Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
İşletme ve yönetimle ilgili temel kavramlar.
|
K1
|
2
|
İşletmelerin amaçları, özellikleri ve işletme çeşitleri.
|
K1
|
3
|
İşletmelerin çeşitleri ve işletme çevre ilişkileri.
|
K1
|
4
|
İşletme kuruluş çalışmaları ve fizibilite.
|
K1
|
5
|
İşletme büyüklüğü, kapasite ve kapasite ölçüleri.
|
K1
|
6
|
İşletme kuruluş yeri seçimi ve kuruluş yerleri.
|
K1
|
7
|
İşletmelerde yönetim tanımı ve fonksiyonları, yönetim kademeleri ve yönetici becerileri
|
K1
|
8
|
İşletmelerde planlama, örgütleme fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri, yararları.
|
K1
|
9
|
İşletmelerde koordinasyon, yöneltme ve denetim fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri ve aşamaları.
|
K1
|
10
|
İşletme fonksiyonlarından Üretimin tanımı, önemi, sınıflandırılması ve üretim yönetimi
|
K1
|
11
|
İşletme fonksiyonlarından pazarlamanın tanımı, önemi ve hedef pazar seçimi
|
K1-K2
|
12
|
İşletmelerde finansın tanımı, amacı, önemi ve finansal fonların sağlanması.
|
K1
|
13
|
İşletmelerde insan kaynakları yönetimi, planlanması, işgören seçimi ve ücret yönetimi
|
K1
|
14
|
İşletmelerde halkla ilişkiler ve araştırma ve geliştirme çalışmaları
|
K1-K2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Öğretim Görevlisi Ahmet KOCADAĞ
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1-Prof. Dr. İsmet MUCUK (2015), Temel İşletme Bilgileri, TÜRKMEN Yayınları, İstanbul
|
Yardımcı Kitap
|
K2- Yrd.Doç. Dr. İlknur KUMKALE (2007) Genel İşletme, MURATHAN Yayınevi
|
Dersin Amacı
|
1. İşletmenin temel kavramlarını, amaçlarını ve çevre ile ilişkilerini kavrayabilme.
2. İşletme çeşitlerini sıralayabilme.
3. İşletmelerin kuruluş çalışmalarını, kuruluş yerinin seçimini ve işletmenin kapasitesinin belirlenmesini kavrayabilme.
4. İşletme fonksiyonlarını ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilme.
5. İşletmelerin yönetiminde ortaya çıkan sorunları kavrayabilme.
|
Dersin İçeriği
|
İşletme ve yönetimle ilgili temel kavramlar. İşletmelerin amaçları, özellikleri ve işletme çeşitleri. İşletmelerin çeşitleri ve işletme çevre ilişkileri. İşletme kuruluş çalışmaları ve fizibilite. İşletme büyüklüğü, kapasite ve kapasite ölçüleri. İşletme kuruluş yeri seçimi ve kuruluş yerleri. İşletmelerde yönetim tanımı ve fonksiyonları, yönetim kademeleri ve yönetici becerileri. İşletmelerde planlama, örgütleme fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri, yararları. İşletmelerde koordinasyon, yöneltme ve denetim fonksiyonlarının tanımı, çeşitleri ve aşamaları. İşletme fonksiyonlarından Üretimin tanımı, önemi, sınıflandırılması ve üretim yönetimi. İşletme fonksiyonlarından pazarlamanın tanımı, önemi ve hedef pazar seçimi. İşletmelerde finansın tanımı, amacı, önemi ve finansal fonların sağlanması. İşletmelerde insan kaynakları yönetimi, planlanması, iş gören seçimi ve ücret yönetimi. İşletmelerde halkla ilişkiler ve araştırma ve geliştirme çalışmaları.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Temel Matematik ve Fen Bilimi Bilgisine sahiptir.
|
-
|
2
|
Makine resmini okur, makine elemanlarının resimlerini kurallarına uygun şekilde geleneksel yöntemlerle veya bilgisayarla çizer.
|
-
|
3
|
Talaşlı ve Talaşsız İmalat yöntemlerini bilir ve uygular. Talaşlı-talaşsız üretimde kullanılan takım tezgâhlarını kullanır.
|
-
|
4
|
Makine alanında ölçme ve kalite kontrol işlemlerini yapar.
|
-
|
5
|
Malzemeyi tanır, ısıl işlemi bilir, imalat için uygun malzemeyi seçer.
|
-
|
6
|
Kesici takım ve kesme değişkenlerine göre iş parçalarının en uygun devir sayısı ve ilerleme hızını tayin ederek işler.
|
-
|
7
|
Makine parçalarının bilgisayarla tasarımını yapar ve bilgisayarlı denetimli tezgâh için programını oluşturur ve işler.
|
-
|
8
|
Hidrolik-pnömatik sistemlerde kullanılan malzemeleri ve sembollerini bilir. Hidrolik-pnömatik devre tasarımı yapar.
|
-
|
9
|
Bilgisayarla yazı yazar, sunum hazırlar, veri tabanı dosyaları oluşturur.
|
-
|
10
|
Malzemelerin statik ve dinamik değişkenlerine göre dayanımlarını hesaplar.
|
-
|
11
|
Mesleğiyle ilgili bilgisayarlı çizim, tasarım ve üretim programlarını kullanır.
|
-
|
12
|
Makine sanayinde kullanılan konum, hız, basınç, kuvvet vb. ölçüm aletlerini tanır, çalışma sistemlerini açıklar.
|
-
|
13
|
Yönetimin temel ilkelerini, iletişim tekniklerini ve iş kanunlarını bilir.
|
5
|
14
|
Üretimi planlar, işlem kartlarını hazırlar, görev dağılımı yapar ve denetler.
|
5
|
15
|
Üretim teknikerliği konusundaki gelişmeleri takip eder.
|
4
|