Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Bitki materyalinin tanıtılması -Bitkilerin vejetatif ve generatif organları ile ilgili genel özellikler ve bu organların görevleri
|
D3
|
2
|
Süs bitkilerinin sınıflandırılması
|
K1, K2, D1
|
3
|
Ağaç ve süs bitkilerinin üretim teknikleri-1
|
K1, D1
|
4
|
Ağaç ve süs bitkilerinin üretim teknikleri-2
|
K1, D1
|
5
|
Ağaç ve süs bitkilerinin üretim teknikleri-3
|
K1, D1
|
6
|
Süs bitkilerinin çoğaltılmaları için gerekli tesisler- soğuk yastıklar
|
K2
|
7
|
Süs bitkilerinin çoğaltılmaları için gerekli tesisler- sıcak yastıklar
|
K2
|
8
|
Üretim seraları
|
K2
|
9
|
Örtü altı üretiminde yan tesisler
|
K2
|
10
|
Dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğinde yer seçimi
|
K2
|
11
|
Süs bitkilerinden bazı cins ve türler, genel özellikleri- Ağaçlar ve çalılar
|
D2
|
12
|
Süs bitkilerinden bazı cins ve türler, genel özellikleri- Sarmaşık ve sürünücü bitkiler
|
D2
|
13
|
Süs bitkilerinden bazı cins ve türler, genel özellikleri- Mevsimlik çiçekler
|
D2
|
14
|
Süs bitkilerinden bazı cins ve türler, genel özellikleri- Kesme çiçekler
|
D2
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr. Öğretim Üyesi Elif KARACA
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Alp, Ş., Onat, İ., ve Kupık, M. Süs bitkileri üretim teknikleri ve bakım istekleri. Anadolu Park ve Bahçeler Yayını.
K2. Aydın, A., ve Hocagil, M. M. (2012). Süs Bitkileri Sektörü Yatırım El Kitabı. Mersin Reprotek.
|
Yardımcı Kitap
|
D1. https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/sus_bitkileri_yetistiriciligi.pdf
D2. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/S%C3%BCs%20Bitkileri.pdf
D3. https://www.gainesvilleisd.org/site/handlers/filedownload.ashx?moduleinstanceid=5464&dataid=6360&FileName=8384_ST.pdf
|
Dersin Amacı
|
Peyzaj çalışmalarında kullanılan süs bitkilerini tanımak
|
Dersin İçeriği
|
Bitkilerin genel olarak sınıflandırılması, bitkilerde ikili (binomiyal) isimlendirme, sınıf, takım familya, cins, tür, alttür, varyete ve çeşit kavramları, örnekler, bitkilerin vejetatif ve generatif organlarının tanıtılması, açık ve kapalı tohumluların genel ve ayırt edici özellikleri, dış ve iç mekanda kullanılan süs bitkilerine ait önemli bazı cins ve türler, bu cins ve türlerin genel özellikleri, ekolojik istekleri, üretim yöntemleri ve peyzaj mimarlığı çalışmalarında kullanım alanları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Peyzaj ve Süs Bitkileri alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri yorumlar, edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenilirliğini ve güncelliğini değerlendirir, yapı malzemeleri ile süs ve çim bitkilerinin tanınması, üretimi, kullanımı ve bakımını yürütür.
|
3
|
2
|
Alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları analiz eder, çözer, edindiği bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
|
3
|
3
|
Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür, ekip üyesi olarak öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır ve sorumluluğu altında çalışanları organize eder.
|
-
|
4
|
Alanı ilgili edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenme gereksinimlerini analiz eder, etkin bir şekilde değerlendirir ve yaşam boyu öğrenmenin bilincini gösterir.
|
3
|
5
|
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle yazılı ve sözlü iletişim yollarıyla paylaşır.
|
-
|
6
|
Bilgisayar ve bilgi iletişim teknolojilerini mesleki gelişimini destekleyecek düzeyde kullanır.
|
-
|
7
|
Alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve kültürel değerlere takip eder, çevre sorunlarına duyarlı davranarak çözüm yollarına ilişkin hareket eder, ilgili meslek disiplinleri arasında koordine bir şekilde müdahalede bulunur.
|
-
|