ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi BES 310 BAHAR 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Epidemiyoloji ve beslenme epidemiyolojisi konularını açıklar.
    2-Toplumda yer alan farklı grupların beslenme sorunlarını, nedenlerini ve çözüm yollarını açıklar.
    3-Beslenme sorunlarının epidemiyolojisini ve korunma yollarını açıklar.
    4-Ulusal besin ve beslenme politikalarını alanına uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   105
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,5 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Epidemiyoloji (tanımı, kullanılan veri kaynakları, araştırma yöntemleri)
    2 Beslenme Epidemiyolojisi, Toplum Beslenmesi, Beslenme Sorunları
    3 PEM ve Epidemiyolojisi, Büyümenin İzlenmesi
    4 Şişmanlık ve Epidemiyolojisi
    5 Diyetle İlişkili Kronik Hastalıklar ve Epidemiyolojisi
    6 İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Epidemiyolojisi
    7 Beslenme Anemileri ve Epidemiyolojisi
    8 Ara Sınav
    9 Raşitizm, Osteoporoz ve Osteomalasia
    10 Diş Çürükleri ve ve Epidemiyolojisi
    11 Diğer Vitamin ve Mineral Yetersizlikleri
    12 Yaşlı Beslenmesi
    13 İşçi Beslenmesi
    14 Afet Durumlarında Beslenme
    15 Sorunların Çözümü, Besin ve Beslenme Politikaları
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Koordinatorü Dr. Öğretim Üyesi Şinasi AŞKAR Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Bilgel, N.2002. Epidemiyoloji.Burak Ofset, Ankara
    Yardımcı Kitap 1. Mahan, L.K., Escott-Stump, S. 2008. Krause`s Food Nutrition and Diet Therapy. Elseiver, Canada.
    Döküman -
    Dersin Amacı Toplumda görülen beslenme sorunlarını (PEM, şişmanlık, vitamin-mineral yetersizlikleri, diyetle ilişkili kronik hastalıklar), nedenlerini, çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Epidemiyoloji (tanımı, kullanılan veri kaynakları, araştırma yöntemleri), Beslenme Epidemiyolojisi, Toplum Beslenmesi, Beslenme Sorunları, PEM ve Epidemiyolojisi, Büyümenin İzlenmesi, Şişmanlık ve Epidemiyolojisi, Diyetle İlişkili Kronik Hastalıklar ve Epidemiyolojisi, İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Epidemiyolojisi, Beslenme Anemileri ve Epidemiyolojisi, Raşitizm, Osteoporoz ve Osteomalasia, Diş Çürükleri ve ve Epidemiyolojisi, Diğer Vitamin ve Mineral Yetersizlikleri, Yaşlı Beslenmesi, İşçi Beslenmesi, Afet Durumlarında Beslenme, Sorunların Çözümü, Besin ve Beslenme Politikaları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 3
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 5
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 3
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster