Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Keyf bitkilerinin tanımı ve özellikleri
|
D1
|
2
|
Keyf bitkilerinin içerdikleri etken maddeler
|
D1
|
3
|
Keyf bitkilerinin sistematiği
|
D1
|
4
|
Tütün üretimi
|
D1
|
5
|
Tütün üretimi ve ticareti
|
D1
|
6
|
Anason, şerbetçiotu üretimi ve ticareti
|
D1
|
7
|
Haşhaş, çay üretimi ve ticareti
|
D1
|
8
|
Baharatların tanımı ve özellikleri
|
D1
|
9
|
Baharatların elde ediliş yöntemleri
|
D1
|
10
|
Baharatların besin değeri ve standardizasyon
|
D1
|
11
|
Kırmızı biber üretimi ve pazarlanması
|
D1
|
12
|
Karabiber, çörekotu
|
D1
|
13
|
Tarçın özellikleri ve ticareti
|
D1
|
14
|
Karanfil özellikleri ve ticareti
|
D1
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Dr.Öğr.Üyesi Esma Özhüner
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Baydar, H. (2007). Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi (2.Baskı), Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
K2. Er, C., M, Y. (2007) . Keyf Bitkileri, Ankara Üniversitesi, Ankara.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Bu dersin amacı, baharat bitkileri ile keyf bitkilerinin tanıtılması ve değerlendirme yöntemlerinin anlatılmasıdır.
|
Dersin İçeriği
|
Bazı önemli baharat (tarçın, karabiber, çörekotu vb.) ve keyf (tütün, haşhaş, çay, şerbetçi otu, anason vb.) bitkilerinin içindeki etken maddelerin tanıtılması ve bu bitkilerin değerlendirme yöntemlerinin öğretilmesi
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
2
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
-
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
-
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
-
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
-
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
2
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
3
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
-
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
-
|