ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Bitki Doku Kült. I BİY315 GÜZ 2+2 Fakülte S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Bitki doku kültürlerini tanımlar
    2-Bitki doku kültürü tekniklerini uygular
    3-Uygulama örnekleri hakkında neden sonuç ilişkisini ortaya koyar.
    4-Bitki doku kültürü alanında uygulanan teknikleri ve sonuçları karşılaştırır.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5011515
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   124
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,13 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Bitki biyoteknolojisinin tanımı, tarihçesi ve uygulama alanlarının genel tanıtımı. Laboratuvarın tanıtımı . K1- Bölüm 1 (1-14); K2 Bölüm 1 (1-19)
    2 Bitki doku kültürlerinin tanımı, amaçları, aşamaları bitkilerinde kullanım alanlarının genel olarak tanıtımı. Laboratuvar güvenliği K1- Bölüm 1 (15-35); K2- Bölüm 5 (113-123)
    3 Bitki doku kültürü laboratuvarının özellikleri ve yapılandırılması, temel alet, ekipman ve malzemelerin tanıtımı. K2- Bölüm 5 (124-132)
    4 Doku kültürlerinde besin ortamlarının yapısı. Doku kültürlerinde sterilizasyon. Sterilizasyon K1- Bölüm 8 (262-281)
    5 Sürgün ucu ve meristem kültürleri. Mikro aşılama tekniği Stokların hazırlanması K1- Bölüm 6 (190-210)
    6 Organogenesis Temel besin ortamı hazırlanması K1-Bölüm 2 (36-70)
    7 Somatik embriyogenesis Tütün bitkisinin besin ortamlarına dikimi K1- Bölüm 3 (71-88)
    8 Sentetik tohum üretimi Bitki gelişimlerinin gözlenmesi K2- Bölüm 4 (82-110)
    9 Doku kültürlerinde haploit bitki eldesi. Bitki gelişimlerinin gözlenmesi K1- Bölüm 5 (137-159)
    10 Ovul ve ovaryum kültürü Gelişen bitkilerin alt kültüre alınması K1- Bölüm 5 (160-189)
    11 Embriyo kültürü Köklendirme ortamına alınması K1- Bölüm 10 (324-344)
    12 Protoplast kültürü ve füzyonu Bitki gelişimlerinin gözlenmesi K1- Bölüm 4 (89-136)
    13 Anter Kültürü. Aklimitizasyon K1- Bölüm 11 (345-367)
    14 Aklimitizasyon yöntemleri K2- Bölüm 3 (48-82)
    Ön Koşul Genel Biyoloji I-II, Genel Kimya I-II
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Mehmet SEZGİN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Babaoglu, M., Gürel, E. ve Özcan, S. (Eds.) 2002. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. I. Doku Kültürü ve Uygulamaları. S.Ü. Basımevi, Konya. K2.Stewart, C.N. 2016. Bitki Biyoteknolojisi ve Genetik. Çev Ed. Öktem, H.A. ve Yücel, M. Wıley, Nobel Yayıncılık. Ankara.
    Yardımcı Kitap K3.Dixon, R.A. (1991) Plant Cell and Tissue Culture: A Practical Approach. IRL Pres, Oxford. K4.Mohan Jain, S., Brar, D.S. and Ahloowalia, B.S. (Eds.) 2002. Molecular Techniques in Crop Improvement. Kluwer Academic Publishers, London. K5.Oksman-Caldentey, K. M. and Barz W.H. (2006) Plant Biotechnology and Transgenic Plants. Plant Biotechnology Book from C.H.I.P.S., USA K6.Watson, J.D., Gilman, M., Witkowski, J. and Zoller, M. 1992. Recombinant DNA. Scientific American Books. W.H. Freeman and Company, New York.
    Dersin Amacı Günümüzde bitki doku kültürü alanında, yaygın olarak kullanılan tekniklerin otsu ve odunsu bitkilerde kullanımını uygulamalar ile bütünleştirilerek aktarmaktır.
    Dersin İçeriği Ders İçeriği ve Programı Haftalar Konular (Teorik) Konular (Uygulama) 1 Bitki biyoteknolojisinin tanımı, tarihçesi ve uygulama alanlarının genel tanıtımı. Laboratuvarın tanıtımı 2 Bitki doku kültürlerinin tanımı, amaçları, aşamaları bitkilerinde kullanım alanlarının genel olarak tanıtımı. Laboratuvar güvenliği 3 Bitki doku kültürü laboratuvarının özellikleri ve yapılandırılması, temel alet, ekipman ve malzemelerin tanıtımı. Bitki doku kültürü laboratuvarının özellikleri ve yapılandırılması, temel alet, ekipman ve malzemelerin tanıtımı. 4 Doku kültürlerinde besin ortamlarının yapısı. Doku kültürlerinde sterilizasyon. Sterilizasyon 5 Sürgün ucu ve meristem kültürleri. Mikro aşılama tekniği Stokların hazırlanması 6 Organogenesis Temel besin ortamı hazırlanması 7 Somatik embriyogenesis Tütün bitkisinin besin ortamlarına dikimi 8 ARA SINAV 9 Sentetik tohum üretimi Bitki gelişimlerinin gözlenmesi 10 Doku kültürlerinde haploit bitki eldesi. Bitki gelişimlerinin gözlenmesi 11 Ovul ve ovaryum kültürü Gelişen bitkilerin alt kültüre alınması 12 Embriyo kültürü Köklendirme ortamına alınması 13 Protoplast kültürü ve füzyonu Bitki gelişimlerinin gözlenmesi 14 Anter Kültürü Aklimitizasyon
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular. -
    2 Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular. -
    3 Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar. 1
    4 Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar. 2
    5 Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar. 5
    6 Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır. 4
    7 Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar. 1
    8 Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir. -
    9 Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi. 4
    10 Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi. 4
    11 Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar. 4
    12 Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır. -
    13 Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır. 2
    14 Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır. 2
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster