Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Giriş, Su, Su ve ilgili bilim dalları, Hidrolojik Döngü, Türkiye`de su kaynakları ve kullanımı .
|
K1, Bölüm 1
|
2
|
Su kirliliğinin tanımı ve sınıflandırılması, Su kirliliği ile ilgili prensipler, Sucul ekosistemlerin kirlenmesi
|
K1, Bölüm 2;
K2, Bölüm 1
|
3
|
Sularda bulunan başlıca kirleticiler ve sınıflandırılmaları, Kirleticilerin su ürünlerine etkileri, Suları kirleten kaynakların oluşumlarına göre sınıflandırılmaları
|
K1, Bölüm 3
|
4
|
Kirleticilerin saptanmasında kullanılan parametreler
|
K1, Bölüm 5
|
5
|
Suların mikrobiyolojik kirlenmesi ve dezenfeksiyon
|
K1, Bölüm 6
|
6
|
Suların tarımsal girdilerle kirlenmesi
|
K1, Bölüm 9
K2, Bölüm 3
|
7
|
Sularda petrol kirliliğinin nedenleri ve etkileri
|
K1, Bölüm 10
K2, Bölüm 3
|
8
|
Suların endüstriyel faaliyetlerle kirlenmesi, su ürünleri yetiştiriciliğinin çevreye etkisi
|
K1, Bölüm 11
|
9
|
Termal kirliliğin sucul ekosistemlere etkisi
|
K3, Bölüm 6
|
10
|
Nükleer kirliliğin sucul ekosistemlere etkisi, hava kirliliğinin sucul ekosistemlere etkisi
|
K1, Bölüm5
K2, Bölüm 3
K3, Bölüm 7
|
11
|
Ötrofikasyon ve bitki kontrol yöntemleri
|
K1, Bölüm 8
|
12
|
Su kirliliğinde biyodeneyler
|
K1, Bölüm 13
|
13
|
Arıtma tesisleri, arıtma yöntemlerinin sınıflandırılması
|
K1, Bölüm 14
K2 Bölüm 1, Bölüm 2
|
14
|
Su kirliliği ile ilgili kuruluş, kanun ve yönetmelikler
|
K1, Bölüm 15
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Mihriban Özen
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Göksu, M. Z. L. (2015). Su kirliliği. Akademisyen Kitabevi, Ankara. ISBN: 978-605-9942-01-0
K2. Çınar, Ö. (2013). Çevre Kirliliği ve kontrolü, Nobel, Ankara
K3. Akman, Y., Düzenli, A., Geven, F. (1996). Çevre Kirliliği ve Ekolojik Etkileri, Ankara
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Dersin amacı, temel su kirliliği tiplerinin nedenlerinin ve çevresel etkilerinin anlaşılmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
Su kirliliği ve tipleri, sucul ekosistemlerdeki kirleticiler, sucul kirletici faktörlerin belirlenmesi, suların termal, endüstriyel, tarımsal ve nükleer faktörlerle kirletilmesi, ötrofikasyon, arıtma yöntemleri, sucul ekosistemlerin korunmasına yönelik kanun ve yönetmelikler
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Biyolojinin temel prensip ve teorilerini kavrar ve uygular.
|
3
|
2
|
Bitki, hayvan, mantar ve mikroorganizma çeşitliliğimizin tanınması, sistematiği, korunması ve izlenmesi ile ilgili teknikleri uygular.
|
-
|
3
|
Organizmaların hücre, doku ve sistemlerini kavrar.
|
-
|
4
|
Organizmaların yapı, fonksiyonlarını ve fizyolojik ilişkilerini kavrar.
|
-
|
5
|
Deney tasarlayıp yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar.
|
-
|
6
|
Organizmaların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceler ve gözlemleme tekniklerini kullanır.
|
4
|
7
|
Biyoloji alanındaki son gelişmeleri içeren teknolojileri kavrar.
|
-
|
8
|
Biyoloji alanında edindiği bilgileri sağlık, çevre, teknoloji, endüstri ve sanayi kuruluşlarında kullanabilir.
|
5
|
9
|
Disiplinlerarası bireysel ve takım halinde çalışabilme becerisi.
|
-
|
10
|
Bilgi birikimini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme becerisi.
|
-
|
11
|
Mesleki, bilimsel ve etik sorumlulukları kavrar.
|
3
|
12
|
Biyolojik problemleri tanımlayabilme becerisi kazanır.
|
4
|
13
|
Biyolojik uygulamalar için modern teknikleri, araçları kullanabilme ve gelişmeleri takip etme becerisi kazanır.
|
-
|
14
|
Kazanımların ülke ekonomisine katkı yapabilecek ürüne dönüştürebilme becerisi kazanır.
|
-
|