ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme İlkeleri BES104 BAHAR 3+3 Z 7
    Öğrenme Çıktıları
    1- Besinlerin içinde bulunan vitamin ve minerallerin kimyası, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunlarını açıklar.
    2- Besinlerin enerji değeri, enerji harcaması, enerji besin öğesi dengesi ve dengesizliği sorunları, beslenme ve sağlık etkileşimi boyutundaki konuları örnek verir.
    3- Bireylerin beslenme durumunu saptamak için besin tüketimi kaydını rapor halinde sunar.
    4- Besinler ile ilgili uygulama sonuçlarını rapor halinde sunar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14684
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14456
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3513030
    Proje15122
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   212
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     7,07 ---- (7)
    Dersin AKTS Kredisi   7
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yağda Çözünen Vitaminler - Bireysel Besin Tüketim Durumunun ve Fiziksel Aktivite Düzeyinin Saptanmasına Yönelik Uygulamalar K1 ( sy155-184)
    2 Suda Eriyen Vitaminler - Laboratuvar Çalışma İlkeleri ve Ölçü Alma ile İlgili Uygulamalar K1 (sy 188-244)
    3 Suda Eriyen Vitaminler II -Yağ ile İlgili Uygulamalar 1.grup K1 (sy 188-244)
    4 Mineraller - Yağ ile İlgili Uygulamalar 2.grup K1 (sy 111-152)
    5 Mineraller II - Besinlerin Vitamin İçerikleri K1 (sy 111-152)
    6 Besin Grupları : Süt Ve Süt Ürünleri -Besinlerin Mineral İçerikleri K1 (sy 272- 279) - K2 (sy 123-144)
    7 Besin Grupları : Tahıllar - Süt ve Tahıllar ile İlgili Uygulamalar K1 (sy 279-287) - K2 (sy 27-70 )
    8 Besin Grupları : Etler -Süt ve Tahıllar ile İlgili Uygulamalar 2.grup K1 (sy 254-263) - K2 (sy 145-174)
    9 Besin Grupları : Yumurta -Etler ile ilgili Uygulamalar K1 (sy 269-271) - K2 (sy 71-92 )
    10 Besin Grupları: Kuru baklagiller ve Yağlı Tohumlar- Etler ile ilgili Uygulamalar 2.grup K1 (sy 264-268) - K2 (sy 27-70 )
    11 Besin Grupları: Sebze ve Meyveler + İlgili uygulamalar - Yumurta ile ilgili Uygulamalar K1 (sy 288-298) - K2 (sy 197-216)
    12 Özel Gruplarda Beslenme - Yumurta ile ilgili Uygulamalar 2.grup K1 (sy 425-514) -YK3
    13 Özel Gruplarda Beslenme II - Kuru baklagiller ile ilgili uygulamalar K1 (sy 425-514) - YK3
    14 Menü Planlama İlke Ve Uygulamaları - Kuru baklagiller ile ilgili uygulamalar 2.grup K1 (sy 377-418)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğretim Görevlisi Dr. Sevinç BAKAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Baysal A. (2019)Beslenme.19.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi. K2:Şanlıer N.,Ulusoy HG.,Sezgin AC.(2019) Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları.1.Baskı,Ankara;Vize yayıncılık
    Yardımcı Kitap YK 1: Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu, Ölçü ve Miktarlar, Doç. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu vd. , Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. YK 2:Aksoy M., (2018). Ansiklopedik Beslenme, Diyet ve Gıda Sözlüğü. Ankara; Nobel Tıp Kitapevi. YK3: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). Türkiye beslenme rehberi 2015 (TUBER) YK4:Şanlıer N.,Sürücüoğlu MS.(2019) Türk Mutfağı.1.Baskı,Ankara;VHedef Yayıncılık ve Mühendislik YK5:Merdol TK. Standart Yemek Tarifeleri.8.Baskı,Ankara; Hatiboğlu Yayınevii
    Dersin Amacı Beslenme ve besinler hakkında (su, vitamin, mineraller ve vücut çalışmasındaki fonksiyonları, farklı yaşa ve cinsiyete göre günlük enerji, mikro besin ögesi gereksinimi) temel bilgilere sahip olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Yağda Çözünen Vitaminler - Bireysel Besin Tüketim Durumunun ve Fiziksel Aktivite Düzeyinin Saptanmasına Yönelik Uygulamalar Suda Eriyen Vitaminler - Laboratuvar Çalışma İlkeleri ve Ölçü Alma ile İlgili Uygulamalar Suda Eriyen Vitaminler II -Yağ ile İlgili Uygulamalar 1.grup Mineraller - Yağ ile İlgili Uygulamalar 2.grup Mineraller II - Besinlerin Vitamin İçerikleri Besin Grupları : Süt Ve Süt Ürünleri -Besinlerin Mineral İçerikleri Besin Grupları : Tahıllar - Süt ve Tahıllar ile İlgili Uygulamalar Besin Grupları : Etler -Süt ve Tahıllar ile İlgili Uygulamalar 2.grup Besin Grupları : Yumurta -Etler ile ilgili Uygulamalar Besin Grupları: Kuru baklagiller ve Yağlı Tohumlar- Etler ile ilgili Uygulamalar 2.grup Besin Grupları: Sebze ve Meyveler + İlgili uygulamalar - Yumurta ile ilgili Uygulamalar Özel Gruplarda Beslenme - Yumurta ile ilgili Uygulamalar 2.grup Özel Gruplarda Beslenme II - Kuru baklagiller ile ilgili uygulamalar Menü Planlama İlke Ve Uygulamaları - Kuru baklagiller ile ilgili uygulamalar 2.grup
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster