ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yeni Türk Edebiyatı-I TDE107 GÜZ 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tanzimat dönemindeki değişim ve yenileşmenin sebeplerini öğrenir.
    2-Yenileşme döneminin özelliklerini kavrar.
    3-Türk edebiyatına Batı edebiyatından gelen yeni edebi türleri ve özelliklerini öğrenir.
    4-Dönem sanatçılarını ve eserlerini öğrenir.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Özgür İLDEŞ
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Tanpınar, A. H. (1997).19.uncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi, Çağlayan Kitabevi, İstanbul. K2.Akyüz, K. (1994). Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri (1860-1923), İnkılap Kitabevi, İstanbul. K3. Kaplan, M. (1994). Şiir Tahlilleri, Dergâh Yayınları, İstanbul. K4. Enginün, İ. (2012). Yeni Türk Edebiyatı Tanzimat`tan Cumhuriyet`e (1839-1923), Dergâh Yayınları, İstanbul. K5. Özgül, M. K. (Ed.) (2013).Türk Edebiyatı Tarihine Bir Bakış, Kurgan Edebiyat, Ankara. K6. (Komisyon), (2006).Türk Dünyası Edebiyat Tarihi, C. 7., Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara. K7. Aktaş, Ş. (2012). Yenileşme Dönemi Türk Şiiri ve Antolojisi, Kurgan Edebiyat, Ankara. K8. Özgül, M. K. (2012). XIX. Asrın Özel Bir Edebiyat Mahfeli Olarak Encümen-i Şuarâ, Kurgan Edebiyat, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1. Kolcu, A. İ. (2015). Tanzimat Edebiyatı I, Salkımsöğüt Yayınları, İstanbul. YK2. Akyüz, K. (1986). Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi, İnkılâp Kitabevi, İstanbul.
    Dersin Amacı Modern Türk edebiyatına geçilen sürecin başlangıç safhasını öğrencilere kavratmak temel hedeftir. Bu ders Tanzimat Dönemi sosyal, kültürel ve edebi faaliyetlerini ayrıntılı olarak ele alır. Bu derste, Tanzimat dönemi yazar ve şairlerinin eserlerinden örnekler seçilerek onların sanat ve edebiyat anlayışları irdelenir. Bu dönemde özellikle romanlardan hareketle Batılılaşmanın edebiyatımıza ve kültür hayatımıza getirdikleri gösterilmeye çalışılır.
    Dersin İçeriği Osmanlı-Türk toplumunda, 18. yüzyılın başlarından itibaren gelişen Batı merakı; Türk edebiyatının Batı etkisine girmesiyle ortaya çıkan "Yenileşme" kavramı; Osmanlı-Türk toplumunun Batılılaşma etkisiyle birlikte yaşadığı "zihniyet" değişimi; Edebiyatta Batılılaşma kavramı; Tanzimat Dönemi Batılılaşma hareketleri; Tanzimat Döneminin şairleri; Tanzimat Dönemi şiiri; Encümen-i Şuara şairleri
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster