ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    OSMANLI TÜRKÇESİ-II TDE102 BAHAR 3+0 Z 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Türk Dili ve Edebiyatı alanına ait güncel ders araç-gereçleri ile desteklenmiş ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
    2-Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki çalışmalarda kullanılan geleneksel ve çağdaş araştırma yöntem ve tekniklerini bilir.
    3-Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri, eğitim-öğretim ve araştırma alanlarında kullanır ve karşılaştığı sorunların çözümlerinde uygular.
    4-Türk Dili ve Edebiyatı alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Arş. Gör. Serkan CİHAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Develi, H. (2012). Osmanlı Türkçesi I-II, 12. Basım, İstanbul: Kesit Yay. K2. Timurtaş, F. K. (1997). Osmanlı Türkçesine Giriş, 15. Basım, İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım. K3. Aksoyak, İ. H. (2009). Osmanlı Türkçesi Okuma Kitabı, Ankara: Grafiker Yay. K4. Gökalp, H. (2018). Osmanlı Türkçesi, Adana: Karahan Kitabevi.
    Yardımcı Kitap YK1. Belviranlı, A. K. (1980). Osmanlıca İmlâ Rehberi, Konya: Nedve Yay. YK2. Devellioğlu, F. (2013). Osmanlıca Türkçe Ansiklopedik Lügat, 30. Baskı, Ankara: Aydın Kitabevi Yay. YK3. Kurt, Y. (1996). Osmanlıca Dersleri I, Ankara: Akçağ Yay.
    Dersin Amacı Tarihî Türkiye Türkçesinin eserlerinin kaleme alındığı Osmanlı Türkçesi alfabesini ve bu alfabe ile yazılmış matbu metinlerin okunma ve yazılmasını öğretmek.
    Dersin İçeriği Arapçada sahih ve illetli harfler; aslî ve zâid harfler; yazılmadıkları halde varsayılan harfler; Arapçada kök bilgisi Mezid kavramı ve mezid kelimelerdeki zâid harfler Arapça kelimelerde kök nasıl bulunur? Alıştırmalar Arapça kelimelerde vezin nasıl bulunur? Alıştırmalar Metin üzerinde teorik olarak gösterilen gramer unsurlarının örneklenerek pekiştirilmesi Aksâm-ı seb`a, tarif ve tasnifi Aksâm-ı seb`a bilgisini pekiştirici örnek metin çalışmaları Arapçada kelime çeşitleri, tasnif ve tarifler Arapçada isim; isimlerde kemiyet: müfred, tesniye, cem` kavramları Arapçada kemiyet kavramının pekiştirilmesi ve örnek metin çalışmaları Arapçada ce` (çoğul) kavramını pekiştiren tarif ve tasnifler ve çeşitleri üzerine örnek metin çalışmaları.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster