ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yetişkin Hastalıklarında Beslenme-II BES304 BAHAR 2+2 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Besin değişimlerini ve besin gruplarını açıklar.
    2-Hastalıkların tanımını, etiyolojisini açıklar.
    3-Hastalıkların klinik bulgularını ve komplikasyonlarını açıklar.
    4-Hastalıklara özgü tıbbi beslenme tedavisi uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   139
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,63 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Böbrek Hastalıklarında Beslenme (Akut ve Kronik Glomerülo Nefrit, Nefrotik Sendrom)
    2 Böbrek Hastalıklarında Beslenme(Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliği, Diyaliz ve Böbrek Taşları)
    3 Enteral ve Parenteral Beslenme
    4 Enteral ve Parenteral Beslenme
    5 Karaciğer Hastalıklarında Beslenme (Safra Kesesi, Pankreas Hastalıkları)
    6 Karaciğer Hastalıklarında Beslenme (Safra Kesesi, Pankreas Hastalıkları)
    7 Kanserde Beslenme I
    8 Ara Sınav
    9 Kanserde Beslenme II
    10 Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme
    11 Enfeksiyon, AIDS ve Beslenme
    12 KOAH`ta Beslenme
    13 Bazı Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıklarda Beslenme
    14 Besin Duyarlığında ve İntöleransında Beslenme
    15 Yanıkta Beslenme, Pre-Postop Beslenme, metabolik stres
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Koordinatör Prof. Dr. Tünay KONTAŞ AŞKAR Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Baysal, A., ve ark., 2008. Diyet El Kitabı, 4. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
    Yardımcı Kitap 1. Lutz, C.,Przytulski, K.2001. Nutrition and Diet Therapy.F.A.Davis Company, Philadelphia.
    Dersin Amacı Çeşitli hastalıkların oluşmasında beslenmenin rolünü ve hastalıklara uygun diyet planlama hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Böbrek Hastalıklarında Beslenme (Akut ve Kronik Glomerülo Nefrit, Nefrotik Sendrom), Böbrek Hastalıklarında Beslenme(Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliği, Diyaliz ve Böbrek Taşları), Enteral ve Parenteral Beslenme, Karaciğer Hastalıklarında Beslenme (Hepatit, Siroz ve Hepatik Koma), Karaciğer Hastalıklarında Beslenme (Safra Kesesi, Pankreas Hastalıkları), Kanserde Beslenme I, Kanserde Beslenme II, Kemik ve Eklem Hastalıklarında Beslenme, Enfeksiyon, AIDS ve Beslenme, KOAH`ta Beslenme, Bazı Nörolojik ve Psikiyatrik Hastalıklarda Beslenme, Besin Duyarlığında ve İntöleransında Beslenme, Yanıkta Beslenme, Pre-Postop Beslenme, metabolik stres
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 5
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 4
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 3
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 4
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster