ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları-II BES404 GÜZ 2+12 Z 12
    Öğrenme Çıktıları
    1-Diyetisyenin çalışma koşullarını açıklar.
    2-Klinikte hasta (yetişkin, çocuk, bebek) izleminde uygulanacak yöntemleri açıklar.
    3-Hasta ve yakınlarına beslenme ve diyet konusunda eğitim verir.
    4-Hastaların bireysel özelliklerine göre diyet planlar.
    5-Toplu beslenme yapılan kurumun ve hizmet alan grubun özelliklerine göre menü planlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)1414196
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)12020
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1012020
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3014040
    Proje2014040
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4015050
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   366
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     12,2 ---- (12)
    Dersin AKTS Kredisi   12
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlanma - Toplu beslenme sisteminin özellikleri ve yeni üretim sistemleri K1 (Bölüm 1,2,3,13)
    2 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Uygulama yapılan kurumlar hakkında genel bilgi, mutfak ve yemekhane fiziksel koşulları K1 (Bölüm 6)
    3 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon ve insan kaynakları yönetimi K1 (Bölüm 4,5)
    4 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Uygulama yapılan kurumun mutfak ve yemekhane planlarının incelenmesi, depo koşulları, mevcut araç gereçler K1 (Bölüm 7,11)
    5 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Kurumun satın alma bilgileri, ihale yöntemi, ihaleye hazırlık aşamaları, idari şartname teknik şartname, sipariş için kullanılan formlar, sipariş için kullanılan gramajlar K1 (Bölüm 9,10,18 )
    6 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Her bir yemek grubuna ait geniş çapta hazırlama, pişirme yöntemleri, standart yemek tarifeleri K1 (Bölüm 13,15)
    7 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama - Hazırlama ve pişirmede oluşan besin kayıpları K1 (Bölüm 13,15,19)
    8 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Uygulama yapılan kurumun menülerinin incelenmesi K1 (Bölüm 8,12)
    9 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Uygulama yapılan kurumdaki hedef kitleye yönelik menü planlaması uygulaması K1 (Bölüm 8,12)
    10 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Özel gruplar yönelik menü standartların incelenmesi ve değerlendirmesi K1 (Bölüm 8,12)
    11 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Ticari nitelikli işletmelere yönelik menü planlama uygulamaları K1 (Bölüm 8,12)
    12 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Maliyet kontrolü, atık ve artık yönetimi K1 (Bölüm18,19)
    13 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Toplu beslenme sistemlerinde besin hijyeni, personel hijyeni, araç-gereç ve fiziki koşulların hijyeni K1 (Bölüm15,16)
    14 Hastane ve Kurum diyetisyenliğine pratik olarak hazırlama-Toplu beslenme sistemlerinde HACCP-ISO 22000 gıda güvenliği sistemi uygulamaları K1 (Bölüm17)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr.Gör. Sevinç Bakan
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Araş. Gör. Şeymanur Ercan Uzm. Dyt. Büşra Yurt Türer Uzm. Dyt. Songül Karaman
    Kaynaklar 1 Bilici S, Baş M. Toplu Beslenme Sistemleri. Hedef CS Mühendislik ve Yayıncılık. Ankara
    Yardımcı Kitap 2. Ayşe Baysal, Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 18. Baskı
    Dersin Amacı Diyetisyenliğin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
    Dersin İçeriği Kurum ve hastane diyetisyenleri ile akademik personel danışmanlığında öğrencilerin kurum ve hastane diyetisyenliğine pratik olarak hazırlanması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 5
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 5
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 5
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 5
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 5
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster