ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Kalitesi ve Güvenliği TAB223 GÜZ 2+0 Üniversite S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini açıklar.
    2-Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini tanımlar.
    3-Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini açıklar.
    4-Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2011010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011818
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   109
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,63 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği K1-Bölüm1
    2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu YK2
    3 Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri K2-Bölüm1 K3-Bölüm1 YK1-Bölüm2
    4 Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler) K2-Bölüm 2 YK1-Bölüm2
    5 Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler) K2-Bölüm2
    6 Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği K2-Bölüm3 YK2
    7 Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri-I K2-Bölüm3 K3-Bölüm2
    8 Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri-II K2-Bölüm3
    9 Gıda katkı maddeleri K2-Bölüm2
    10 Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon K2-Bölüm4 YK2
    11 Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü K2-Bölüm4 YK1-Bölüm2
    12 GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP`da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları K2-Bölüm4
    13 HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi YK1-Bölüm3
    14 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı YK1-Bölüm2 YK2
    Ön Koşul yok
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Pınar PORTAKAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Julie, M.J.(2004). Food Safety, CRS Press. K2. Topal, Ş.(1996). Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak. K3. Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. (1994). Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir.
    Yardımcı Kitap YK1. Topal, Ş. (2001).Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi, HACCP ve Uygulamaları. Taç Ofset, İstanbul. YK2. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (Yayımlandığı Resmî Gazete, Tarih:13/6/2010 Sayı : 27610), T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.
    Dersin Amacı Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
    Dersin İçeriği Gıda kalitesi ve güvenliği ile ilgili temel ilkeler ve yasal yükümlülükler
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar. -
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir. -
    3 Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer. -
    4 Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 4
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular. -
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder. 4
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler. -
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. 3
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. -
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder. 4
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster