ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    İşletme Bilimine Giriş İŞL181 BAHAR 3+0 Fak./ Üni. BD 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-İşletmeciliğin temel kavramlarını tanımlar
    2-İşletme türlerini ve temel kapasite kavramlarını tanımlar
    3-İşletmelerin kuruluşu hakkında değerlendirme yapar
    4-İşletmelerin temel ve destekleyici fonksiyonlarını tanımlar
    5-İşletmenin temel fonksiyonları arasında neden-sonuç ilişkisi kurar
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   91
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,03 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İşletme bilimi ile ilgili temel kavramlar, işletme biliminin diğer bilim dallarıyla ilişkisi K1 Modern İşletmecilik- Prof. Dr. Edip ÖRÜCÜ Bölüm 1
    2 İşletmenin amaçları ve temel faaliyetleri K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 2
    3 Ekonomik Bir Birim Olarak İşletme K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 2
    4 İşletmenin Çevresi K1 Modern İşletmecilik- Prof. Dr. Edip ÖRÜCÜ Bölüm 4
    5 İşletmelerin Sınıflandırılması K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 5
    6 İşletmenin fonksiyonları K3 Modern İşletmecilik- Prof. Dr. İsmet MUCUK Bölüm 5
    7 İşletmenin kuruluş çalışmaları K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 4
    8 İşletmelerde Kuruluş Yerinin Seçimi K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 3
    9 İşletme Büyüklük Ölçüleri ve Kapasite Planlaması K1 Modern İşletmecilik- Prof. Dr. Edip ÖRÜCÜ Bölüm 2
    10 Üretim Fonksiyonu K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 9
    11 Üretim Sistemleri K4 Üretim Yönetimi- Prof. Dr. Bülent KOBU Bölüm 1-Bölüm 3
    12 Pazarlama Fonksiyonu K2 İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK Bölüm 8
    13 Pazarlama karması elemanları ve hedef pazar seçimi K5: Pazarlamanın Temelleri William D. Perreault Çevirmen: Salih Yıldız Bölüm 6 - Bölüm 8
    14 Yönetim Fonksiyonu K1 Modern İşletmecilik- Prof. Dr. Edip ÖRÜCÜ Bölüm 7
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Emre Şahin Dölarslan
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Modern İşletmecilik- Prof. Dr. Edip ÖRÜCÜ K2: İşletme Bilimlerine Giriş- Prof. Dr. M. Şerif ŞİMŞEK K3: Modern İşletmecilik- Prof. Dr. İsmet MUCUK K4: Üretim Yönetimi- Prof. Dr. Bülent KOBU K5: Pazarlamanın Temelleri William D. Perreault Çevirmen: Salih Yıldız
    Yardımcı Kitap Prof. Dr. Halil Can, Semra Güney (2007). Genel İşletme, Arıkan Yayınları Prof. Dr. Tamer Koçel (2005). İşletme Yöneticiliği, Arıkan Yayınevi, İstanbul Prof. Dr. W. Schoell, Prof. Dr. G. Dessler ve Prof. Dr. J. Reinecke (1993), Introduction to Business, Allyn and Bacon, Massachusetts ABD. Doğan Tuncer, Doğan Yaşar Ayhan, Genel İşletmecilik Bilgileri, Siyasal Kitabevi, 2009.
    Dersin Amacı Öğrencilere işletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları, işletmelerin temel fonksiyonlarını tanıtmak, işletmelerin amaçları, sorumlulukları, sınıflandırılmaları, kuruluş çalışmaları ve çevreleri hakkında analiz etme yeteneği kazandırmak
    Dersin İçeriği İşletme bilimi ile ilgili temel kavramlar, işletme biliminin diğer bilim dallarıyla ilişkisi, İşletmenin amaçları, çevresi, sınıflandırılması ve hukuki yapıları, kuruluşu ve kapasite planlaması, İşletme fonksiyonları, Üretim kavramı ve üretim yönetimi, Pazarlama kavramı, pazarlama anlayışları, Pazarlama karması elemanları , İşletmelerde yönetim fonksiyonu
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 İşletme alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek 5
    2 İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek 4
    3 İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak 4
    4 İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak 5
    5 İşletme alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak -
    6 Inovatif/yaratıcı ve yenilikçi düşünmek, öğrenilen bilgileri sadece benzer durumlara değil, yeni ve alışılmamış ortamlara da uygulamak 2
    7 Liderlik vasıflarını kazanmak ve başarı ile uygulamak -
    8 Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak -
    9 Bulunduğu bölgenin ekonomisini çok iyi tanımak, hem yerel hem de küresel düşünüp, öğrenileni uygulamak 3
    10 İşletme alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak -
    11 İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümsemek, işletme alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak 3
    12 Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster