Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Botanik Biliminin Tanıtılması
|
D1-D2
|
2
|
Bitkiler Aleminde Sınıflandırmanın Önemi
|
D1-D2
|
3
|
Bitki Hücresinin Özelliklerinin Diğer Canlı Grupları Hücreleriyle Karşılaştırılarak Anlatılması
|
D1-D2
|
4
|
Mitoz ve Mayoz Bölünme
|
D1-D2
|
5
|
Bitkisel Dokular; Meristematik, Sürekli ve Koruyucu dokular
|
D1-D2
|
6
|
Parankima, Destek, İletim ve Salgı Dokuları
|
D1-D2
|
7
|
Vejetatif Organlar; Kök Yapısı ve Özellikleri
|
D1-D2
|
8
|
Gövde Yapısı ve Özellikleri
|
D1-D2
|
9
|
Yaprak Yapısı ve Özellikleri
|
D1-D2
|
10
|
Generatif Organlar; Çiçeğin Yapısı ve Özellikleri
|
D1-D2
|
11
|
Çiçeklerde Tozlaşma ve Döllenme, Meyve Tipleri
|
D1-D2
|
12
|
Bitkilerde Hareket
|
D1-D2
|
13
|
Bitkilerde Büyüme, Yaşlanma
|
D1-D2
|
14
|
Bitkisel Hormonlar
|
D1-D2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
Dr. Öğr. Üyesi Esma ÖZHÜNER
|
Kaynaklar
|
D1. Akman, Y., Güney, K.. (2011). Bitki Biyolojisi Botanik, Palme Yayıncılık, Ankara.
D2. Özen, H. Ç. ve Biricik, M.. (2011). Botanik: Bitki Biyolojisine Giriş, Nobel Yayıncılık, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bitki yapısındaki hücre, doku ve organlarının öğrenilmesi, bitki metabolizmasının işleyişinin kavranması, genetik yapının tanıtılması, bitkilerin sınıflandırılmasının temelinin öğretilmesi amaçlanmıştır.
|
Dersin İçeriği
|
Bitkilerde genel botanik konularının öğrenilmesi ve tarıma uygulanması
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
-
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
5
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
-
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
4
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
2
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|