ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    DOKUMA TEKNİKLERİ I MTT211 GÜZ 3+1 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-El dokumacılığının tanımı ve tarihçesini açıklar.
    2-El dokumacılığında kullanılan araç gereç ve hammaddeleri açıklar.
    3-Çarpana dokumada kart hazırlar.
    4-Renk dağılım tablosu hazırlar ve renklere uygun dokumaya yapar.
    5-Kirkitli dokumalar için el tezgahlarına (masa tezgahlarına) çözgü ipliklerini geçirir.
    6-Dokuma tekniklerinin özelliklerine göre işlem aşamalarını yapar
    7-Halı dokuma yapar.
    8-Çarpana ve düz dokuma tekniklerini uygular.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Öğr. Gör. Zeynep KAHRAMAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Bahriyeli, B. (2009). Kumaş Yapı Bilgisi, Suvari Matbaa, İstanbul. k2: Başer, G. (2004). Dokuma Tekniği ve Sanatı, Punto Yayıncılıkı,İzmir.
    Yardımcı Kitap YK1: Aytaç, Ç. (1982). El Dokumacılığı. MEB, Ankara.
    Dersin Amacı El dokumacılığının tanımı, tarihçesi ve sınıflandırılması ile dokumacılıkta kullanılan araç, gereç ve hammadde tanıtılacaktır. El dokuma tekniklerinden birisi olan Çarpana?nın dokuma kartlarını ve tekniğine göre renk dağılım tablosunun hazırlamasını öğrenir. Düz el dokumaları sınıflandırılmasını kavrar. Kirkitli dokuma tekniklerinden Zili(sili) Cicim-kilim-Sumak ve halı dokuma tekniklerini uygulamalı olarak ürün haline getirmesini öğrenecek ve öğrendiği dokuma tekniklerini alanında yeni tasarımlar yaparak uygulayabilecek donanıma sahip olacaktır.
    Dersin İçeriği El dokumacılığının tanımı, tarihçesi ile sınıflandırılması ve dokumacılıkta kullanılan araç gereç ve hammadde hakkında bilgi verilmesi. Çarpana dokumacılığının kullanım alanları, Çarpana kart ve renk dağılım tablosu hakkında bilgi verilmesi. Yapılacak çarpana dokuma tekniğine göre ipliklerin kartlara takılması. Yapılacak çarpana dokuma tekniğine göre uygulama yapılması. Kirkitli dokuma tekniklerinden olan zili için tezgaha çözgünün takılması. Çizilen desene ve renk dikkate alınarak dokumaya başlanması. Kirkitli dokuma tekniklerinden olan cicim için tezgaha çözgünün takılması. Çizilen desene ve renk dikkate alınarak dokumaya başlanması. Dokuma uygulamasına devam edilmesi. Kirkitli dokuma tekniklerinden olan kilim için tezgaha çözgünün takılması. Çizilen desene ve renk dikkate alınarak dokumaya başlanması. Kirkitli dokuma tekniklerinden olan sumak için tezgaha çözgünün takılması ve çizilen desene ve renk dikkate alınarak dokumaya başlama. Kirkitli dokuma tekniklerinden olan halı için tezgaha çözgünün takılması ve çizilen desene ve renk dikkate alınarak dokumaya başlama. Uygulama çalışmaları yapılması.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster