ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda ve Personel Hijyeni CTU225 GÜZ 2+0 Fak./ Üni. S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Hijyenin tanımını ve önemini kavrayabilir ..
    2-Bakteriler, mayalar, küfler, virüsler ile ilgili bilgileri kavrayabilir ve açıklar.
    3-Yararlı, patojen mikroorganizmalar ve bunların gelişme ortamları ile ilgili bilgileri kavrayabilir ve açıklar.
    4-Patojen bakterilerin gıdalara geçişi, gıda zehirlenmeleri ve bakterilerin gelişmesinin kontrol altına alınması ile ilgili bilgileri kavrayabilir ve açıklar. Besin, bina, hava, su, personel hijyeni ile ilgili ilkeleri kavrayabilir ve uygular.
    5-Patojen bakterilerin gıdalara geçişi, gıda zehirlenmeleri ve bakterilerin gelişmesinin kontrol altına alınması ile ilgili bilgileri kavrayabilir ve açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40122
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 60122
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   60
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Otel mutfaklarında hijyenik şartların oluşturulması, hijyen K1. Bölüm 1
    2 Mutfak zemini K1. Bölüm 2
    3 Çalışma yerleri ve iç mekan , kullanılan ara ve gereçlerin hijyeni, havalandırma K1. Bölüm 3
    4 Bulaşıkların yıkanması, elle yıkama , makine ile yıkama K1. Bölüm 3
    5 Çöpler ve haşerelerle mücadele K1. Bölüm 4
    6 Kemirgenlerle mücadele yolları K1. Bölüm 4
    7 Sürüngenlerle mücadele , hamam böcekleri ve uçan böceklerle mücadele yolları K1. Bölüm 4
    8 Temizlik , personel hijyeni K1. Bölüm 5
    9 Otel idaresinin hijyen konusunda alması gereken önlemler K1. Bölüm 5
    10 Personelin dikkat etmesi gereken özellikler, çalışanların fiziksel ve iç organları bakımından sağlığı K1. Bölüm 6
    11 Mutfak araçlarını ve kaplarını kullanırken dikkat edilecek noktalar, gıda maddeleri zehirlenmesi K1. Bölüm 7
    12 Gıda maddelerinin hazırlanmasında, pişirilmesinde hijyen kuralları. K1. Bölüm 8
    13 Gıda maddelerinin servisene kadar uygulanması gerekli hijyen kuralları K1. Bölüm 8
    14 Yiyeceklerin hijyenik olarak servisi K1. Bölüm 8
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Hıdır Harbalıoğlu
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. KOZAK N.2018 , GIDA VE PERSONEL HİJYENİ, DETAY YAYINCILIK, ANKARA.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı 1. Hijyenin tanımını ve önemini kavrayabilme. 2. Bakteriler, mayalar, küfler, virüsler ile ilgili bilgileri kavrayabilme 3. Yararlı, patojen mikroorganizmalar ve bunların gelişme ortamları ile ilgili bilgileri kavrayabilme 4. Patojen bakterilerin gıdalara geçişi, gıda zehirlenmeleri ve bakterilerin gelişmesinin kontrol altına alınması ile ilgili bilgileri kavrayabilme 5. Besin, bina, hava, su, personel hijyeni ile ilgili ilkeleri kavrayabilme
    Dersin İçeriği Turizm ve otel işletmeciliğinde gıda ve personel hijyeninin sağlanmasına yönelik olarak; hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi, işleme öncesinde, esnasında ve sonrasında gıda hijyeni, personel hijyeni ve kişisel temizlik kuralları, besinlerin bozulma nedenleri, mikroorganizma-insan ilişkisi, gıda servisinde hijyenin önemi, işletmelerin temizlik uygulamaları, gıda güvenliği ve hijyeni ile ilgili uluslararası standartlar, HACCP?in tanımı ve önemi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Turizm ve otel işletmeciliği alanının temel ilkelerini kavrar. 4
    2 Turizm ve otel işletmeciliği mesleğinde mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrar. 4
    3 Turizm ve otel yönetimi fonksiyonlarını açıklayabilir. 4
    4 Turizm ve otel işletmelerinde yönetici yardımcılığı veya orta kademe yöneticilik konusunda nitelikli ara eleman olarak sorumluluğunu bilir. 4
    5 Ticari hayatta faaliyet gösteren işletmelerin özelliklerini bilir. 5
    6 Alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini bilir. 5
    7 Turizm ve otel işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilir. 5
    8 Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilir. 5
    9 Ticari hayatta kullanılan belgelerin çoğunu tanıyabilir. 5
    10 Ülke ekonomisi açısından turizm girdilerinin önemini bilir. 5
    11 İş hayatında meslek ahlâkının önemini bilir. 5
    12 Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını çalıştırır. 5
    13 Dalı ile ilgili bölümde temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular. 5
    14 İşletme ve yönetim kademelerinde sorumluluk alır. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster