Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Temel kavramlar ve dünyada besin üretimi, tüketimi sorunları
Mikroorganizmaların besin kaynakları ve üremeleri
|
K1.Syf. 1-14
K2. Syf. 48-60
|
2
|
Besinlerin mikrobiyal ekolojisi ve mikroflorası
Besin laboratuvarlarında kullanılan malzemeler ve uyulması gereken kurallar
|
K1.Syf. 15-36
K3 Syf. 26-40
K2
|
3
|
Besinlerde mikrobiyal bozulma ve bozulma nedenleri-I
Gıdalardan Örnek Alma
|
K1.Syf. 237-264
K3 sYF.81-117
K2
|
4
|
Besinlerde mikrobiyal bozulma ve bozulma nedenleri-II
Total bakteri sayımı
|
K1.Syf. 237-264
K3 sYF.81-117
K2
|
5
|
Gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonların patogenezi ve immun reaksiyonlar
Total bakteri sayımı
|
K1.Syf. 49-56
|
6
|
Besin kaynaklı patojen bakteriler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri-I
Besinlerde olası mikroorganizmalarin aranmasi
|
K1.Syf. 98-125
K2
|
7
|
Besin kaynaklı patojen bakteriler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri-II
Besinlerde olası mikroorganizmalarin aranmasi
|
K1.Syf.126-161
K2
|
8
|
Besin kaynaklı patojen bakteriler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri-III
Besinlerde olası mikroorganizmalarin aranmasi
|
K1.Syf.161-172
K2
|
9
|
Besin kaynaklı mikotoksijenik funguslar, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri
Besinlerde olası mikroorganizmalarin aranmasi
|
K1.Syf.173-183
K2
|
10
|
Besin kaynaklı patojen virüsler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri
Koliform Analizi
|
K1.Syf.185-202
K2
|
11
|
Prionlar, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri
Koliform Analizi
|
K1.Syf.219-226
K2
|
12
|
Besin ve su kaynaklı parazitler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri
İMVİC Testleri
|
K1.Syf.203-217
K2
|
13
|
Gıda kaynaklı mikrobiyal intoksikasyonlar
İMVİC Testleri
|
K1.Syf.227-235
K2
|
14
|
Gıda Muhafazası
|
K1.Syf.267-297
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç.Dr. Şinasi AŞKAR
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
1. İrfan Erol (2007) Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
2. Halkman K. (2000) Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık.
3. Erkmen O. (2017).Gıda Mikrobiyolojisi. 5. Basım, Efil Yayınevi, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
1. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat (Editors). 2012, Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers.
2. Tayar M.Hecer C.(2013)Gıda Mikrobiyolojisi, 3.Bası, Dora yayınları, Bursa.
3. Bakırcı G.T ve Kayaardı S.( 2017) Mikrobiyolojik Analiz Metotlar,Sidas yayıncılık izmir.
|
Dersin Amacı
|
Besin mikrobiyoloji konusundaki temel kavramlar, mikroorganizma-gıda ilişkisi, besinlerin bozulması, tüketicide infeksiyon ve zehirlenmeye neden olan mikroorganizmalar, besinlerde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, besinleri saklama yöntemleri, besinlerin mikrobiyal bulaşma kaynaklarınn besin ve beslenme yönünden incelenmesi.
|
Dersin İçeriği
|
Mikroorganizmaların besin kaynakları ve üremeleri, Besinlerin mikrobiyal ekolojisi ve mikroflorası, Besinlerde bozulma ve bozulma nedenleri, Besin kaynaklı patojen bakteriler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Besin kaynaklı patojen virüsler, prionlar, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Besin kaynaklı parazitler, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Besin kaynaklı mikotoksijenik funguslar, oluşturduğu hastalıklar ve korunma yöntemleri, Portörlük ve besin hijyenindeki önemi, Gıdalardaki mikrobiyal gelişmenin önlenmesi, Besin kaynaklı zehirlenmeler, patogenez ve immün reaksiyonlar
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır.
|
-
|
2
|
Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır.
|
-
|
3
|
Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır.
|
2
|
4
|
Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır.
|
-
|
5
|
Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır.
|
4
|
6
|
Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır.
|
-
|
7
|
Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır.
|
-
|
8
|
Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
-
|
9
|
Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir.
|
5
|
10
|
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır.
|
5
|