ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İç Mekan Süs Bitkileri PEY310 BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-İç mekan bitkilerini sınıflandırıp açıklar.
    2-İç mekan bitkilerinin genel bakım kurallarını açıklar
    3-İç mekan bitkilerinin üretim ve yetiştirme tekniklerini açıklar.
    4-İç mekan bitkilerinde fizyolojik bozuklukları açıklar.
    5-İç mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılarla mücadeleyi kavrar.
    6-İç mekan bitkilerinde yetiştirme ortamları ve saksı değiştirmeyi açıklar.
    7-Önemli iç mekan bitkilerinin yetişme istekleri, üretim teknikleri ve bakım önlemlerini açıklar.
    8-Bitkilerin tanzimi ve iç mekanlarda kullanım ilkelerini kavrar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)12112
    Ödevler30144
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   79
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,63 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Bitkilerle mekan düzenleme çalışmaları ve İç mekan süs bitkileri kavramı, tasarımı ve ilkeleri. K1 den 1. bölüm okunmalıdır. K2 den 1. ve 2. bölüm okunmalıdır.
    2 Süs Bitkilerinin ve iç mekan bitkilerinin tanımı ve kullanımı. Türkiye`de ve Dünya`da iç mekan süs bitkileri üretimi, pazar durumu ve sorunları. K1 den 2. bölüm okunmalıdır. K3 den 1. bölüm okunmalıdır.
    3 İç mekan süs bitkileri yetiştirme koşulları ve bakım İstekleri (Işık, Sıcaklık, Nem, Sulama, ) K1 den 3. bölüm okunmalıdır. K2 den 4. bölüm okunmalıdır. K3 den 2. bölüm okunmalıdır.
    4 Gübreleme, harçlar ve harç hazırlama ve saksı değiştirme K1 den 4. bölüm okunmalıdır. K2 den 5. bölüm okunmalıdır. K3 den 3. bölüm okunmalıdır.
    5 İç Mekan Bitkilerinde görülen kültürel problemler. K1 den 5. bölüm okunmalıdır.
    6 Üretim Yöntemleri. K1 den 6. bölüm okunmalıdır. K2 den 7. bölüm okunmalıdır.
    7 Araceae, Agavaceae ve bir-iki türle önemli olan diğer familyalara dahil iç mekan süs bitkileri türlerinin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den 7. bölüm okunmalıdır. K3 den 6. bölüm okunmalıdır.
    8 Ara Sınav
    9 Araliaceae vb. familyalara dahil iç mekan süs bitkileri türlerinin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den 8. bölüm okunmalıdır. K3 den 6. bölüm okunmalıdır.
    10 Marantaceae, Piperaceae, palmae, Polypodiaceae vb. familyalara dahil iç mekan süs bitkileri türlerinin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den 9. bölüm okunmalıdır. K3 den 6. bölüm okunmalıdır.
    11 Liliaceae, Amarylidaceae, Primulaceae vb. familyalara dahil iç mekan süs bitkileri türlerinin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den10. bölüm okunmalıdır. K3 den 6. bölüm okunmalıdır.
    12 Euphorbiaceae, Campanulaceae, Gesneriaceae, Ericaceae, Passifloraceae vb. familyalara dahil çiçekleri için yetiştirilen iç mekan süs bitkileri türlerinin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den 11. bölüm okunmalıdır. .
    13 Kaktüs ve Sukkulentler dahil olup iç mekan süs bitkisi olarak kullanılan türlerin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den 11. bölüm okunmalıdır.
    14 Bromeladlar ( Bromeliacea Familyası) dahil olan iç mekan süs bitkisi olarak kullanılan türlerin tanınması, özellikleri, yetiştirilme istekleri, üretimleri. K1 den 11. bölüm okunmalıdır.
    15 Öğrenci proje sunumlarının değerlendirilmesi. Seçilen konu üzerinde proje sonumu hazırlanacaktır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Koordinatorü Prof. Dr. Nazan KUTER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Çiçek, N. 2017. İç Mekan Süs Bitkileri. Basılmamış Ders Notları. 2. Tanrıverdi, F. 1993. Çiçek Üretim Tekniği. İnkılap Yayınları. 3. Yokaş, İ. 2017. Süs Bitkileri Üretim Teknikleri. Elif yayınevi.
    Yardımcı Kitap 1. Güçlü, K., İç Mekan Bitkileri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ofset Tes., Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 148, Erzurum, 1999. 2. Oral, N., İç Mekan Süs Bitkileri, Ezgi Kitabevi Yayınları, Bursa, 1999 3. Kenber, A. L. 1995. Süs ve Salon Bitkileri. İnkılap Yayınları
    Döküman -
    Dersin Amacı İç mekan süs bitkilerini tanımak, ekolojik isteklerini, üretim ve yetiştirme tekniklerini, bakım kurallarını ve saksı bitkileri ile iç mekan düzenleme ilkelerini öğrenmek.
    Dersin İçeriği İç mekan süs bitkilerini tanımlar. İç mekan süs bitkilerinin üretim ve bakım tekniklerini içermektedir.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Peyzaj Planlama bilgi ve becerisine sahip olur. -
    2 Peyzaj Tasarım bilgi ve becerisine sahip olur. 5
    3 Peyzaj Yönetimi bilgi ve becerisine sahip olur. -
    4 Bitki tanıma ve kullanabilme becerisine sahip olur. 5
    5 Bitki yetiştirme teknikleri ve bakımı hakkında bilgi sahibi olur. 5
    6 Doğal ve kültürel çevrede farkındalık ve algılama yeteneğine sahip olur. 4
    7 Yapısal, fiziksel ve estetik işlevliği olan yaratıcı konstrüksiyon detayları geliştirebilir. -
    8 İki ve üç boyutlu düşünme yeteneği kazanır. 3
    9 Temel bilgisayar becerileri ile bilgi işlem teknolojilerini, mesleki gelişimi destekleyecek düzeyde kullanabilir. -
    10 Alanı ile ilgili mevzuata hakim olur. -
    11 Mesleki etik ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip olur. -
    12 Bireysel ve/veya ekip çalışmalarında görev ve sorumluluk alabilir. 4
    13 Yaşam boyu öğrenmenin ve kendini geliştirmenin önemini benimseyerek ulusal ve uluslararası gelişmeleri bu yönde takip edebilir. 4
    14 Sorunlara akılcı, pratik ve kısa sürede çözüm üretme. 4
    15 Doğal ve kültürel peyzaj alanlarına ilişkin verileri analiz etme, değerlendirme ve yorumlama yetisine sahip olur. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster