ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tipografi I GRA206 BAHAR 3+1 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tipografi ile ilgili temel kavramları ve teknik bilgileri tanımlama.
    2-Tipografinin tarihi ve gelişim aşamaları özetleme.
    3-Başlıca tipografi akımları ve tipografi kullanım üslupları tanımlama.
    4-Farklı yazı karakterlerinin birbirleriyle olan ilişkisini (benzer ve farklı yönlerini) tanımlayarak tasarımının amacına uygun yazı karakterlerini bir araya getirme.
    5-Tasarımının biçimsel ve estetik değeri hakkında çıkarımda bulunma.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2014228
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje10144
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   146
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,87 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Dersin içeriğinin sunumu ve kullanılacak materyallerin ve işlevlerinin tanıtılması K1. Tipografiyi Doğru Kavramak, Sarıkavak, N. K. (2009). Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri. Seçkin, 2-12.
    2 Tipografinin ve yazının grafik tasarımdaki yeri ve kullanım alanlarının örneklenerek anlatılması K1. Bazı Tipografik Uygulama alanları üzerine, Sarıkavak, N. K. (2009). Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri. Seçkin, 190-204.
    3 Tipografinin tarihi ve gelişim aşamalarının anlatılması K2. Yazının Gelişimi, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 3-50.
    4 Farklı yazı karakterlerinin varlığı ve kullanım özellikleri hakkında bilgi verilmesi K1. Harf Biçimi, Sarıkavak, N. K. (2009). Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri. Seçkin, 45-53.
    5 Amaca uygun yazı karakterinin seçilmesi konusunun, tarihsellik içinde çeşitli tasarım örneklerinin analizi yapılarak incelenmesi K1. Yazı Karakteri Seçimi, Sarıkavak, N. K. (2009). Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri. Seçkin, 64-90.
    6 Uygulama-1: Bir konuya bağlı kalmaksızın serbest tipografik kompozisyonların yapılması ilişkin illüstratif çizim teknik ve stillerinin uygulanması K2. Harflerle Düzenleme, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 85.
    7 Çalışmaların devamı; uygulamanın tamamlanması, biçimsel açıdan analizinin yapılması K2. Harflerle Düzenleme, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 85.
    8 Değerlendirme yapılması ve çalışmalara devam edilmesi K2. Harflerle Düzenleme, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 85.
    9 Uygulama-2: Bir kavramın, tipografik unsurların serbest ve soyut biçimde kullanılmasıyla anlatılabilmesine ilişkin uygulamaların yapılması K2. Kavramsal Tipografi: 5 Sözcük 5 İmge, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 139.
    10 Çalışmaların devamı; yapılan tasarımın biçim ve içerik açısından analiz edilmesi K2. Kavramsal Tipografi: 5 Sözcük 5 İmge, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 139.
    11 Çalışmaların devamı; tasarımların üretilmesi aşamasında yazı karakterlerinin anatomilerine ve yazım kurallarına müdahale edilerek kuralsız tasarım denemelerinin yapılması K2. Kavramsal Tipografi: 5 Sözcük 5 İmge, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 139.
    12 Çalışmaların devamı; konuya ilişkin kurallı tasarımların üretilmesi K2. Kavramsal Tipografi: 5 Sözcük 5 İmge, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 139.
    13 Çalışmaların devamı; tasarımın sonlandırılması, biçim ve içerik açısından analiz edilmesi K2. Kavramsal Tipografi: 5 Sözcük 5 İmge, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 139.
    14 Çalışmaların sonuçlandırılması ve sunumu K2. Kavramsal Tipografi: 5 Sözcük 5 İmge, Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik Deneysel Tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık, 139.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Arş. Gör. Burak Kaleli
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Sarıkavak, N. (2004). Görsel iletişim ve grafik tasarımda çağdaş tipografinin temelleri : macromedia freehand uygulama örnekleriyle. Ankara: Seçkin. K2. Sarıkavak, N. K. (2014). Kaligrafik ve tipografik deneysel tasarımlar. Grafik Tasarım Yayıncılık. K3. Sarıkavak, N. K. (2005). Sayısal tipografi: basımcılıkta ve yayıncılıkta aygıt, donanım ve yazılım teknolojisinin gelişimi. Başkent Üniversitesi Yayınları. K4. SARIKAVAK, N. K. (2004). Sayısal Tipografi 2 Batıda ve Ülkemizde Sayısal Harf. Font Tasarımcılar, Ankara: Başkent Üniversitesi Yayınları. K5.Yıldız, M , Keş, Y . (2016). Grafik Tasarımda Yeni Nesil Font Tasarımı . Art-e Sanat Dergisi , 8 (16) , 331-349K
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Tipografinin tarihi gelişim evrelerini, font, espas, noktalama işaretleri, metin düzenlemeleri gibi temel kavramlarını, yazı karakterlerinin kullanım özelliklerini tanımlayabilme ve mevcut yazı karakterlerinin bütün imkanlarını kullanarak özgün ve yaratıcı tipografik kompozisyonlar oluşturabilme
    Dersin İçeriği Tipografik söz dizimi, tipografik mesaj, tipografi teknolojileri. Kullanılan yazı çeşitleri ve özellikleri. Tipografi kavramı, matbaacılıkta tipografinin önemi, tipografik gürültü ve önleme yolları. Harflerin yapısal özellikleri, pi fontları, yazı tipleri. Okunurluğu etkileyen faktörler ve okunaklığı artırma yolları, tipografik süsler. Tipografiyi destekleyen unsurlar (çizgiler,tablolar, gömme harf kullanımı, tipografik süsler). MÜY programlarının tipografik açıdan incelenmesi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Sanat ve tasarım alanındaki bilgilerini sentezleyerek tasarımlar yapabilir. 3
    2 Sanat ve tasarımın farklı disiplinleri arasında ilişki kurabilme becerisine sahiptir. -
    3 Sorun ve gereksinimleri karşılayacak bir ürünü/yapıtı yada süreci tasarlayabilir. 3
    4 Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrama ve gereklilikleri yerine getirebilme becerisine sahiptir. -
    5 Yerel ve evrensel boyutlardaki sanat ve tasarım problemini tanımlama ve çözümleyebilme becerisine sahiptir. -
    6 Sanat ve tasarım tarihinde ortaya çıkmış tasarım anlayışlarıyla günümüz tasarım anlayışları arasında ilişki kurabilir. 4
    7 Sanat ve tasarım problemlerinin çözümünde gerekli malzemeleri kullanarak tasarımı sonuçlandırabilme yetkinliğine sahiptir. -
    8 Tasarım sürecinde araştırma, sentez, değerlendirme ve yorumlayabilme becerisine sahiptir. -
    9 Sanat ve tasarım problemlerini çözümleyebilir. -
    10 Tasarım sürecinde kullanılan malzemelerin seçiminde çevreye karşı duyarlı olabilme bilgisine sahiptir. -
    11 Güncel sorunları takip ederek bu sorunlara ilişkin tasarımlar üretebilir. -
    12 Etkili iletişim becerilerini öğrenerek kendini ifade edebilir. -
    13 Fikir ve sanat eserleri hakkında mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme. -
    14 Grafik tasarımın yöntem, teknik ve araçlarını bilir ve uygular. 2
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster