ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Keyf-Baharat Bitkileri Değerlendirme Teknolojisi TAB212 BAHAR 2+1 Fakülte S 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Başlıca keyif ve baharat bitkilerini, Latince isimlerini ve etken maddelerini tanımlar.
    2-Baharatçılarda satılan tıbbi ve aromatik bitkilerin neler olduğunu listeler.
    3-Baharat ve keyf bitkilerinin ekonomik ve ticari kazanımı için işbirliği yapar.
    4-Baharatların besin değerini ve standardizasyonu değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler1011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   144
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,8 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri D1
    2 Keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler D1
    3 Keyf bitkilerinin sistematiği D1
    4 Tütün üretimi D1
    5 Tütün üretimi ve ticareti D1
    6 Anason, şerbetçiotu üretimi ve ticareti D1
    7 Haşhaş, çay üretimi ve ticareti D1
    8 Baharatların tanımı ve özellikleri D1
    9 Baharatların elde ediliş yöntemleri D1
    10 Baharatların besin değeri ve standardizasyon D1
    11 Kırmızı biber üretimi ve pazarlanması D1
    12 Karabiber, çörekotu D1
    13 Tarçın özellikleri ve ticareti D1
    14 Karanfil özellikleri ve ticareti D1
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr.Öğr.Üyesi Esma Özhüner
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Baydar, H. (2007). Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi (2.Baskı), Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta. K2. Er, C., M, Y. (2007) . Keyf Bitkileri, Ankara Üniversitesi, Ankara.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Bu dersin amacı, baharat bitkileri ile keyf bitkilerinin tanıtılması ve değerlendirme yöntemlerinin anlatılmasıdır.
    Dersin İçeriği Bazı önemli baharat (tarçın, karabiber, çörekotu vb.) ve keyf (tütün, haşhaş, çay, şerbetçi otu, anason vb.) bitkilerinin içindeki etken maddelerin tanıtılması ve bu bitkilerin değerlendirme yöntemlerinin öğretilmesi
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar. 2
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir. -
    3 Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer. -
    4 Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. -
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular. -
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder. 2
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler. 3
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. -
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. -
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster