ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme Biyokimyası-I BES201 GÜZ 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Metabolizmayı özetler.
    2-Karbonhidratları sınıflandırır ve vücuttaki metabolizmasını özetler.
    3-Proteinleri ve lipidleri sınıflandırır ve vücuttaki metabolizmasını özetler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   115
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,83 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Beslenme biyokimyası, metabolik kontrol ve metabolizmaya giriş K1: Bölüm 2
    2 Besin alımı ve enerji metabolizması regülasyonu, Metabolik entegrasyon K1: Bölüm 1,3
    3 Karbohidratların sınıflandırması, monosakkaritler, disakkaritler, K1: Bölüm 4
    4 Polisakkaritlerin yapıları ve tepkimeleri K1: Bölüm 4
    5 Glikoliz, Krebs döngüsü, Pentoz monofosfat yolu K1: Bölüm 4, K2: Bölüm 2
    6 Glikojenez, Glikojenoliz, Glikoeojenez, Karbonhidrat metabolizması bozuklukları K1: Bölüm 4, K2: Bölüm 2
    7 Lipidlerin genel özellikleri, lipidlerin sınıflandırılmaları, lipid türevleri, yağ asitlerinin sınıflandırılmaları K1: Bölüm 5
    8 Yağ asitlerinin sentezi, yağ asitlerinin oksidasyonu K1: Bölüm 5, K2: Bölüm 2
    9 Fosfolipid, glikolipid, kolesterol ve steroidlerin yapısı, sentezi ve yıkımı K1: Bölüm 5, K2: Bölüm 2
    10 Amino asitler, amino asitlerin özellikleri ve metabolizması K1: Bölüm 6
    11 Proteinlerin sınıflandırılması, yapıları, özellikleri ve metabolizması K1: Bölüm 6, K2: Bölüm 3
    12 Üre döngüsü, Amino asitlerin karbon iskeletlerinin metabolizması, , amino asitlerin metabolizma bozuklukları, protein dönüşümü ve dengesi, proteinlerin hormonal kontrolü K1: Bölüm 6, K2: Bölüm 3
    13 Enzimler ve Özellikleri K1: Bölüm 8
    14 Enzim Kinetiği K1: Bölüm 8
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Aksoy, M. (2008). Beslenme Biyokimyası.(İkinci Baskı). Hatiboğlu Yayınları,Ankara. K2: Murray, RK. Graner, DK., Mayes, PA., Rodwell, VW. (1993). Harper`s Biochemistry (23. edition), Lange Medical Publications, USA.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Canlı hücrelerle ilgili kimyasal olayları moleküler düzeyde anlaşılır hale getirmek ve biyokimyasal yapı ve tepkimelere ait tartışma yeteneklerini geliştirmek.
    Dersin İçeriği Beslenme biyokimyası, metabolik kontrol ve metabolizmaya giriş, Besin alımı ve enerji metabolizması regülasyonu, Metabolik entegrasyon, Karbohidratların sınıflandırması, monosakkaritler, disakkaritler, polisakkaritlerin yapıları ve tepkimeleri, Glikoliz, Krebs döngüsü, Pentoz monofosfat yolu, Glikojenez, Glikojenoliz, Glikoeojenez, Karbonhidrat metabolizması bozuklukları, Lipidlerin genel özellikleri, lipidlerin sınıflandırılmaları, lipid türevleri, yağ asitlerinin sınıflandırılmaları, Yağ asitlerinin sentezi, yağ asitlerinin oksidasyonu, Fosfolipid, glikolipid, kolesterol ve steroidlerin yapısı, sentezi ve yıkımı , Amino asitler, amino asitlerin özellikleri ve metabolizması Proteinlerin sınıflandırılması, yapıları, özellikleri ve metabolizması, Üre döngüsü, Amino asitlerin karbon iskeletlerinin metabolizması, , amino asitlerin metabolizma bozuklukları, protein dönüşümü ve dengesi, proteinlerin hormonal kontrolü, Enzimler
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 2
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 4
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 1
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster