Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Ağırlama ve Yiyecek- İçecek Endüstrisi
|
K1. Bölüm 1
|
2
|
İnsan Gereksinimleri ve Yiyecek-İçecek Hizmetleri
|
K1. Bölüm 1
|
3
|
Yiyecek ve İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
|
K1. Bölüm 1
|
4
|
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim, Yönetsel Sorumluluklar ve İlişkiler
|
K1. Bölüm 1
|
5
|
Yiyecek-İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı
|
K1. Bölüm 1
|
6
|
Servis Departmanı İş Tanımları ve İş Gerekleri, Bar Departmanı İş Tanımları
|
K1. Bölüm 1
|
7
|
Mutfak Departmanı İş Tanımları, Yemek ve İçki Servisinin Önemi
|
K1. Bölüm 1
|
8
|
Servis Türleri, Temel Servis Kuralları, Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları
|
K1. Bölüm 4
|
9
|
Bar- İçki Bilgisi ve Servisi, Bar, Bar Türleri ve Bar Malzemeleri
|
K1. Bölüm 7
|
10
|
Bar Türleri, Bar ve Bar Yerleşimi, Alkol ve İçeceklerle İlgili Genel Bilgiler
|
K1. Bölüm 7
|
11
|
Alkolsüz İçecekler ve Servisleri
|
K1. Bölüm 7
|
12
|
Soğuk Alkolsüz İçecekler, Sıcak Alkolsüz İçecekler
|
K1. Bölüm 7
|
13
|
Alkollü İçecekler ve Servisleri
|
K1. Bölüm 7
|
14
|
Bira, Şarap, Viski, Votka, Cin, Vermut , Konyak, Armanyak ve Brandy,
|
K1. Bölüm 7
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğr. Gör. Mustafa TECİMEN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. YILMAZ, Y. (2004), Servis Tekniği ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
|
Dersin Amacı
|
1. Yiyecek içecek hizmet işletmelerini detaylı tanıyabilme.
2. Küçük, orta ve büyük kapasiteli yiyecek işletmelerini tanıyabilme aralarındaki farkları tanıyabilme.
3. Yiyecek içecek hizmet işletmelerinin yönetim, planlama ve organizasyon şekillerini kavrayabilme
|
Dersin İçeriği
|
Yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin tanımlanması, sınıflandırılması ve özellikleri; yiyecek-içecek hizmet işletmelerinde yönetim ve önemi; yiyecek-içecek hizmet işletmelerinin temel fonksiyonları, organizasyon yapıları, hizmetlerin planlanması ve pazarlanması konularını kavramak ve uygulamak
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Turizm ve otel işletmeciliği alanının temel ilkelerini kavrar.
|
-
|
2
|
Turizm ve otel işletmeciliği mesleğinde mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar.
|
-
|
3
|
Turizm ve otel yönetimi fonksiyonlarını açıklayabilir.
|
4
|
4
|
Turizm ve otel işletmelerinde yönetici yardımcılığı veya orta kademe yöneticilik konusunda nitelikli ara eleman olarak sorumluluğunu bilir.
|
-
|
5
|
Ticari hayatta faaliyet gösteren işletmelerin özelliklerini bilir.
|
-
|
6
|
Alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini bilir.
|
-
|
7
|
Turizm ve otel işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilir.
|
-
|
8
|
Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilir.
|
-
|
9
|
Ticari hayatta kullanılan belgelerin çoğunu tanıyabilir.
|
4
|
10
|
Ülke ekonomisi açısından turizm girdilerinin önemini bilir.
|
-
|
11
|
İş hayatında meslek ahlâkının önemini bilir.
|
-
|
12
|
Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını çalıştırır.
|
-
|
13
|
Dalı ile ilgili bölümde temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular.
|
4
|
14
|
İşletme ve yönetim kademelerinde sorumluluk alır.
|
-
|