelerin özelliklerini bilir.
|
4
|
6
|
Alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini bilir.
|
-
|
7
|
Turizm ve otel işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilir.
|
-
|
8
|
Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilir.
|
-
|
9
|
Ticari hayatta kullanılan belgelerin çoğunu tanıyabilir.
|
4
|
10
|
Ülke ekonomisi açısından turizm girdilerinin önemini bilir.
|
-
|
11
|
İş hayatında meslek ahlâkının önemini bilir.
|
-
|
12
|
Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını çalıştırır.
|
-
|
13
|
Dalı ile ilgili bölümde temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular.
|
4
|
14
|
İşletme ve yönetim kademelerinde sorumluluk alır.
|
-
|