Kaynaklar
|
Önder, T. (2003) Ekoloji, Toplum ve Siyaset, Ankara: Odak Yayınları.
Tuna, M. (2007) Çevre ve Politika, Başka Bir Dünya Özlemi, Ayşegül Mengi (der), Ankara: İmge Kitabevi.
Keleş, R., Hamamcı, C., ve A. Çoban (2009) Çevre Politikası, Ankara: İmge Kitabevi.
Keleş, R., (der) (1997) İnsan Çevre Toplum, Ankara: İmge Kitabevi.
Bookchin, M. (1999) "Kentleşmenin Toplumsal Ekolojisi" Kentsiz Kentleşme, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, ss. 228-287.
Bookchin, M. (1996) Ekolojik Bir Topluma Doğru, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Brown, L., R. (2009) "Yedi Milyarda Dur Demek" Dünya`yı Nasıl Tükettik" İstanbul: İş Bankası Yayınları, ss. 20-35.
De Jardins, J. R. (2006) Çevre Etiği, çev. Ruşen Keleş, Ankara: İmge Kitabevi.
Torunoğlu, E. (2006) Ötekilerin Çevresi, Ankara: Ütopya Yayınevi.
Tekeli, İ. (2011) Doğal ve Tarihi Çevreyi Korumak, İstanbul: tarih Vakfı Yurt Yayınları.
Walker, G., and Sir David King (2010) "Isınan Dünya" Dünyamız Isınıyor, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, ss. 19-36.
Eckersly, R. (2010) "Sosyalizm ve Eko-Merkezcilik: Yeni Bir Senteze Doğru" Üç Ekoloji, 8 (Haziran): 29-58.
Lelandais, G. E. (2007) "Seattle ve Ötesi: Karşı Küreselleşme Hareketlerinin Sosyolojik Dinamiği" Birikim, 216 (Nisan): 26-32.
Porritt, J. (1989) "Günümüzde Yeşil Politika" Yeşil Politika, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, ss. 18-29.
Şahin, Ü. (2010) "Yeşiller ile Sosyalizmin Tarihsel Kesişme Noktası Anarşizm mi?" Üç Ekoloji, 8 (Haziran): 58-65.
Cantzen, R. (2000) Daha Az Devlet Daha Çok Toplum: Özgürlük/Ekoloji/Anarşizm, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, ss. 19-47.
Keleş, R., (2008) "Çevre Sorunları ve Politikası" Kentleşme Politikası, Ankara: İmge Kitabevi, ss. 699-766.
Keskinok, Ç. (2006) "17 Ağustos Depremi ve Kentleşme ve Planlama" Kentleşme Siyasaları, İstanbul: Kaynak Yayınları, ss. 146-170.
Bozkurt, Y. (2010) "AB Uyum Sürecinde Çevre Politikalarının Değişimi" Avrupa Birliği`ne Uyum Sürecinde Türkiye`de Çevre Politikalarının Dönüşümü, Bursa: Ekin Yayın, ss. 69-158.
Çörtoğlu, F. (2007) "Bergama Çevre Hareketinin Türkiye`deki Çevre Yönetimi Açısından Önemi" içinde Çevre ve Politika, Başka Bir Dünya Özlemi, Ayşegül Mengi (der), Ankara: İmge Kitabevi, ss. 109-121.
|
Yardımcı Kitap
|
Nalbantoğlu, Hasan Ünal (2002) "Estetik, Etik, Teknik" Defter, sayı 45, ss. 187-229
Harvey, David (2006) "Doğaya Karşı Sorumluluk ve İnsan Doğası" Umut Mekanları, İstanbul: Metis Yayınları, ss. 262-285.
Eryilmaz, Ç. (2012) "Social Ecology Challenges Environmental Participation: HES Opposıtıon Cases in Turkey" Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara
|
Dersin Amacı
|
Toplumsal, iktisadi ve siyasi değişimlerin ve dönüşümlerin yanı sıra, "dünyanın sonu" ve "ekolojik kıyamet" tartışmaları, siyaset bilimi alanında "çevre" problemini merkeze oturtmaktadır. Bu ders kapsamında öncelikle, "çevre", "çevrecilik", "çevre problemi/sorunsalı", "çevre politikaları", "çevre hareketleri", "çevre etiği" gibi temel kavramlar; toplum bilimlerinde yer alan güncel "ekoloji" tartışmaları etrafında ele alınacaktır. Bu kavramlar ışığında bu derste amaçlanan; güncel çevre yazını ve güncel (evrensel ve yerel) örneklerle temellendirilmiş "çevre politikalarının" ancak "yeni çevre etiğ" çerçevesinde tartışılabileceği konusunda bir farkındalık yaratılmasıdır. Dünyanın geleceğine dair varsayımlar öne sürebilmek için nüfus, üretim, sanayileşme alanlarında çevre (hava, su, toprak) kirliliğini önlemeye yönelik; doğal kaynakların kullanımının sürdürülebilirliğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğini sağlamaya yönelik bilgiler edineceklerdir. Çevre Sosyolojisi, Çevre Politikaları ve ekoloji yazınında yer alan temel kuramlar ele alınırken öğrenciler sınıf ortamında topluluk önünde sözlü sunuş yapma becerileri kazanacaklardır. Genel Çevre kuramı yazınını (literatür) oluşturan Ekoloji, Kent Ekolojisi [Urban Ecology], Çevre Politikaları, Çevre Politikaları, Küreselleşme ve Çevre, Çevreci Akımlar, Çevre Etiği, Çevre Hukuku kuramlarının yanı sıra Türkiye`deki çevre hakkında yazılmış yazından seçmeler ışığında tartışma devam ederken öğrenciler; güncel çevre tartışmaları içinde yer alan bir konu hakkında akademik yazım ve sunum kurallarına uygun olarak araştırma raporu yazma becerisi elde edeceklerdir.
|
Dersin İçeriği
|
"Çevre","Çevrecilik", "Ekoloji" kavramları, Çevre Sosyolojisi, Malthusianism, Sürdürülebilirlik ve Küresel Isınma, Eko-Marxism, Sosyalizm ve Çevre[sel] Adalet, Çevreci Akımlar, Çevre Etiği, Çevre Politikaları Türkiye`de çevre politikaları.
|