ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-I BES403 GÜZ 2+12 Z 12
    Öğrenme Çıktıları
    1-Diyetisyenin çalışma koşullarını açıklar.
    2-Klinikte hasta (yetişkin, çocuk, bebek) izleminde uygulanacak yöntemleri açıklar.
    3-Hasta ve yakınlarına beslenme ve diyet konusunda eğitim verir.
    4-Hastaların bireysel özelliklerine göre diyet planlar.
    5-Toplu beslenme yapılan kurumun ve hizmet alan grubun özelliklerine göre menü planlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)1414196
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler2011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1011515
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4014040
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   356
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     11,87 ---- (12)
    Dersin AKTS Kredisi   12
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Oryantasyon K1, sayfa 7-39
    2 Staj Uygulamasına Ek, Obezite Vaka Çalışması K1, sayfa 39-143
    3 Staj Uygulamasına Ek, Yeme Bozuklukları Vaka Çalışması YK1, sayfa 65-117
    4 Staj Uygulamasına Ek, Diyabet Vaka Çalışması K1, sayfa 257-289
    5 Staj Uygulamasına Ek, Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Vaka Çalışması K1, sayfa 143-179
    6 Staj Uygulamasına Ek, Kalp-Damar Hastalıkları Vaka Çalışması K1, sayfa 289-315
    7 Staj Uygulamasına Ek, Hipertansiyon Vaka Çalışması K1, sayfa 289-315
    8 Staj Uygulamasına Ek, Kanser Vaka Çalışması K1, sayfa 315-345
    9 Staj Uygulamasına Ek, Karaciğer Hastalıkları Vaka Çalışması K1, sayfa 179-215
    10 Staj Uygulamasına Ek, Böbrek Hastalıkları Vaka Çalışması K1, sayfa 215-257
    11 Staj Uygulamasına Ek, Kemik ve Eklem Hastalıkları Vaka Çalışması K1, sayfa 375-385
    12 Staj Uygulamasına Ek, Nörolojik Hastalıklar Vaka Çalışması K1, sayfa 399-417
    13 Staj Uygulamasına Ek, Bariatrik Cerrahi Vaka Çalışması YK1, sayfa 56-63
    14 Staj uygulamasına ek, Enteral-Parenteral Vaka Çalışması K1 sayfa 459-503
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Fatma TAYHAN KARTAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. BaysaL A. (2008). Diyet El Kitabı. 5. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara
    Yardımcı Kitap 1. Macit MS, Akbulut G. (2016). Vücut Ağırlığı Denetimi: Obezite ve Yeme Bozukluklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi-VII. 1. baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, Ankara.
    Dersin Amacı Diyetisyenliğin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Kurum ve hastane diyetisyenleri ile akademik personel danışmanlığında öğrencilerin kurum ve hastane diyetisyenliğine pratik olarak hazırlanması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 5
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 5
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 5
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 5
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 5
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster