ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği TAB219 GÜZ 2+1 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Tarla bitkilerinin tarımdaki yeri ve önemini yorumlar.
    2-Serin ve sıcak iklim tahıllarının dünyada insan ve hayvan beslenmesinde etkinliğini tartışır.
    3-Endüstri bitkilerinin önemi, sanayinin değişik kollarına hammadde temin etmesi, bu bitkilerinden elde edilen ürünlerin ham madde veya mamul madde olarak direkt insan beslenmesinde kullanılabilmesini örneklerle gösterir.
    4-Çayır-mera ve yem bitkileri kültürünü tarım ve çevre ile ilişkilendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14114
    Ödevler1511010
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 4011515
    Diğer (Tarımsal arazi/ tarımsal işletme/ sera/çiftlik vb. uygulamaları) 1514114
    Toplam İş Yükü(Saat)   105
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,5 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Tarla sistemleri K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 1
    2 Toprak işleme ve toprak hazırlığı K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 4
    3 Tohumluk ve ekim K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 5
    4 Gübreleme ve ekim nöbeti K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 6
    5 Hasat, harman ve depolama K1 - Bölüm 1, K2 - Bölüm 9
    6 Sıcak iklim tahıllarının tanıtılması ve genel özellikleri K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK2
    7 Sıcak iklim tahıllarının yetiştirilmesi-I K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK2
    8 Sıcak iklim tahıllarının yetiştirilmesi-II K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK2
    9 Serin iklim tahıllarının tanıtılması ve genel özellikleri K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK1
    10 Serin iklim tahıllarının yetiştirilmesi K1 - Bölüm 3.2, K2 - Bölüm 11, YK1
    11 Endüstri bitkilerinin tanıtılması ve genel özellikleri K1 - Bölüm 4, K2 - Bölüm 14
    12 Endüstri bitkilerinin yetiştirilmesi K1 - Bölüm 4, K2 - Bölüm 14
    13 Yem bitkilerinin tanıtılması ve genel özellikleri K1 - Bölüm 5.1, 5.2, 5.3, K2 - Bölüm 12
    14 Çayır-meraların tanıtılması ve genel özellikleri K1 - Bölüm 5.4, K2 - Bölüm 8
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Alpaslan KUŞVURAN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1. Geçit, H. H., Çiftçi, C. Y., Emeklier, H. Y., İkincikarakaya, S., Adak, M. S., Kolsarıcı, Ö., Ekiz, H., Altınok, S., Sancak, C., Sevimay, C. S. & Kendir, H. (2011). Tarla bitkileri. Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara. K2. Sencar, Ö., Gökmen, S., Yıldırım, A. & Kandemir, N. (1997). Tarla bitkileri Üretimi. Gazi Osmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Tokat.
    Yardımcı Kitap YK1. Kün, E. (1994). Tahıllar-I (Serin İklim Tahılları). Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara. YK2. Kün, E. (1994). Tahıllar-II (Sıcak İklim Tahılları). Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.
    Dersin Amacı Tarla Bitkileri konusunda mesleki bilgi ve deneyim kazandırma.
    Dersin İçeriği Tarla Bitkileri sınıfına giren bitkiler ve genel özellikleri.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar. -
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir. -
    3 Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer. -
    4 Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. -
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular. 2
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder. 5
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler. -
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. 3
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. -
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder. -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster