|
Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
|
1
|
Bitki biyoteknolojisinin tanımı, tarihçesi ve uygulama alanlarının genel tanıtımı. Laboratuvarın tanıtımı .
|
K1- Bölüm 1 (1-14); K2 Bölüm 1 (1-19)
|
|
2
|
Bitki doku kültürlerinin tanımı, amaçları, aşamaları bitkilerinde kullanım alanlarının genel olarak tanıtımı. Laboratuvar güvenliği
|
K1- Bölüm 1 (15-35); K2- Bölüm 5 (113-123)
|
|
3
|
Bitki doku kültürü laboratuvarının özellikleri ve yapılandırılması, temel alet, ekipman ve malzemelerin tanıtımı.
|
K2- Bölüm 5 (124-132)
|
|
4
|
Doku kültürlerinde besin ortamlarının yapısı. Doku kültürlerinde sterilizasyon. Sterilizasyon
|
K1- Bölüm 8 (262-281)
|
|
5
|
Sürgün ucu ve meristem kültürleri. Mikro aşılama tekniği Stokların hazırlanması
|
K1- Bölüm 6 (190-210)
|
|
6
|
Organogenesis Temel besin ortamı hazırlanması
|
K1-Bölüm 2 (36-70)
|
|
7
|
Somatik embriyogenesis Tütün bitkisinin besin ortamlarına dikimi
|
K1- Bölüm 3 (71-88)
|
|
8
|
Sentetik tohum üretimi Bitki gelişimlerinin gözlenmesi
|
K2- Bölüm 4 (82-110)
|
|
9
|
Doku kültürlerinde haploit bitki eldesi. Bitki gelişimlerinin gözlenmesi
|
K1- Bölüm 5 (137-159)
|
|
10
|
Ovul ve ovaryum kültürü Gelişen bitkilerin alt kültüre alınması
|
K1- Bölüm 5 (160-189)
|
|
11
|
Embriyo kültürü Köklendirme ortamına alınması
|
K1- Bölüm 10 (324-344)
|
|
12
|
Protoplast kültürü ve füzyonu Bitki gelişimlerinin gözlenmesi
|
K1- Bölüm 4 (89-136)
|
|
13
|
Anter Kültürü. Aklimitizasyon
|
K1- Bölüm 11 (345-367)
|
|
14
|
Aklimitizasyon yöntemleri
|
K2- Bölüm 3 (48-82)
|
|
Ön Koşul
|
Genel Biyoloji I-II, Genel Kimya I-II
|
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Mehmet SEZGİN
|
|
Dersi Verenler
|
-
|
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
|
Kaynaklar
|
K1.Babaoglu, M., Gürel, E. ve Özcan, S. (Eds.) 2002. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. I. Doku Kültürü ve Uygulamaları. S.Ü. Basımevi, Konya.
K2.Stewart, C.N. 2016. Bitki Biyoteknolojisi ve Genetik. Çev Ed. Öktem, H.A. ve Yücel, M. Wıley, Nobel Yayıncılık. Ankara.
|
|
Yardımcı Kitap
|
K3.Dixon, R.A. (1991) Plant Cell and Tissue Culture: A Practical Approach. IRL Pres,
Oxford.
K4.Mohan Jain, S., Brar, D.S. and Ahloowalia, B.S. (Eds.) 2002. Molecular Techniques in Crop Improvement. Kluwer Academic Publishers, London.
K5.Oksman-Caldentey, K. M. and Barz W.H. (2006) Plant Biotechnology and Transgenic Plants. Plant Biotechnology Book from C.H.I.P.S., USA
K6.Watson, J.D., Gilman, M., Witkowski, J. and Zoller, M. 1992. Recombinant DNA. Scientific American Books. W.H. Freeman and Company, New York.
|
|
Dersin Amacı
|
Günümüzde bitki doku kültürü alanında, yaygın olarak kullanılan tekniklerin otsu ve odunsu bitkilerde kullanımını uygulamalar ile bütünleştirilerek aktarmaktır.
|
|
Dersin İçeriği
|
Ders İçeriği ve Programı
Haftalar Konular (Teorik) Konular (Uygulama)
1 Bitki biyoteknolojisinin tanımı, tarihçesi ve uygulama alanlarının genel tanıtımı. Laboratuvarın tanıtımı
2 Bitki doku kültürlerinin tanımı, amaçları, aşamaları bitkilerinde kullanım alanlarının genel olarak tanıtımı. Laboratuvar güvenliği
3 Bitki doku kültürü laboratuvarının özellikleri ve yapılandırılması, temel alet, ekipman ve malzemelerin tanıtımı. Bitki doku kültürü laboratuvarının özellikleri ve yapılandırılması, temel alet, ekipman ve malzemelerin tanıtımı.
4 Doku kültürlerinde besin ortamlarının yapısı. Doku kültürlerinde sterilizasyon. Sterilizasyon
5 Sürgün ucu ve meristem kültürleri. Mikro aşılama tekniği Stokların hazırlanması
6 Organogenesis Temel besin ortamı hazırlanması
7 Somatik embriyogenesis Tütün bitkisinin besin ortamlarına dikimi
8 ARA SINAV
9 Sentetik tohum üretimi Bitki gelişimlerinin gözlenmesi
10 Doku kültürlerinde haploit bitki eldesi. Bitki gelişimlerinin gözlenmesi
11 Ovul ve ovaryum kültürü Gelişen bitkilerin alt kültüre alınması
12 Embriyo kültürü Köklendirme ortamına alınması
13 Protoplast kültürü ve füzyonu Bitki gelişimlerinin gözlenmesi
14 Anter Kültürü Aklimitizasyon
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|
1
|
Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular.
|
-
|
|
2
|
Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular.
|
-
|
|
3
|
Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar.
|
1
|
|
4
|
Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar.
|
2
|
|
5
|
Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar.
|
5
|
|
6
|
Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır.
|
4
|
|
7
|
Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar.
|
1
|
|
8
|
Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir.
|
-
|
|
9
|
Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi.
|
4
|
|
10
|
Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi.
|
4
|
|
11
|
Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar.
|
4
|
|
12
|
Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır.
|
-
|
|
13
|
Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır.
|
2
|
|
14
|
Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır.
|
2
|