|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Davranış ve davranış problemlerine ilişkin temel kavramlar
|
K1, K2
|
|
2
|
0-18 yaş çocuklarının genel gelişim özellikleri
|
K1, K2
|
|
3
|
Çocukluk döneminde görülen davranış problemleri
|
K1, K2
|
|
4
|
Davranış problemlerinde kuramsal yaklaşımlar ve davranış problemlerinin nedenleri
|
K1, K2
|
|
5
|
Problem davranışın saptanması-1: Formal Yöntemler
|
K1, K2
|
|
6
|
Problem davranışın saptanması-2: Informal Yöntemler
|
K1, K2
|
|
7
|
Davranış problemine müdahale-1: Çevre düzenlemesi, davranış yönetimi
|
K1, K2
|
|
8
|
Davranış problemine müdahale-2: Görmezden gelme, kurallar
|
K1, K2
|
|
9
|
Davranış problemine müdahale-3: Mola
|
K1, K2
|
|
10
|
Evde davranış yönetimi : Aile Tutumları
|
K1, K2
|
|
11
|
Sınıfta davranış yönetimi : Sınıf yönetimi
|
K1, K2
|
|
12
|
Örnek olayların incelenmesi
|
K1, K2
|
|
13
|
Araştırma sonuçlarının incelenmesi
|
K1, K2
|
|
14
|
Etkili davranış müdahale planı geliştirme
|
K1, K2
|
|
Ön Koşul
|
-
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Nihan Feyman GÖK
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
K1. Özyürek, A..(2018). Çocuklarda Davranış Yönetimi. Ankara : Vize Yayıncılık
K2. İbrahim H.Diken (2010). Erken Çocukluk Döneminde Davranış Problemleri ile Başetme. Ankara : Eğiten Kitap
|
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Yavuzer, H. (2003). Doğum öncesinden ergenlik sonuna çocuk psikolojisi. İstanbul: Remzi Kitabevi
YK2. Yörükoğlu, A. (1998). Çocuk Ruh Sağlığı İstanbul: Özgür Yayınları.
|
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilerin çocukluk dönemine özgü davranış problemlerini tanıması, davranış problemlerinin doğasını anlaması ve etkili değerlendirme ve müdahale stratejisini öğrenmesini sağlamak
|
|
Dersin İçeriği
|
Davranış ve davranış problemlerine ilişkin temel kavramlar, 0-18 yaş çocuklarının genel gelişim özellikleri, çocukluk döneminde görülen davranış problemleri, davranış problemlerinde kuramsal yaklaşımlar ve davranış problemlerinin nedenleri, problem davranışın saptanması-1: formal yöntemler, problem davranışın saptanması-2: informal yöntemler, davranış problemine müdahale-1: çevre düzenlemesi, davranış yönetimi, davranış problemine müdahale-2: görmezden gelme, kurallar, davranış problemine müdahale-3: mola, evde davranış yönetimi : aile tutumları, sınıfta davranış yönetimi : sınıf yönetimi, örnek olayların incelenmesi, araştırma sonuçlarının incelenmesi, etkili davranış müdahale planı geliştirme
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Çocukların gelişimsel özellikleri, gelişimsel bozukluklar ve öğrenme güçlüklerini açıklar.
|
3
|
|
2
|
Çocuk gelişimi alanındaki temel ve güncellenmiş kuramsal bilgilere ve uygulama için gerekli beceriye sahip olur.
|
-
|
|
3
|
Çocuk gelişimi alanı ile ilgili etkili öğretim yöntem ve tekniklerini kullanır.
|
-
|
|
4
|
Çocuk gelişimi ile ilgili kazandığı bilgilerin doğruluğu, güvenirliği ve geçerliğini karşılaştırmalı olarak değerlendirir.
|
-
|
|
5
|
Çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programları hazırlar.
|
4
|
|
6
|
Özel gereksinimli çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programı hazırlar.
|
2
|
|
7
|
Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılması için çocuğu, aileyi ve eğitim kurumunu içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirir.
|
2
|
|
8
|
Etkili eğitim ortamları ve eğitim materyalleri hazırlar.
|
-
|
|
9
|
Çocuk gelişimi ile ilgili özgün ürün, proje ve etkinlikler geliştirir.
|
-
|
|
10
|
Ailelere yönelik rehberlik ve danışmanlık çalışmalarında etkili öğretim ve iletişim yöntemlerini kullanır.
|
4
|
|
11
|
Çocuk gelişimi uygulamalarında karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunlara kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri sunar.
|
4
|
|
12
|
Toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin bilincinde olur.
|
2
|
|
13
|
Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle açıklar.
|
1
|
|
14
|
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alan yazını inceleyerek değerlendirir.
|
1
|
|
15
|
Alanı ile ilişkili diğer meslek gruplarındaki kişi ve kurumlarla işbirliği yapar.
|
1
|