Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Süs bitkilerinin sınıflandırılması ve iç mekan süs bitkilerinin süs bitkileri içerisindeki yeri ve önemi, dünyada ve ülkemizde iç mekan süs bitkileri üretimi, pazar durumu ve sorunları,
|
D1
|
2
|
İç mekan süs bitkilerinin tanımı, sınıflandırılması ve kullanım amaçları
|
D1
|
3
|
İç mekanda bitkisel tasarım ilkeleri ve tasarımda belirleyici faktörler
|
K1
|
4
|
İç mekan süs bitkilerinde saksı harcının hazırlanması ve bakım işlemleri (sulama, gübreleme, saksı değiştirme) budama, hastalık ve zararlılarla mücadele vb.)
|
D2
|
5
|
İç mekan süs bitkilerinde bakım işlemleri (budama, destek sağlama, hastalık ve zararlılarla mücadele)
|
K2
|
6
|
İç mekan süs bitkilerinde üretim yöntemleri
|
K2
|
7
|
Atatürk çiçeği (euphorbia pulcherrima) yetiştiriciliği
|
D2
|
8
|
Sardunya (pelergonium x hortorum) yetiştiriciliği
|
D2
|
9
|
Siklamen (cylamen persicum) yetiştiriciliği
|
D2
|
10
|
Açelya (rhododendron x hortorum) yetiştiriciliği
|
D2
|
11
|
Küpe (fuchsia x hybridus d.c.) yetiştiriciliği
|
D2
|
12
|
Mine (lantana camara) yetiştiriciliği
|
D3
|
13
|
Ortanca (hydrangea) yetiştiriciliği
|
D3
|
14
|
Afrika menekşesi (saintpaulia ionantha) yetiştiriciliği
|
D3
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğr. Üyesi Elif KARACA
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Yazgan M. E., Uslu, A., ve Tanrıvermiş, E. (2003). İç mekanda Bitkisel Tasarım. SASBÜD, İzmir.
K2. Demirbaş, R. A. (2010). Süs Bitkileri Yetiştiriciliği. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi, Samsun.
|
Yardımcı Kitap
|
D1.http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/İç%20Mekân%20Bitkileri.pdf
D2.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Çiçekleri%20Gösterişli%20İç%20Mekân%20Süs%20Bitkileri%20Yetiştiriciliği%20-%201.pdf
D3.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Çiçekleri%20Gösterişli%20İç%20Mekân%20Süs%20Bitkileri%20Yetiştiriciliği%20-%202.pdf
|
Dersin Amacı
|
Süs bitkilerinin önemli bir parçasını oluşturan iç mekan süs bitkilerini tanımak, genel özellikleri, bakım işlemleri, üretim yöntemleri ve tasarımı hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
İç mekan bitkilerinin sınıflandırması, genel özellikleri, bakım işlemleri, üretim yöntemleri, iç mekanda bitkisel tasarımın amaçları, dikkate alınan çevresel koşullar, ülkemizde iç mekan bitkisi olarak yetiştirilen önemli bazı familya, cins ve türler, bu türler hakkında detaylı bilgiler
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Peyzaj ve Süs Bitkileri alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri yorumlar, edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenilirliğini ve güncelliğini değerlendirir, yapı malzemeleri ile süs ve çim bitkilerinin tanınması, üretimi, kullanımı ve bakımını yürütür.
|
2
|
2
|
Alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları analiz eder, çözer, edindiği bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
|
-
|
3
|
Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür, ekip üyesi olarak öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır ve sorumluluğu altında çalışanları organize eder.
|
-
|
4
|
Alanı ilgili edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenme gereksinimlerini analiz eder, etkin bir şekilde değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmenin bilincini gösterir.
|
-
|
5
|
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle yazılı ve sözlü iletişim yollarıyla paylaşır.
|
-
|
6
|
Bilgisayar ve bilgi iletişim teknolojilerini mesleki gelişimini destekleyecek düzeyde kullanır.
|
-
|
7
|
Alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve kültürel değerlere takip eder, çevre sorunlarına duyarlı davranarak çözüm yollarına ilişkin hareket eder, ilgili meslek disiplinleri arasında koordine bir şekilde müdahalede bulunur.
|
-
|