ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Hayvanlardan İnsanlara Bulaşan Hastalıklar (Zoonozlar) ve Korunma Yolları BES361 GÜZ-BAHAR 2+0 Fak./ Üni. S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1- Sık görülen zoonotik hastalıklar ve etiyolojilerini açıklar.
    2- Zoonotik hastalıkların genel bulaşma yollarını ve korunma yollarını açıklar.
    3-Hastalık risk gruplarını açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)11222
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011111
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   76
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,53 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Zoonoz tanımı, sınıflandırılması, nedenleri ve halk sağlığı açısından önemi K1
    2 Zoonotik hastalıkların genel bulaşma ve korunma yolları K1
    3 Bruselloz K1
    4 Tüberküloz K1
    5 Tularemi K1
    6 Salmonelloz K1
    7 Leptospiroz K1
    8 Listerioz K1
    9 Şarbon K1
    10 Kuş Gribi K1
    11 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi K1
    12 Kuduz K1
    13 Ringworm K1
    14 Kist hidatik, Toksoplazma K1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Öğr. Üyesi Şinasi AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1:H. Krauss, A. Weber, M. Appel, B. Enders, A. v. Graevenitz, H. D. Isenberg, H. G. Schiefer, W. Slenczka, H. Zahner, Çevirmen: Ö. Anğ, E. Tümbay, MA. Küçüker, 2011. Zoonozlar, Hayvandan İnsana Bulaşabilen İnfeksiyon Hastalıkları, Nobel Tip Kitabevi.
    Yardımcı Kitap YK1: Temel Mikrobiyoloji, M. ARDA, Medisan Yayınevi, 2011. YK2: Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyum Kitabı, Medisan Yayınevi, 2006
    Dersin Amacı Katılımcıların hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemlerine yönelik bilgilerini arttırmak.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. 2
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster