ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Temel Beslenme İlkeleri BES305 GÜZ-BAHAR 2+0 BD 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Beslenmenin tanımını, önemini, besin öğelerini ve fonksiyonlarını açıklar.
    2-Özel durumlarda beslenme (gebe-emzikli, 0-1 yaş bebek, okul çağı, adölesan, yaşlı vb) gereksinimlerini kavrar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   72
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,4 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Beslenmeye giriş, sağlıklı beslenmede temel ilkeler K3 ( Tüm Bölümler)
    2 Karbonhidratlar K1 (syf. 19-36)
    3 Proteinler K1 (syf. 53-74)
    4 Yağlar K1 (syf. 37-52)
    5 Su ve mineraller K1 (syf. 109-154)
    6 Vitaminler K1 (syf. 155-243) ve K2
    7 Besin grupları, beslenmedeki önemleri, satın alırken ve saklarken dikkat edilecek hususlar - 1 K1 ( Bölüm 2) ve K3(Bölüm2)
    8 Besin grupları, beslenmedeki önemleri, satın alırken ve saklarken dikkat edilecek hususlar -2 K1 ( Bölüm 2) ve K3(Bölüm2)
    9 Klinikte sık rastlanan diyetler ve temel ilkeleri -1 K2 (tüm Bölümler)
    10 Klinikte sık rastlanan diyetler ve temel ilkeleri -2 K2 (tüm Bölümler)
    11 Gebe ve emzikli beslenmesi K1 (Bölüm 3) ve K3 (Bölüm8.1)
    12 Çocukluk çağında beslenme K1(Bölüm 3) ve K3 (Bölüm8.1 ve 8.2)
    13 Yaşlılık döneminde beslenme K1(Bölüm 3) ve K3 (Bölüm 8.5)
    14 İşçi ve sporcu beslenmesi K1(Bölüm 3) ve K3 (Bölüm 9.2 ve 9.3)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğretim Görevlisi Sevinç Bakan
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Baysal A. (2019)Beslenme.19.Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi. K2: Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu S., Merdol, TK,?Yıldız E. ?2008?. Diyet el kitabı. 5. Baskı, Ankara; Hatiboğlu Yayınevi. K3: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016). Türkiye beslenme rehberi 2015 (TUBER)
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Yeterli ve dengeli Beslenme, beslenmenin sağlıkla ilişkisi,temel beslenme bilgisi ve hastalıklarda beslenme bilgisinin verilmesidir.
    Dersin İçeriği Beslenmeye giriş, sağlıklı beslenmede temel ilkeler Karbonhidratlar Proteinler Lipitler Su ve mineraller Vitaminler Besin grupları, beslenmedeki önemleri, satın alırken ve saklarken dikkat edilecek hususlar I, Besin grupları, beslenmedeki önemleri, satın alırken ve saklarken dikkat edilecek hususlar II, Klinikte sık rastlanan diyetler ve temel ilkeleri I,Klinikte sık rastlanan diyetler ve temel ilkeleri II,Gebe ve emzikli beslenmesi Çocukların beslenmesi Yaşlılarda beslenme İşçiler ve Sporcuların beslenmesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. -
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 1
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. -
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster