ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Konaklama Muhasebesi CMU228 BAHAR 2+0 S 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Konaklama muhasebesi ile ilgili temel kavramları kavrar.
    2-Konaklama muhasebesinin özelliklerinin kavrar.
    3-Konaklama işletmelerinin organizasyonu ve muhasebe departmanı ile ilgisini kavrar.
    4-Ön büro, yiyecek- içecek departmanlarının işlevlerini kavrar.
    5-Müşteri hesaplarının özellikleri, ön büro kasaları, kasa işlemleri, oda satışları ve kontrollerini uygular.
    6-Yiyecek-içecek satın alma, slim alma, depolama, stok kontrol yöntemleri ile yiyecek ve içecek maliyet kontrol sistemlerini kavrar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40199
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 60199
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   60
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Konaklama işletmelerinin sınıflandırılması.
    2 Konaklama işletmelerinin organizasyon yapısı ve muhasebe departmanı.
    3 Konaklama işletmelerinin özelliklerinin muhasebe uygulamasına etkisi.
    4 Konaklama işletmelerinin özelliklerinin muhasebe uygulamasına etkisi.
    5 Konaklama işletmelerinde muhasebe ile diğer departman ilişkileri.
    6 Konaklama işletmelerinde muhasebe departmanının ilgilendiği işlemler.
    7 Konaklama işletmelerinde muhasebe departmanının ilgilendiği işlemler.
    8 Gelirlerin ve tahsilatların muhasebeleştirilmesi.
    9 Gelirlerin ve tahsilatların muhasebeleştirilmesi.
    10 Malzeme giderlerinin ve ödemelerinin muhasebeleştirilmesi.
    11 İşçilik giderlerinin muhasebeleştirilmesi.
    12 İşçilik giderlerinin muhasebeleştirilmesi.
    13 Oda ve yemek fiyatının bulunuşu.
    14 Oda ve yemek fiyatının bulunuşu.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Eyyüp Karakaş
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1- Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları, Murat AZALTUN - Ergün KAYA.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı 1. Konaklama muhasebesi ile ilgili temel kavramları tanıyabilme. 2. Konaklama muhasebesinin özelliklerini kavrayabilme. Müşterilere sunulan hizmetlerin maliyetini hesaplayabilme. 3. Konaklama işletmelerinin çeşitli departmanlarının gelir ve giderlerinin ayrı ayrı tespit ve tayin yöntemlerini uygulayabilme. 4. Konaklama işletmeleri departmanlarının maliye ve karını belirledikten sonra işletmenin finansal tablolarını düzenleyebilmek.
    Dersin İçeriği Konaklama işletmelerinin sınıflandırılması, organizasyon yapısı ve muhasebe departmanı. Konaklama işletmelerinin özelliklerinin muhasebe uygulamasına etkisi. Konaklama işletmelerinde muhasebe ile diğer departman ilişkileri. Konaklama işletmelerinde muhasebe departmanının ilgilendiği işlemler. Gelirlerin ve tahsilatların muhasebeleştirilmesi. Malzeme giderlerinin ve ödemelerinin muhasebeleştirilmesi. İşçilik giderlerinin muhasebeleştirilmesi. Oda ve yemek fiyatının bulunuşu.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ticari hayatta kullanılan defterleri mevzuata uygun usul ve esaslara göre işler. 3
    2 Ticari hayatta faaliyet gösteren işletmelerin özelliklerini açıklar. 1
    3 Şirketlerin kuruluşu, birleşmesi, dönem sonu işlemleri ve tasfiyesi ile ilgili kayıtları yapar. -
    4 Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerileri kazanır. -
    5 Muhasebeci olarak mevzuatı takip eder ve muhasebe standartlarına göre kayıt yapar. 5
    6 Ticari hayatta kullanılan belgeleri tanır, düzenler, uygular ve saklar. 5
    7 Mesleki matematik uygulamaları yapar. 1
    8 Ekonomi, finansman, sermaye piyasası ve dış ticaret ile ilgili kavramları tanır. -
    9 Bilgisayar ortamında F klavye ile yazışmalar yapar ve tablolar hazırlar. -
    10 Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanır. -
    11 Verileri toplar, serilere dönüştürür ve veri sonuçlarını değerlendirir. -
    12 Alanı ile ilgili konularda araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak rapor hazırlayabilir. -
    13 Vergi ile ilgili hesaplamaları yapar ve beyannameleri düzenler. 4
    14 Maliyet hesaplamalarını yapar ve mali analiz tekniklerini uygular. 5
    15 İş hayatında meslek ahlâkının önemini açıklar. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster