ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Odun Dışı Orman Ürünleri ORM408 BAHAR 2+1 Fakülte Z 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bitkilerin vejetatif ve generatif organlarını tanımlar.
    2-Bitkilerin kullanım alanlarını ve kullanım şekillerini açıklar.
    3-Çevrelerindeki odun dışı orman ürünlerini örnekler.
    4-Odun dışı bitkisel ürünlerin bazı kullanım şekillerini uygular.
    5-Ülkemizde ihracatı yapılan önemli ürünleri sıralar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler20166
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Genel Bilgiler Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 1-15 okunarak derse gelinmesi.
    2 Odun Dışı Orman Ürünleri Ürünleri ile İlgili Hukuki Düzenlemeler Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 16-28 okunarak derse gelinmesi.
    3 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Tanıtımı, Defne Yaprağı ve Yağı Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 29-44 okunarak derse gelinmesi.
    4 Çam Fıstığı, Mazı, Palamut Kadehi-Tırnağı-Özü Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 45-60 okunarak derse gelinmesi.
    5 Ihlamur, Kestane, Keçi Boynuzu, Sumak, Cehri, Barut Ağacı Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 61-82 okunarak derse gelinmesi.
    6 Mahlep, Menengiç, Kuşburnu, Ceviz, Yalancı Akasya Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 83-92 okunarak derse gelinmesi.
    7 Meyan Kökü ve Özü, Geven (Kitre), Funda, Salep Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 93-106 okunarak derse gelinmesi.
    8 Diğer Odun Dışı Orman Ürünleri (Kabuk, Çiçek, Meyve, Yaprak), Soğanlı Bitkiler Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 107-110 okunarak derse gelinmesi.
    9 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Üretimi, Reçine Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 111-115 okunarak derse gelinmesi.
    10 Sığla yağı, Çıralı Çam Kök Odunu Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa116-120 okunarak derse gelinmesi.
    11 Türkiye`nin bazı yabani besin bitkileri Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 121-128 okunarak derse gelinmesi.
    12 Üretim Programında Yer Verilmeyen Odun Dışı Orman Ürünlerinin Üretimi Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 129-135 okunarak derse gelinmesi.
    13 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Korunması Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 136-140 okunarak derse gelinmesi.
    14 Pazarlama ve Uygulama Derse girmeden önce, ders kitabından sayfa 141-145 okunarak derse gelinmesi.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Serhat URSAVAŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Araş. Gör. Dr. Gamze TUTTU, Araş. Gör. Simge ÇİZGEN TAN
    Kaynaklar K1. Özkan,Z.C., Akbulut,S. (2009) Odun Dışı Orman Ürünleri (Bitkisel Ürünler) K2. Özkan, Z.C., Ayaz H. (1997) Orman Tali Ürünleri Ders Notu. K3. Anşin, R., Özkan, Z.C. (2006) Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta).
    Yardımcı Kitap YK1. Tuzlacı, E. (2011). Türkiye?nin Yabani Besin Bitkileri ve Ot Yemekleri, Alfa Yayınları, Melisa Matbaacılık, İstanbul.
    Dersin Amacı Odun dışı orman ürünlerine konu olan bitkileri ve kullanılan kısımlarını tanıtmak. Kullanım yerlerini ve şekillerini öğretmek. Ülkemizdeki odun dışı orman ürünü potansiyelini ortaya koymak, bunlardan yararlanma ve bunları koruma yollarını göstermek.
    Dersin İçeriği Türkiye`de orman ürünleri üretimi, odun dışı ürünler ve kullanımları. Orman ürünleri ve odun dışı orman ürünlerine göre sınıflandırır. Dünyada ve Türkiye`de kullanılan envanter yöntemleri ve teknolojileri. Envanter, verim ölçümü, hasat tespiti ve izlemeyi kapsar.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ormancılık ve çevre sorunlarını tanımlayabilme, küresel ve toplumsal koşullara uygun alternatif çözümler üretebilme becerisi kazanır. 5
    2 Biyoçeşitlik ve orman ekosistemlerini oluşturan canlı ve cansız unsurları bilir ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilir. 5
    3 Orman kaynaklarının planlanması, üretim ve faydalanmanın düzenlenmesi ile bu alanda sürdürülebilir kaynak yönetimi için gerekli bilgi ve beceriye sahiptir. 5
    4 Mevcut ormanların korunması, bakımı ve gençleştirilmesine, yenilerinin tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine yönelik planlı müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisine sahiptir. -
    5 Ormancılığın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, sosyo-politik yapısını ortaya koyabilecek, farkındalık oluşturabilecek ve katılımcı yaklaşımla planlama, uygulama ve denetim becerisi kazanır. 4
    6 Ormancılık uygulamalarında bilişim teknolojilerini, ölçüm-hesap ve analiz araçlarını ve uygun yöntemleri kullanabilme becerisi kazanır. -
    7 Ulusal ve Uluslararası ormancılık politikalarını, yasalarını ve eğilimleri anlama ve uygulama becerisi kazanır. -
    8 Ulusal ve Uluslararası ölçekte ormancılığın sektörel yapılanmasını bilir ve bu yapıyı analiz edip değerlendirebilme becerisi kazanır. 4
    9 Ormancılık ve çevre konularında ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet edebilir, ortak çalışmalar yapabilir ve projeler geliştirebilir -
    10 Ekip çalışması yapabilme, bağımsız davranma, inisiyatif kullanma, analitik düşünme ve etkin iletişim becerisine sahip olur. -
    11 Ormancılık meslek anlayışı ve etik sorumluluğu kazanır. 4
    12 Yaşam boyu öğrenme ilkesi ışığında, ormancılıkla ilgili ekolojik, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip edebilir ve bu bilgileri ulusal ormancılığın faydası için kullanabilir. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster