ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Sağlık Bilimlerinde Temel Mikrobiyoloji FZD 104 BAHAR 2+2 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mikroorganizmaların genel özelliklerini açıklar.
    2-Temel laboratuvar bilgilerini kullanır.
    3-Bağışıklık sisteminin özellikleri açıklar.
    4-Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerini kullanır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   129
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,3 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi ve önemi, Laboratuvarda uyulması gereken kurallar ve biyogüvenlik
    2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması, Laboratuvarda kullanılan malzemelerin tanıtımı, mikroskoplar ve kullanımı
    3 Bakterilerin morfolojik, fizyolojik özellikleri, Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
    4 Bakterilerin genetik özellikleri
    5 Bakterilerin üretildiği ortamlar, antimikrobik maddeler ve duyarlılık-direnç.
    6 Boyama için preperat hazırlama ve bakterilerde boyama yöntemleri
    7 İmmünolojinin tanımı, antijen kavramı
    8 Ara Sınav
    9 İmmün sistem hücreleri ve organları
    10 İmmünglobulinler (Antikorlar)
    11 Bağışık yanıtın oluşumu
    12 Hastane infeksiyonları ve bulaşma yolları
    13 Genel mikoloji ve tıbbi önemi olan mantar enfeksiyonları.
    14 Genel viroloji ve tıbbi önemi olan viral enfeksiyonlar
    15 Genel parazitoloji ve tıbbi önemi olan paraziter enfeksiyonlar
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Koordinatorü Doç. Dr. Şinasi AŞKAR
    Dersi Verenler

    1-)Doçent Dr Şinasi Aşkar

    2-)Doktor Öğretim Üyesi Serhat Sirekbasan

    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Arda M.,(2011)Temel Mikrobiyoloji, Medisan Yayınevi, Ankara. 2. Ustaçelebi Ş.,(1999), Temel ve Klinik Mikrobiyoloji, Güneş Kitabevi, Ankara. 3. Bilgehan, H. 2002,Temel Mikrobiyoloji ve Bağışıklık Bilimi.
    Yardımcı Kitap 1. Bauman R.W. (2007), Microbiology: With Diseases by Taxonomy, 2nd ed., Pearson Education Inc, San Francisco. 2. Lewinson W., Jawetz E., (2004) Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji, Çeviri Editörü : Özgünen T., 7. Baskı, Güneş Kitabevi, Ankara. 3. Tortora G.J., Funke B.R., Case C.L.,(2003) Microbiology: An Introduction, Eigth Edition, Pearson Education Inc, San Francisco
    Döküman Ders notları, bilimsel makaleler
    Dersin Amacı Genel Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar ( tarihçe, enfeksiyonlar, sterilizasyon, dezenfeksiyon, identifikasyon, mikroorganizmaların sınıflandırılması, morfolojisi, ince yapısı, beslenme ve üretimleri, üreme eğrisi, enerji metabolizması) hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi ve önemi, Laboratuvarda uyulması gereken kurallar ve biyogüvenlik, Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması,, Laboratuvarda kullanılan malzemelerin tanıtımı, mikroskoplar ve kullanımı, Bakterilerin morfolojik, fizyolojik özellikleri,, Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, Bakterilerin genetik özellikleri, Bakterilerin üretildiği ortamlar, antimikrobik maddeler ve duyarlılık-direnç., Boyama için preperat hazırlama ve bakterilerde boyama yöntemleri, İmmünolojinin tanımı, antijen kavramı, İmmün sistem hücreleri ve organları, İmmünglobulinler (Antikorlar), Bağışık yanıtın oluşumu ve otoimmun hastalıklar, Hastane infeksiyonları ve bulaşma yolları, Genel mikoloji ve tıbbi önemi olan mantar enfeksiyonları., Genel viroloji ve tıbbi önemi olan viral enfeksiyonlar, Genel parazitoloji ve tıbbi önemi olan paraziter enfeksiyonlar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 1
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 3
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. 1
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. 2
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster