ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Temel Beslenme İlkeleri BES 305 GÜZ-BAHAR 2+0 BD 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Beslenmenin tanımını, önemini, besin öğelerini ve fonksiyonlarını açıklar
    2-Özel durumlarda beslenme (gebe-emzikli, 0-1 yaş bebek, okul çağı, adölesan, yaşlı vb) gereksinimlerini kavrar
    3-Türkiye`de beslenme sorunlarını, nedenlerini ve çözüm önerilerini açıklar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6011010
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   57
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     1,9 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Beslenmeye Giriş, Yeterli ve Dengeli Beslenme Kavramı
    2 Karbonhidratlar
    3 Lipitler
    4 Proteinler
    5 Su ve Mineraller
    6 Vitaminler
    7 Besin Grupları, Beslenmedeki Önemleri, Satın Alırken ve Saklarken Dikkat Edilecek Hususlar
    8 Ara Sınav
    9 Besinlerin Katkı Öğeleri ve İşlenerek Saklanması
    10 Besinlerdeki Zararlı Kimyasallar, Probiyotikler
    11 Gebe ve Emzikli Kadınların Beslenmesi
    12 Çocukların Beslenmesi
    13 Yaşlılarda Beslenme
    14 İşçilerin Beslenmesi ve Sporcuların Beslenmesi
    15 Nütrisyonel Girişimler
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Koordinatorü Dr.Öğr.Üyesi Tuğçe ORKUN ERKILIÇ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Baysal A. Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi, 2004.
    Yardımcı Kitap -
    Döküman Güncel makaleler
    Dersin Amacı Bu derste; yeterli ve dengeli beslenme, beslenmenin sağlıkla ilişkisi, temel beslenme bilgisi ve hastalıklarda beslenme bilgisinin verilmesi amaçlanır.
    Dersin İçeriği Beslenmeye Giriş, Yeterli ve Dengeli Beslenme Kavramı, Nütrisyonel Girişimler, Karbonhidratlar, Lipitler Proteinler Su ve Mineraller Vitaminler Besin Grupları, Beslenmedeki Önemleri, Satın Alırken ve Saklarken Dikkat Edilecek Hususlar Besinlerin Katkı Öğeleri ve İşlenerek Saklanması İçecekler Besinlerdeki Zararlı Kimyasallar, Probiyotikler Gebe ve Emzikli Kadınların Beslenmesi Çocukların Beslenmesi Yaşlılarda Beslenme İşçilerin Beslenmesi ve Sporcuların Beslenmesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Birey, toplum sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi sürecinde; menü ve beslenme programları planlama, uygulama ve sonuçlarını değerlendirme becerisi kazanır. 1
    2 Mesleğin gerektirdiği yabancı dil, istatistik, bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma becerisi kazanır. -
    3 Sağlık alanındaki, güncel bilgileri takip etme, değerlendirme, aktarma ve multidisiplinler araştırmalara katılma becerisi kazanır. 3
    4 Toplumun sağlık düzeyini geliştirmeye yönelik gerekli diyet eğitimi, yönetimi, uygulamaları, danışmanlık ve araştırmalarda etkin rol alma becerisi kazanır. -
    5 Birey ve toplumun besin güvenliği için strateji geliştirme, uygulama ve eğitim verme becerisi kazanır. 1
    6 Mesleki etik değerleri öğrenir ve tüm paydaşlarla bu etik kurallara göre davranma yetkinliği kazanır. -
    7 Mesleki uygulamalar sırasında, hasta/sağlıklı birey, aile ve ekip üyeleriyle etkili iletişim kurma becerisi kazanır. -
    8 Ulusal/uluslararası besin ve beslenme politikaları, yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olur. 1
    9 Besin üretim-tüketim zincirinde, kaliteyi etkileyen faktörleri değerlendirme ve yasal düzenlemeleri uygulama bilgisine sahiptir. -
    10 Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve sorunları çözmek için bireysel sorumluluk alma becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster