ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Anne ve Çocuk Beslenmesi BES207 BAHAR 2+2 Fakülte Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Fetüs, yeni doğan, okul öncesi,okul çağı, adölesan çağı,gebelik ve laktasyon dönemlerinin beslenme özelliklerini açıklar
    2-Bebek beslenmesinde kullanılan formülaların özelliklerini açıklar.
    3-Yaş gruplarına göre hazırlanan besinlerin özellikleri hakkında ailelere eğitim verir.
    4-Bu grupların gereksinmelerini bireysel farklılıklara göre değerlendirir ve diyet örüntüsü hazırlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   109
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,63 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Anne ve çocuk beslenmesinin önemi Çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi K1, Bölüm 5
    2 Gebelik öncesi dönem ve beslenme Laboratuvar Uygulaması K1, Bölüm 3
    3 Gebelik dönemi ve beslenme Laboratuvar Uygulaması K1, Bölüm 4
    4 Emziklilik dönemi ve beslenme Laboratuvar Uygulaması K1, Bölüm 4
    5 0-1 yaş bebek beslenmesi Anne sütü Laboratuvar Uygulaması K1, Bölüm 6
    6 Tamamlayıcı beslenme ve Bebek beslenmesinde mamalar Laboratuvar Uygulaması K1, Bölüm 6
    7 Prematüre bebek beslenmesi Laboratuvar Uygulaması K1, Bölüm 7
    8 Okul öncesi (2-5 yaş) dönemde beslenme YK2, sayfa 135-159
    9 Okul öncesi çocuklarında iştahsızlık K1, Bölüm 13
    10 Okul çağı ve adölesan dönemde beslenme K1, Bölüm 8
    11 Çocukluk çağı obezitesi ve beslenme Laboratuar Uygulaması K1, Bölüm 8
    12 Çocukluk çağı malnütrisyonu ve beslenme Laboratuar Uygulaması K1, YK1
    13 Çocukluk çağı metabolik sendromu ve tıbbi beslenme tedavisi Laboratuar Uygulaması K1, Bölüm 10
    14 Gastroenteritler ve beslenme tedavisi Laboratuar Uygulaması YK1, Bölüm 2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Fatma Tayhan Kartal
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Şanlıer N, Bayram S, Bozbulut R, Ulusoy H, Kahraman S. (2020). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-1. 2. baskı, Hedef Cs Basın Yayın, Ankara.
    Yardımcı Kitap 1. Şanlıer N, Yardımcı H, Tevfikoğlu Pehlivan L, Yassıbaş E, Esin K ve ark. (2020). Vakalarla Öğreniyorum: Çocuk Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-2. 2. baskı, Hedef Cs Basın Yayın, Ankara. 2. Köksal G, Gökmen H. (2000). Çocuk Hastalıklarında beslenme Tedavisi. 1.Baskı, Ankara: Hatiboğlu Yayınevi
    Dersin Amacı Anne ve çocuk beslenmesi (her yaş grubu çocuk, gebe ve emzikli kadın beslenmesi, bebek beslenmesinde kullanılan formülaların özellikleri) konuları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Anne ve çocuk beslenmesinin önemi, Çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi, Gebelik öncesi dönem ve beslenme , Gebelik dönemi ve beslenme, Emziklilik dönemi ve beslenme, 0-1 yaş bebek beslenmesi, Anne sütü, Tamamlayıcı beslenme ve Bebek beslenmesinde mamalar, Prematüre bebek beslenmesi, Okul öncesi (2-5 yaş) dönemde beslenme, Okul öncesi çocuklarında iştahsızlık, Okul çağı ve adölesan dönemde beslenme , Çocukluk çağı obezitesi ve beslenme, Çocukluk çağı malnütrisyonu ve beslenme, Çocukluk çağı metabolik sendromu ve tıbbi beslenme tedavisi, Gastroenteritler ve beslenme tedavisi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 3
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 2
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 2
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster