ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Egzersiz ve Beslenme BES213 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Sağlıklı yaşam için egzersizin önemini açıklar.
    2-Egzersizin hastalıklar ile ilişkisini gösterir.
    3-Sağlığın geliştirilmesine yönelik egzersiz önerileri tasarlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Egzersiz ve fiziksel aktivite ile ilgili temel kavramlar tanımlar K1: Bölüm 1 ve K2: Bölüm 2
    2 Egzersiz türleri ve reçeteleri K1: Bölüm 1 ve K2: Bölüm 2
    3 Egzersiz ve hastalık ilişkisi K3: Bölüm 1
    4 Egzersiz ve beslenmenin beyin için önemi K2: s. 386-394
    5 Egzersiz fizyolojisi K3: Bölüm 2
    6 Egzersiz fizyolojisi2 K3: Bölüm 2
    7 Egzersiz ve makro besin ögeleri ilişkisi K1 Bölüm: 2 ve K2:Bölüm 2
    8 Egzersiz ve mikro besin ögeleri ilişkisi K1 Bölüm: 2 ve K2:Bölüm 2
    9 Egzersiz ve sıvı- elektrolit dengesi K1 Bölüm: 2 ve K2:Bölüm 2
    10 Egzersiz öncesi / sırası ve sonrası beslenme K1: s. 176- 194
    11 Farklı gruplarda egzersiz ve beslenme önerileri K4: Bölüm2
    12 Farklı gruplarda egzersiz ve beslenme önerileri K4: Bölüm2
    13 Fiziksel aktivitenin saptanması ve sedanter yaşamı azaltma yöntemleri K1: Bölüm 1
    14 Egzersizi destekleyici uygulamalar K4 : Bölüm 2 ve 3
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğretim Görevlisi Sevinç BAKAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Ersoy, N., Ersoy G. (2020). Sağlığın Korunmasında Fiziksel Aktivite ve Spor Beslenmesi Temel İlkeleri. Ankara; Nobel Tıp Kitabevi. 2. Ersoy G. (2016). Fiziksel Uygunluk(Fitness) Spor ve Beslenme İle İlgili Temel Öğretiler. 2.Baskı. Ankara;Nobel Tıp Kitabevi. 3. Şeker ŞEG.(2020). Sporcu Beslenmesi.3.Baskı. Ankara; Hatiboğlu Yayıncılık. 4. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. (2014) Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi. Ankara; Kuban Matbaacılık ve Yayıncılık
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Sağlıklı yaşamın temeli olan düzenli egzersizin önemi, hastalıkların önlenme ve tedavisindeki yeri, egzersiz önerileri ile ilgili bilgilendirmek.
    Dersin İçeriği Egzersiz ve fiziksel aktivite ile ilgili temel kavramlar tanımlar Egzersiz türleri ve reçeteleri Egzersiz ve hastalık ilişkisi Egzersiz ve beslenmenin beyin için önemi Egzersiz fizyolojisi Egzersiz fizyolojisi Egzersiz ve makro besin ögeleri ilişkisi Egzersiz ve mikro besin ögeleri ilişkisi Egzersiz ve sıvı- elektrolit dengesi Egzersiz öncesi / sırası ve sonrası beslenme Farklı gruplarda egzersiz ve beslenme önerileri 1 Farklı gruplarda egzersiz ve beslenme önerileri 2 Fiziksel aktivitenin saptanması ve sedanter yaşamı azaltma yöntemleri Egzersizi destekleyici uygulamalar
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 2
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 2
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 4
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster