Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Tarla sistemleri
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 1
|
2
|
Toprak işleme ve toprak hazırlığı
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 4
|
3
|
Tohumluk ve ekim
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 5
|
4
|
Gübreleme ve ekim nöbeti
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 6
|
5
|
Hasat, harman ve depolama
|
K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 9
|
6
|
Sıcak iklim tahıllarının tanıtılması ve genel özellikleri
|
K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK2
|
7
|
Sıcak iklim tahıllarının yetiştirilmesi-I
|
K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK2
|
8
|
Sıcak iklim tahıllarının yetiştirilmesi-II
|
K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK2
|
9
|
Serin iklim tahıllarının tanıtılması ve genel özellikleri
|
K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK1
|
10
|
Serin iklim tahıllarının yetiştirilmesi
|
K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK1
|
11
|
Endüstri bitkilerinin tanıtılması ve genel özellikleri
|
K1 - Bölüm 4, K2 - Bölüm 14
|
12
|
Endüstri bitkilerinin yetiştirilmesi
|
K1 - Bölüm 4, K2 - Bölüm 14
|
13
|
Yem bitkilerinin tanıtılması ve genel özellikleri
|
K1 - Bölüm 5.1, 5.2, 5.3, K2 - Bölüm 12
|
14
|
Çayır-meraların tanıtılması ve genel özellikleri
|
K1 - Bölüm 5.4, K2 - Bölüm 8
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Geçit, H. H., Çiftçi, C. Y., Emeklier, H. Y., İkincikarakaya, S., Adak, M. S., Kolsarıcı, Ö., Ekiz, H., Altınok, S., Sancak, C., Sevimay, C. S. & Kendir, H. (2011). Tarla bitkileri. Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
K2. Sencar, Ö., Gökmen, S., Yıldırım, A. & Kandemir, N. (1997). Tarla bitkileri Üretimi. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Tokat.
|
Yardımcı Kitap
|
YK1. Kün, E. (1994). Tahıllar-I (Serin İklim Tahılları). Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
YK2. Kün, E. (1994). Tahıllar-II (Sıcak İklim Tahılları). Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
|
Dersin Amacı
|
Tarla Bitkileri konusunda mesleki bilgi ve deneyim kazandırma.
|
Dersin İçeriği
|
Tarla Bitkileri sınıfına giren bitkiler ve genel özellikleri.
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
-
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
-
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
-
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
-
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
2
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
5
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
-
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
3
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
-
|