ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Osmanlı Paleografyası ve Diplomatikası I TAR307 GÜZ 3+0 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Osmanlı yazı çeşitlerini tanır.
    2-Osmanlıca Resmi ve özel belgeleri okur.
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Saim YÖRÜK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1-Yılmaz Kurt, Osmanlıca Dersleri I-II, Akçağ Yayınları. 2-Yılmaz Kurt, Osmanlı Paleografyası ve Diplomatikası, Akçağ Yayınları. 3-Osmanlı Arşivi fonlarından ve özel koleksiyonlardan alınan çeşitli türlerdeki belge örnekleri.
    Yardımcı Kitap 1-Tayyib Gökbilgin, Osmanlı Paleografya ve Diplomatika İlmi. 2-Mübahat S. Kütükoğlu, Osmanlı Belgelerinin Dili
    Dersin Amacı Osmanlı Devleti tarihi boyunca kullanılan yazı çeşitleri ve bu yazı çeşitleriyle yazılmış olan resmi ve özel belgelerin öğrenciler tarafından rahatlıkla okunarak anlaşılmasının sağlanması. Belgelerin yazılış amaçları ile belgelerin diplomatikasının, yani şekil özelliklerinin öğretilmesi. Böylece öğrencilerin yazılı belgeleri tarih araştırmalarında rahatça kullanabilmelerini sağlamak.
    Dersin İçeriği Diplomatik (Belge İlmi), doğuşu, gelişmesi ve Osmanlı Diplomatiği, Arap alfabesi ve aklâm-ı site (altı çeşit yazı) ile Osmanlılar tarafından kullanılan diğer yazılar (ta?lik, divanî, siyakat, rik?a), Belgelerde kullanılan tuğra, pençe, kuyruklu imza, mühür gibi alâmetler, çeşitleri ve belgelerde kullanıldığı yerler, Padişahlara ait belgeler ve çeşitleri, Fermanlar, fermanrükünleri (bölümleri), yazılış sebepleri hakkındadır.
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster