Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Reyhan VARLI GÖRK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
Keleş, Ruşen (2011) Yerinden Yönetim ve Siyaset, İstanbul: Cem Yayınları, ss. 343-396. Tortop Nuri ve diğerleri (2008) Mahalli İdareler, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, ss. 133-172. Ulusoy, Ahmet ve Tekin Akdemir (2010) Mahalli İdareler, Ankara: Seçkin Yayınları, ss. 67-118. Tortop Nuri ve diğerleri (2008) Mahalli İdareler, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, ss. 619-656 Şengül, T. (2009) "Yerel Yönetim Kuramları: Yönetimden Yönetişime" Kentsel Çelişki ve Siyaset, Ankara: İmge Kitabevi, ss. 69-96 Bookchin, M. (1999) "Yeni Yerel Yönetim Programı" Kentsiz Kentleşme, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, ss. 286-360. Güler, M. (2009) "Sosyal Demokrat Belediyelerin 1989-1994 Deneyimini Toplumcu Belediyecilik Üzerinden Değerlendirmek" in Yerel Yönetimlerde Sosyal Demokrasi, Toplumcu Belediyecilik: Teorik Yaklaşımlar, Türkiye Uygulamaları, İhsan Kamalak ve Hüseyin Gül (eds) İstanbul: SODEV Yayınları, pp. 233-267.
|
Yardımcı Kitap
|
Özdinç, Hülya Kendir (2007) "Neoliberal Politikalar ve Bölge Yönetimi Sorunu: Türkiye Deneyimi" Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara. Mengi, Ayşegül (2007) "Avrupa Birliğine Uyum Sürecinde Yerel Yönetimlerle İlgili Düzenlemeler"içinde Yerellik ve Politika, Küreselleşme Sürecinde Yerel Demokrasi, Ayşegül Mengi (der) Ankara: İmge Kitabevi, ss. 101-116. Güneş, Muharrem (2004) Yerel Gündem 21 Ulusal Kentlerden Küresel Köylere, Ankara: Detay Yayıncılık Adıgüzel, Şenol (2009) "Türkiye`de Belediyecilik Anlayışının Dönüşümünü Küreselleşme Üzerinden Okumak" içinde Yerel Yönetimlerde Sosyal Demokrasi, Toplumcu Belediyecilik: Teorik Yaklaşımlar, Türkiye Uygulamaları, İhsan Kamalak ve Hüseyin Gül (der.) İstanbul: SODEV Yayınları, pp. 99-123.
|
Dersin Amacı
|
Mahalli İdareler II Dersi kapsamında Yerel Yönetimlerin Görev ve Gelirleri ve Türkiye`deki yerel yönetim sistemi ele alınmaktadır. Türkiye`deki yerel yönetim sisteminde yer alan İl Özel İdaresi, İller Bankası, Kalkınma Ajansları bu ders kapsamında ele alınacak konulardır. Ders kapsamında öğrenciler; yerel yönetimler alanında gerçekleşen yeniden yapılanmalar farklı ölçeklerdeki yerel yönetimlerin mali yapıları hakkında bilgi edineceklerdir. Ayrıca Yerel Yönetim Kuramları çerçevesinde, Dünya`da ve Türkiye`de Yerel Yönetim Siyasalarının Dönüşümü, güncel örnekler üzerinden karşılaştırmalı olarak katılım ve demokrasi süreçleri ele alınacaktır
|
Dersin İçeriği
|
Yerel Yönetimlerin Görev ve Gelirleri, İl Özel İdareleri ,Yerel Yönetim Kuramları, Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma, AB ve Yerel Yönetimler, Türkiye`de Yerel Yönetim Siyasalarının Dönüşümü, Toplumcu Politikalar,Neoliberal politikalar ve üçüncü yol.
|