Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Mikrobiyolojinin tarihçesi. Mikroorganizmaların (m.o.) her yerde bulunuşu.
|
K1, YK1
|
2
|
Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi, Sterilizasyon ve dezenfeksiyon
|
K1, YK1
|
3
|
Bakterilerin genel özellikleri, Bakterilerin morfolojik özellikleri,
|
K1, YK1, YK3
|
4
|
Bakterilerin anatomik yapısı, Bakterilerde üreme
|
K1, YK3, YK4
|
5
|
Küf mantarlarının genel özellikleri, Küf mantarlarında üreme
|
K1, YK2
|
6
|
Mayalar ve genel özellikleri
|
K1, YK1, YK4
|
7
|
Virüslerin genel özellikleri, Virüslerde üreme
|
K1, YK2, YK4
|
8
|
Mikroorganizmaların besin istekleri,
Besi yeri hazırlama
|
K1, YK2,YK4
|
9
|
Mikroorganizmaların teşhisi için gereken teknoloji ve içerik, Mikroorganizmaların çalışmaları üzerine etkili faktörler
Örnek hazırlama ve ekim
|
YK2
|
10
|
Mikrobiyal üremenin kontrol altına alınması
|
YK2
|
11
|
Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler
|
YK2, YK4
|
12
|
Mikroorganizmaların metabolizması, Enzimler ve fonksiyonları
|
YK2, YK4
|
13
|
Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, Metabolizmanın indüksiyon ve represyon yoluyla düzenlenmesi
|
YK2, YK4
|
14
|
Mikrobiyolojik metotlar, Boya ve boyama metotları, Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonlar, Mikroorganizmaların sayımı
|
YK3, YK4
|
Ön Koşul
|
Yok
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Prof.Dr. Seçil AKILLI ŞİMŞEK
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Madigan, M. T., Martinko, J. M. and Parker, J. (1997). Brock Biology of Microorganisms. Eighth Edition. International Edition. Prentice Hall, International Inc., A.B.D.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1.Çotuk, A., 2008. Genel Mikrobiyoloji Laboratuar Yöntemleri, Nobel Tıp Kitap Evi. Arda, M., 2000. Temel Mikrobiyoloji, Medisan Yayınları, Ankara.
YK2 Özçelik, S., 1998. Genel Mikrobiyoloji, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, Isparta.
Temiz, A., 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri, Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara.
YK3.Bergey, D. H. (1994). Bergey`s manual of determinative bacteriology. Williams and Wilkins, Baltimore, A.B.D. QW15BER 1994, 0683006037.
YK4.Demirsoy, A., Türkkan, İ (1999). Genel Biyoloji Cilt 2. Keeton & Gould 5. Baskıdan çeviri, Çeviri editörleri Ali, İsmail, Palme Yayıncılık, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Mikrobiyolojinin tarihçesi ve gelişimi, Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi, Bakterilerin genel özellikleri, Bakterilerin morfolojik özellikleri, Bakterilerin anatomik yapısı; Bakterilerde üreme, Küf mantarlarının genel özellikleri, Küf mantarlarında üreme, Mayalar ve genel özellikleri, Virüslerin genel özellikleri, Virüslerde çoğalma, Mikroorganizmaların yaşamsal istekleri (besin, sıcaklık, nem vb.), Mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınması, Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler hakkında bilgi sahibi olmaktır.
|
Dersin İçeriği
|
-
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular.
|
3
|
2
|
Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular.
|
3
|
3
|
Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar.
|
3
|
4
|
Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar.
|
3
|
5
|
Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar.
|
3
|
6
|
Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır.
|
3
|
7
|
Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar.
|
2
|
8
|
Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir.
|
3
|
9
|
Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi.
|
-
|
10
|
Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi.
|
4
|
11
|
Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar.
|
3
|
12
|
Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır.
|
-
|
13
|
Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır.
|
3
|
14
|
Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır.
|
3
|