ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Bitki Fizyolojisi BİY304 BAHAR 3+2 Fakülte Z 6
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bitkilerin yaşamsal faaliyetlerini tanımlar
    2-Bitkilerin hareketlerini özetler.
    3-Bitkilerde stres fizyolojisini özetler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14570
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2012525
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012525
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5013030
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   178
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     5,93 ---- (6)
    Dersin AKTS Kredisi   6
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Bitki hücrelerinin yapısı. Bitki Fizyolojisine Giriş, Bitki Hücrelerinin Kimyasal Bileşimi, Su metabolizması. Fizyolojide deney ve analizler. K1 (Bölüm 1, 5-15s.)
    2 Suyun yapısı ve özellikleri, difüzyon, osmozis ve şişme olayları. Laboratuvarda malzemeleri ve cihazların tanıtılması., K1 (Bölüm 1, 16-28s.)
    3 Bitkilerde su alınması ve taşınması. Çözünürlük kavramı, çözelti çeşitleri ve çözeltilerin hazırlanması. K1 (Bölüm 2, 31-44s)
    4 Bitkilerin Beslenmesi, Mineral Maddelerin Alınımı ve Taşınımı. Bitki su ilişkilerinin deneysel olarak gözlemlenmesi. K1 (Bölüm 3, 45-54s)
    5 Bitkilerde Su Kaybı Olayları (Transpirasyon, Gutasyon ve Eksüdasyon). Sıcaklığın ve çeşitli kimyasal maddelerin çimlenme üzerine etkileri. K1-K2 (Bölüm 3, 45-54s) (Bölüm 2, 28-43s)
    6 Fotosenteze Giriş, Elektron Taşınım ve karbondioksit fiksasyon Reaksiyonları. Bitki gelişimine mineral maddelerin etkileri. K1-K2 (Bölüm 4, 55-65s) (Bölüm 5, 81-96s)
    7 Fotosenteze Çevresel Faktörlerin Etkisi, Bakterilerde Fotosentez, Kemosentez. Fotosentetik pigmentlerin ekstraksiyonu ve klorofillerin belirlenmesi. K1-K2 (Bölüm 4, 66-76s)(Bölüm 6, 105-118s)
    8 Solunum (Glikoliz, TCA devri, Elektron Taşınım Sistemi ve ATP sentezi). Kromatografik teknikler ve fotosentetik pigmentlerin kromatografi yöntemiyle ayrılması K1-K2 (Bölüm 4, 77-88s)(Bölüm 6, 120-130s)
    9 Oksidatif Pentoz Fosfat Yolu, Fotosolunum, Fermantasyon. Fotosentez hızının belirlenmesi. K1 (Bölüm 4, 55-65s)
    10 Bitkilerde Gelişim, Farklılaşma ve Büyüme, Absisyon, Senesens, Apikal Dominasi, Dormansi, Işık ve Büyüme Olayları. Solunum ve fermantasyon olaylarının gözlenmesi. K1 (Bölüm 8, 157-192s)
    11 Bitki Hormonları (Oksinler, Sitokininler, Giberellinler, Absisik Asit, Etilen). Bitki büyüme düzenleyicilerinin büyüme üzerindeki etkisinin gözlenmesi. K1 (Bölüm 7,129-156s)
    12 Rejenerasyon, polarite. Bitkilerde Hareket (Tropizma ve Nastiler). Bitkilerde geotropizma ve fototropizma hareketlerinin gözlenmesi K1-K2 (Bölüm 9, 197-208s)(Bölüm 10, 209-218s)
    13 Azot metabolizması. K1 (Bölüm 5, 89-100s)
    14 Bitkilerde stres fizyolojisi. K1-K2 (Bölüm 11, 220-300s)
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Mehmet SEZGİN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Kocaçalışkan, İ.2008.Bitki Fizyolojisi.Nobel Yay. Ankara. 315s.
    Yardımcı Kitap K2.Beck, C.B. 2011. Bitki yapısı ve gelişimine giriş. (An introduction to plant structure and development-Çev:Demiray, H.) Nobel Yay. Ankara, 442s.
    Dersin Amacı Bitkilerde meydana gelen fizyolojik olayların sebeplerinin ve mekanizmalarının, bitkilerin yapı ve fizyolojisi, büyüme ve gelişme olaylarının açıklanması ve çevrenin bu olaylara etkisinin irdelenmesi.
    Dersin İçeriği Bitki hücrelerinin yapısı. Bitki Fizyolojisine Giriş, Bitki Hücrelerinin Kimyasal Bileşimi, Su metabolizması. Fizyolojide deney ve analizler. Suyun yapısı ve özellikleri, difüzyon, osmozis ve şişme olayları. Laboratuvarda malzemeleri ve cihazların tanıtılması., Bitkilerde su alınması ve taşınması. Çözünürlük kavramı, çözelti çeşitleri ve çözeltilerin hazırlanması. Bitkilerin Beslenmesi, Mineral Maddelerin Alınımı ve Taşınımı. Bitki su ilişkilerinin deneysel olarak gözlemlenmesi. Bitkilerde Su Kaybı Olayları (Transpirasyon, Gutasyon ve Eksüdasyon). Sıcaklığın ve çeşitli kimyasal maddelerin çimlenme üzerine etkileri. Fotosenteze Giriş, Elektron Taşınım ve karbondioksit fiksasyon Reaksiyonları. Bitki gelişimine mineral maddelerin etkileri. Fotosenteze Çevresel Faktörlerin Etkisi, Bakterilerde Fotosentez, Kemosentez. Fotosentetik pigmentlerin ekstraksiyonu ve klorofillerin belirlenmesi. Solunum (Glikoliz, TCA devri, Elektron Taşınım Sistemi ve ATP sentezi). Kromatografik teknikler ve fotosentetik pigmentlerin kromatografi yöntemiyle ayrılması Oksidatif Pentoz Fosfat Yolu, Fotosolunum, Fermantasyon. Fotosentez hızının belirlenmesi. Bitkilerde Gelişim, Farklılaşma ve Büyüme, Absisyon, Senesens, Apikal Dominasi, Dormansi, Işık ve Büyüme Olayları. Solunum ve fermantasyon olaylarının gözlenmesi. Bitki Hormonları (Oksinler, Sitokininler, Giberellinler, Absisik Asit, Etilen). Bitki büyüme düzenleyicilerinin büyüme üzerindeki etkisinin gözlenmesi. Rejenerasyon, polarite. Bitkilerde Hareket (Tropizma ve Nastiler). Bitkilerde geotropizma ve fototropizma hareketlerinin gözlenmesi Azot metabolizması. Bitkilerde stres fizyolojisi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular. 3
    2 Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular. 4
    3 Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar. 5
    4 Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar. 4
    5 Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar. 1
    6 Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır. -
    7 Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar. -
    8 Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir. -
    9 Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi. -
    10 Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi. 5
    11 Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar. 3
    12 Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır. -
    13 Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır. -
    14 Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster