ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Organik Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması ORG108 BAHAR 3+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Organik ürünlerin hasat öncesi ve hasat sonrası yapısal ve fizyolojik değişimlerini değerlendirir.
    2-Organik ürünlerinde türe özgü hasat kriterleri ve hasat şekillerini analiz eder.
    3-Organik ürünlerde uygun depolama koşullarını tanımlar.
    4-Ürünlerin depolanması sırasında meydana gelen bozulmaları tanımlar ve alınması gereken önlemleri uygular.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler1011515
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 1014114
    Toplam İş Yükü(Saat)   139
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,63 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Organik ürünlerin muhafazasının amacı ve önemi K1, D1
    2 Organik tarımsal ürünlerde fizyolojik gelişmeler K1, Y1
    3 Hasat öncesi durumda gelişmeyi etkileyen faktörler K1, D1
    4 Solunum, solunum oranı, solunum hızı ve solunum hızını etkileyen faktörler K1, Y1
    5 Organik ürünlerde hasat kriterleri ve hasat teknikleri K1
    6 Hasat zamanının saptanması, örnek alma, hasat ölçütlerinde temel değerlerin belirlenmesi, hasat şekilleri ve yöntemleri K1
    7 Organik ürünlerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları K1
    8 Depolamanın amacı, depo özellikleri ve depolama sırasında gerekli ortam koşulları K1
    9 Organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması K1
    10 Paketleme evi ve paketleme evi işlemleri K1
    11 Taşıma ve pazara ulaştırma K1
    12 Organik ürünlerde derim öncesi ve sonrası uygulamalar K1
    13 Organik tarımda pazarlama sistemleri, üretici ve tüketici istekleri K1
    14 Organik ürünlerde markalaşma ve etkileri K1, D1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1: Karaçalı, İ. (2016). Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494
    Yardımcı Kitap Y1: Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
    Dersin Amacı Organik ürünlerin hasat öncesi ve hasat sonrası genel fizyolojik olayların ve yapısal özelliklerin incelenmesi, bahçe ürünlerinin depolanması ve depolama süresince meydana gelen değişimler ve depolama sistemlerinin tanıtılması amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği Organik ürünlerin hasat öncesi ve sonrası fizyolojik gelişimleri; organik ürünlerin işlenmesi ambalajlanması, depolanması prensipleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular. -
    2 Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar. 4
    3 Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir. 3
    4 Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar. -
    5 Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar. -
    6 Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular. -
    7 Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür. -
    8 Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır. 3
    9 Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır. -
    10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster