ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sayısal Elektronik CHB105 GÜZ 3+1 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sayısal elektronik ile ilgili olan temel kavramları kavrar. Sayısal mantık devreleri ile ilgili sayı sistemlerini ve kodları tanır.
    2-Mantık kapılarını tanıyabilir ve işleyişini kavrar.
    3-Boole ifadeleri ve karnough diyagramlarını kavrar ve dijital mantık devrelerinin sadeleştirilmesinde kullanır.
    4-Bileşimsel devrelerin (combinational) çalışması ve kullanılışını kavrar .
    5-Flip-Flop çeşitlerini tanıyabilme ve çalışmasını kavrar .Sayısal sayıcıların (counter) çalışması ve kullanılışını kavrar.
    6-Kaydedicilerin (register) ve tutucuların çalışması ve kullanılışını kavrar.Bellek elemanlarını tanır, özelliklerini kavrar .Algoritmik durum makinalarını kavrar.
    7-A/D ve D/A dönüştürücülerin çalışması ve kullanılışını kavrar.
    8-Sayısal haberleşmeyi kavrar, modülasyon çeşitlerini tanır ve blok şemalarını çizer.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Derya Dağ,
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları yok
    Kaynaklar Digital Design (Moris MANO),Mantık Devreleri (Prof. Dr. Hüseyin EKİZ),
    Yardımcı Kitap Dijital Elektronik (M.Yağımlı-F.Akar), Sayısal Elektronik Devreleri (H.H.Kuntman), Dijital Elektronik (Metin Bereket)
    Dersin Amacı Sayısal elektronik ile ilgili olan temel kavramları bilmesi. Sayısal mantık devreleri ile ilgili sayı sistemlerini ve kodları tanıması. Mantık kapılarını tanır ve işleyişini kavraması. Boole ifadeleri ve karnough diyagramlarını öğrenmesi. ve dijital mantık devrelerinin sadeleştirilmesinde kullanabilmesi. Bileşimsel devrelerin (combinational) çalışması ve kullanılışını kavrayabilmesi. Flip-Flop çeşitlerini tanıyabilmesi ve çalışmasını kavrayabilmesi . Sayısal sayıcıların (counter) çalışması ve kullanılışını kavrayabilmesi. Kaydedicilerin (register) ve tutucuların çalışması ve kullanılışını kavrayabilir. Bellek elemanlarını tanıyabilme, özelliklerini kavrayabilmesi. Algoritmik durum makinalarını kavrayabilmesi. A/D ve D/A dönüştürücülerin çalışması ve kullanılışını kavrayabilmesi. Sayısal haberleşmeyi kavrayabilmesi, modülasyon çeşitlerini tanıyabilmesi ve blok şemalarını çizebilmesi.
    Dersin İçeriği Sayısal Kavramlar Sayı Sistemleri, Mantık Devreleri Mantık ifadelerin sadeleştirilmesi Bileşimsel Devreler Flip-Floplar Sayıcılar Sayıcılar Kaydedici ve tutucular Bellek Birimleri Algoritmik Durum Makinaları Dönüştürücüler Sayısal Modülasyonlar
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster