Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Organik ürünlerin muhafazasının amacı ve önemi
|
K1, D1
|
2
|
Organik tarımsal ürünlerde fizyolojik gelişmeler
|
K1, Y1
|
3
|
Hasat öncesi durumda gelişmeyi etkileyen faktörler
|
K1, D1
|
4
|
Solunum, solunum oranı, solunum hızı ve solunum hızını etkileyen faktörler
|
K1, Y1
|
5
|
Organik ürünlerde hasat kriterleri ve hasat teknikleri
|
K1
|
6
|
Hasat zamanının saptanması, örnek alma, hasat ölçütlerinde temel değerlerin belirlenmesi, hasat şekilleri ve yöntemleri
|
K1
|
7
|
Organik ürünlerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları
|
K1
|
8
|
Depolamanın amacı, depo özellikleri ve depolama sırasında gerekli ortam koşulları
|
K1
|
9
|
Organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması
|
K1
|
10
|
Paketleme evi ve paketleme evi işlemleri
|
K1
|
11
|
Taşıma ve pazara ulaştırma
|
K1
|
12
|
Organik ürünlerde derim öncesi ve sonrası uygulamalar
|
K1
|
13
|
Organik tarımda pazarlama sistemleri, üretici ve tüketici istekleri
|
K1
|
14
|
Organik ürünlerde markalaşma ve etkileri
|
K1, D1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Şebnem KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1: Karaçalı, İ. (2016). Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494
|
Yardımcı Kitap
|
Y1: Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R. (2019). Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 4.
|
Dersin Amacı
|
Organik ürünlerin hasat öncesi ve hasat sonrası genel fizyolojik olayların ve yapısal özelliklerin incelenmesi, bahçe ürünlerinin depolanması ve depolama süresince meydana gelen değişimler ve depolama sistemlerinin tanıtılması amaçlanmıştır.
|
Dersin İçeriği
|
Organik ürünlerin hasat öncesi ve sonrası fizyolojik gelişimleri; organik ürünlerin işlenmesi ambalajlanması, depolanması prensipleri.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Organik tarımın temel prensiplerini bilerek, organik tarım ile ilgili her türlü teknik ve kültürel tedbirleri uygular.
|
-
|
2
|
Organik ürünleri tanır, depolar ve pazarlar.
|
4
|
3
|
Canlılarda ve bitkilerde yaşamsal faaliyetlerin ana hatlarını gösterir.
|
3
|
4
|
Organik tarım ilkelerine göre yetiştiricilik yapar.
|
-
|
5
|
Tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini planlar.
|
-
|
6
|
Organik tarımda tüm kültürel işlemleri uygular.
|
-
|
7
|
Organik bitki koruma yöntemlerini yürütür.
|
-
|
8
|
Edindiği bilgileri pratik olarak kullanır.
|
3
|
9
|
Tarımsal üretimle ilgili materyalleri tanır.
|
-
|
10
|
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alır, organik tarımla ilgili yasal mevzuatı tanımlar ve takip eder, gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
|
-
|