ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Ebelikte Öğretim EBE405 GÜZ 2+0 Z 2
    Öğrenme Çıktıları
    1-Öğretime ilişkin temel kavram ve ilkeleri diğer bilgilerle birleştirerek açıklar, eğitim öğretim yöntemlerini bilir.
    2-Çocuk ve yetişkin eğitimi arasındaki farkları açıklar, eğitim yoluyla çözümlenebilecek sorunlara yönelik yapacağı öğretim yöntemine karar verir.
    3-Grup eğitimi sürecini açıklar, etkin grup eğitimi yapabilmek için gerekli koşulları sağlar.
    4-Etkili bir öğrenme ortamı yaratır, belirlenen öğretim planına uygun olarak öğretimi uygular.
    5-Ebelik hizmetlerinde hizmet içi programlar planlar, uygular ve değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)50155
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 50155
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   66
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     2,2 ---- (2)
    Dersin AKTS Kredisi   2
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Öğretimde temel kavramlar, öğretimi sınırlayan faktörler, öğretim süreci ve hedefler, öğretim öğeleri, iletişim süreci, öğretim ilkeleri, öğretimde strateji, metot ve teknikler, öğretim yöntemleri (metotlar), bireysel eğitim ve Eğitim öğretimde temel kavramlar Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    2 Öğrenme kuramları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    3 Formal, informal, yaygın ve örgün eğitim kavramları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    4 Öğretim ögeleri ve öğretim ortamı, teknoloji kullanımı Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    5 Öğrenme kavramı ve kişilerarası iletişim Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    6 Öğrenme -öğretme süreci ve hedeflerin belirlenmesi ve eğitim içeriğinin belirlenmesi ve planlanması Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    7 Sağlık eğitiminde kullanılan öğrenme-öğretme yöntemleri ve Sağlık eğitimim süreci ve basamakları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    8 Sağlık eğitiminde kullanılan öğrenme-öğretme yöntemleri ve Sağlık eğitimim süreci ve basamakları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    9 Etkili sunum yöntemleri ve özellikleri Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    10 Hizmet içi eğitim kavramı özellikleri Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    11 Yetişkin eğitimim ve özellikleri ve Eğitim-öğretim örnek sunumlar Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    12 Yaratıcılık, İşbirliğine Dayalı Öğrenme ve Grup eğitim uygulamaları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    13 Eleştirel Düşünme ve Probleme dayalı öğretme- öğrenme Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    14 Doğuma Hazırlık Eğitim Yöntemleri Antenatal Eğitim Anne- Baba Okulları Doğuma Destek Eğitimi Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanma
    Ön Koşul Derse devam zorunludur.
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Sakine Yılmaz Dr. Öğr. Üyesi Demet Aktaş Öğr. Gör. Sevilay Ergün Arslanlı
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Sakine Yılmaz Dr. Öğr. Üyesi Demet Aktaş Öğr. Gör. Sevilay Ergün Arslanlı
    Kaynaklar Özvarış BŞ. Sağlığı Geliştirme Ve Sağlık Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2016. Arslan S. Hemşirelikte öğretim ve eğiticinin rolü. Anı Yayınları, Ankara, 2015.
    Yardımcı Kitap Özvarış BŞ. Sağlığı Geliştirme Ve Sağlık Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2016. Arslan S. Hemşirelikte öğretim ve eğiticinin rolü. Anı Yayınları, Ankara, 2015.
    Dersin Amacı Ebelik öğrencisinin, öğretim programı hazırlayıp bu program doğrultusunda öğretme aktivitelerini uygulamasını sağlamak ve yaratıcı öğretme projelerini yaşama geçirecek ortam oluşturmak. Öğrencilerin, eğitim sürecinin tüm aşamalarına yönelik temel bilgi ve becerileri kazanması amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği Eğitim süreci, öğrenme modelleri ve aşamaları ve sağlık eğitimi prensipleri, Eğitim Teknolojisi ve Öğretim Yöntemleri, Yaratıcılık, İşbirliğine Dayalı Öğrenme, Eleştirel Düşünme, öğretimde teknoloji kullanımı, Grup eğitim uygulamaları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Ebelik eğitiminde temel kavramları tanıma, önemini anlama, formülize etme, çözme ve edindiği bilgileri yaşam boyu uygulama becerisine sahiptir. 3
    2 Mesleğin mevzuat, etik, ilke ve standartlarını anlar ve uygulamalarını bu doğrultuda yapar. 2
    3 Sağlığın korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesini sağlayacak izlemler ve hizmetleri yapabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 4
    4 Uygulamalarını güncel bilimsel kanıtlar, teknolojik gelişmeler ve güncel sağlık politikaları ışığında kültüre duyarlı şekilde geliştirir. Mezuniyet öncesi ve sonrası alanlarıyla ilgili sürekli eğitim faliyetleri sürdürür, araştırmalara katılır, projelerde görev alır ve kanıta dayalı araştırmaların hayata geçmesi için çalışır. 5
    5 Disiplinlerarası takım çalışması yapabilme yeteneğine sahiptir ve etkin yazılı/sözlü iletişim/sunum becerisini gerçekleştirir. 5
    6 Kadın, yenidoğan, çocuk ve aileye bütüncül yaklaşım doğrultusunda hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 4
    7 Pozitif ebeveynliği desteklemek için kadın, aile ve topluma sağlık eğitimi - hizmeti sunar ve danışmanlık yapar. 5
    8 Gebelik, travay, doğum süreçlerinde güvenli koşulları sağlar, kendi sorumluluğunda doğum yaptırır, acil ve riskli durumları yönetir ve uygun yaklaşımlarda bulunur. 5
    9 Gebeliğin sonlandırılması ya da kaybı durumunda ulusal yasa, yönetmelik ve prosedürlere uygun biçimde bireyselleştirilmiş bakım sunabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 4
    10 Normal ve riskli doğum sonrası kadın, yenidoğan ve ailenin adaptasyonu için nitelikli bakım sağlar. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster