ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Beslenme Durumu Tarama Testleri BES407 GÜZ-BAHAR 2+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunu saptayarak saptama yöntemlerini açıklar.
    2- Malnutrisyonu saptar ve malnutrisyonu tanımlamada kullanılan testleri inceler.
    3-Hangi grupta hangi tarama testlerini uygulanması gerektiğini belirler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   87
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,9 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin tanıtımı, giriş, amaç ve öğrenim hedefleri K2: Bölüm 4
    2 Beslenme durumu taramasının önemi ve tıbbi öykü alma K2: Bölüm 4
    3 Beslenme durumu yetersizlikleri K3: Bölüm 11
    4 Beslenme durumunun saptanması K1: say. 67-98
    5 Beslenme durumunun saptanması K1: say. 98-142
    6 Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan biyokimyasal parametreler K3: Bölüm 3
    7 Antropometrik ölçümler K3: Bölüm 1
    8 Tarama testlerinin özellikleri (Geçerlilik güvenirlik) K4: Bölüm 2
    9 Uygun tarama testinin belirlenmesi ve uygulamanın planlanması K4: Bölüm 2
    10 Çocuk ve adolesanlarda beslenme durumu tarama testleri K5
    11 Toplumda ve hastanelerde kullanılan yetişkin tarama testleri K3: Bölüm 11
    12 Yaşlılarda beslenme durumu tarama testleri K1: sayfa 124-142
    13 Beslenme İndeksleri K1: sayfa 124-142
    14 Makale İncelemeleri Web of science /Google akademik
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Uzm. Dyt. Büşra YURT TÜRER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Pekcan, G. (2014). Diyet El Kitabi, Ankara: Hatipoğlu, 67-142. K2: Mahan, L. K., & Raymond, J. L. (2016). Krause`s food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences. K3: Mercanlıgil, S. ve Dağ, A. (2013). Hastalıklarda diyet tedavisi. İstanbul: Türkiye Diyetisyenler Derneği. K4: Dağ, A. (2014). Diyetisyen el kitabı, enteral ve parenteral nütrisyon. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. K5: Aksu, H. (2022). Beslenme tarama araçları. Izmir Democracy University Health Sciences Journal, 5(1), 87-105.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Toplumun çocuklar, yaşlılar, yatan hasta grubu gibi çeşitli risk gruplarının efektif ve doğru bir şekilde beslenme durumunun taranması ve buna yönelik geliştirilen testlerin ayrıntılı olarak incelenerek tanıtılarak sahada uygulamasının anlaşılmasını amaçlar. Böylelikle mezun diyetisyenler tarafından tarama testlerinin toplumda daha etkili kullanımını amaçlar.
    Dersin İçeriği Beslenme durumunun taranması, Beslenme durumu yetersizlikleri, Besin tüketiminin saptanması yöntemleri, Antropometrik ölçümler, Tarama testlerinin geçerlik ve güvenirlikleri, Toplumdaki gruplara göre (toplumda /hastanede/ yetişkinlerde /yaşlılarda /çocuklarda) uygun tarama testleri, tarama testlerinin makaleler aracılığıyla karşılaştırılması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 1
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. 2
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. 2
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. -
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. 2
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. 3
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster