ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Mikrobiyoloji I BİY205 GÜZ 2+2 Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Mikrobiyoloji`de kullanılan yöntemleri listeler.
    2-Mikroorganizmalarla çalışmalar yapar.
    3-Mikrobiyolojide güncel konuları özetler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)13565
    Ödevler1011616
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012020
    Proje0000
    Laboratuar 05210
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   192
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     6,4 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Mikrobiyolojinin tarihçesi. Mikroorganizmaların (m.o.) her yerde bulunuşu. K1, YK1
    2 Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi, Sterilizasyon ve dezenfeksiyon K1, YK1
    3 Bakterilerin genel özellikleri, Bakterilerin morfolojik özellikleri, K1, YK1, YK3
    4 Bakterilerin anatomik yapısı, Bakterilerde üreme K1, YK3, YK4
    5 Küf mantarlarının genel özellikleri, Küf mantarlarında üreme K1, YK2
    6 Mayalar ve genel özellikleri K1, YK1, YK4
    7 Virüslerin genel özellikleri, Virüslerde üreme K1, YK2, YK4
    8 Mikroorganizmaların besin istekleri, Besi yeri hazırlama K1, YK2,YK4
    9 Mikroorganizmaların teşhisi için gereken teknoloji ve içerik, Mikroorganizmaların çalışmaları üzerine etkili faktörler Örnek hazırlama ve ekim YK2
    10 Mikrobiyal üremenin kontrol altına alınması YK2
    11 Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler YK2, YK4
    12 Mikroorganizmaların metabolizması, Enzimler ve fonksiyonları YK2, YK4
    13 Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, Metabolizmanın indüksiyon ve represyon yoluyla düzenlenmesi YK2, YK4
    14 Mikrobiyolojik metotlar, Boya ve boyama metotları, Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonlar, Mikroorganizmaların sayımı YK3, YK4
    Ön Koşul Yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Prof.Dr. Seçil AKILLI ŞİMŞEK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Madigan, M. T., Martinko, J. M. and Parker, J. (1997). Brock Biology of Microorganisms. Eighth Edition. International Edition. Prentice Hall, International Inc., A.B.D.
    Yardımcı Kitap YK1.Çotuk, A., 2008. Genel Mikrobiyoloji Laboratuar Yöntemleri, Nobel Tıp Kitap Evi. Arda, M., 2000. Temel Mikrobiyoloji, Medisan Yayınları, Ankara. YK2 Özçelik, S., 1998. Genel Mikrobiyoloji, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, Isparta. Temiz, A., 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara. YK3.Bergey, D. H. (1994). Bergey`s manual of determinative bacteriology. Williams and Wilkins, Baltimore, A.B.D. QW15BER 1994, 0683006037. YK4.Demirsoy, A., Türkkan, İ (1999). Genel Biyoloji Cilt 2. Keeton & Gould 5. Baskıdan çeviri, Çeviri editörleri Ali, İsmail, Palme Yayıncılık, Ankara.
    Dersin Amacı Mikrobiyolojinin tarihçesi ve gelişimi, Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi, Bakterilerin genel özellikleri, Bakterilerin morfolojik özellikleri, Bakterilerin anatomik yapısı; Bakterilerde üreme, Küf mantarlarının genel özellikleri, Küf mantarlarında üreme, Mayalar ve genel özellikleri, Virüslerin genel özellikleri, Virüslerde çoğalma, Mikroorganizmaların yaşamsal istekleri (besin, sıcaklık, nem vb.), Mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınması, Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler hakkında bilgi sahibi olmaktır.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular. 3
    2 Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular. 3
    3 Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar. 3
    4 Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar. 3
    5 Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar. 3
    6 Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır. 3
    7 Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar. 2
    8 Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir. 3
    9 Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi. -
    10 Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi. 4
    11 Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar. 3
    12 Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır. -
    13 Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır. 3
    14 Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır. 3
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster