Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Giriş: Dersin amacı, kapsamı, işleyiş yöntemi ve deneyimlerin paylaşılması.
|
|
2
|
Okul kütüphaneleri (Dünyada ve Türkiye`de tarihsel gelişim, tanım, amaç, işlev ve görevler).
|
|
3
|
Eğitimdeki gelişmeler, öğretim programları, toplumsal gereksinimler, teknolojik gelişmeler ve okul kültürü doğrultusunda okul kütüphanesi sistemleri ve örgütlenme yapısı.
|
|
4
|
Okul kütüphanelerinde derme geliştirme (Derme özellikleri, derme seçim ölçütleri, ayıklama, güncellik, basılı-elektronik-görsel-işitsel materyaller yardımıyla bilginin sunumu, kullanıcı gruplarına göre derme oranları ve standartlar vb.).
|
|
5
|
Okul kütüphanelerinde yasal yapı ve bütçe (Yasa, yönetmelik, yönerge, bildirge kavramları, Türkiye`de okul kütüphaneleri ile ilgili yönetmelikler, bütçenin sağlanması, kaynak yaratma ve yönetme).
|
|
6
|
Okul kütüphanelerinde hizmet ortamları tasarımı (Kütüphanelerde mekansal estetik beklentileri, dış ve iç mekan düzenlemeleri, renk, aydınlatma, havalandırma, yerleşim, mobilya vb.).
|
|
7
|
Okul kütüphanelerinde kullanıcı yapısı (Kullanıcı grupları ve özellikleri, kullanıcı beklentileri, kullanıcılara yönelik hizmetlerin planlanması vb.).
|
|
8
|
Okul kütüphanelerinde personel ve yönetim özellikleri (Personel kategorileri, personel nitelikleri, okul kütüphanecisinin eğitimi, iş tanımları ve personel yönetimi).
|
|
9
|
Okul kütüphanelerinde yaratıcı/yenilikçi hizmetler (Geleneksel hizmetlerin yanı sıra, kullanıcı grubunun özelliklerine göre biçimlendirilmiş yeni hizmetler).
|
|
10
|
Okul kütüphanelerinde bilgi okuryazarlığı çalışmaları (Kullanıcı eğitimi, bilgi okuryazarlığı eğitimi, medya okuryazarlığı, vb.).
|
|
11
|
Dijital okul kütüphanesi hizmetleri ve uygulamaları (Kullanılan otomasyon programları, web, internet, sosyal ağlar, bloglar vb.).
|
|
12
|
Liderlik ve mesleki dernekler (Okul kütüphanelerini destekleyerek yönlendiren ulusal ve uluslararası derneklerin çalışmaları, etik değerler, işbirliği programları, vb.).
|
|
13
|
Okul kütüphanelerinde proje geliştirme (Okul kütüphanelerinde işlemleri, hizmetleri, iletişim yöntemlerini, eğitim psikolojisini ve benzeri nitelikleri kapsayan uygulama süreci). Değerlendirme, gelecekten beklentiler, tartışmalar ve öneriler.
|
|
14
|
Okul kütüphanelerinin geleceği.
|
|