ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi

• Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Çevre ve İş Güvenliği TAB284 GÜZ-BAHAR 3+0 Fak./ Üni. S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Çevre ve iş güvenliği konusunda temel tanımları açıklar ve kavramları ifade eder.
    2-İş güvenliğinin dünyadaki ve Türkiye`deki tarihsel gelişmelerini izah eder.
    3-Çevresel tehlikeler ve ortaya çıkması muhtemel riskleri belirler.
    4-Çevresel atık yönetimini kavrar ve bununla ilgili atık yönetim planı hazırlar.
    5-Çevre ve iş güvenliği alanında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile önemli organizasyonları inceler.
    6-Hukuksal normlar ve bağlayıcı sözleşmeleri inceler ve iş sağlığı güvenliği alanında uygular.
    7-Çalışma alanında kişisel koruyucu donanımların önemini kavrar ve uygulama esaslarını yerine getirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

(100)

SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 1011010
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)3011515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   115
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,83 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 İş Güvenliğine Genel Bakış, Tanımlar, Kavramlar
    2 Dünyada ve Türkiye`de İş Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi
    3 Çevre ve İş Güvenliği
    4 Çevresel Tehlikeler
    5 Çevresel Riskler
    6 Çevresel Atık Yönetimi
    7 Kaza ve iş kazası kavramları. İş kazalarının nedenleri. İş kazası nedenli maddi ve manevi kayıplar. İş kazalarının sınıflandırılması.
    8 Kaza sebeplendirme yaklaşımları. Kaza teorileri. Domino teorisi. Kaza sebep teorisi. Sistem Teorisi. Kombinasyon teorisi. İnsan hatası teorisi. İnsan hatası.
    9 Kişisel koruyucu donanımların tanıtımı ve özellikleri
    10 Kişisel koruyucu donanımlar ve uygulama esasları, piyasa gözetim denetimi, KKD Standartları
    11 Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. İSGGM, İSGÜM.
    12 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı. ÇASGEM. SGK. Sağlık Bakanlığı. İşçi ve işveren kuruluşları. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları.
    13 Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve sözleşmeleri. Dünya Sağlık Örgütü (WHO). Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (OSHA) ve AB direktifleri.
    14 Ödevlerin sunulması ve tartışılması
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Esma ÖZHÜNER
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1.Temir, Arif, Açıklamalı ve uygulamalı İş Sağlığı ve Güvenliği, (2014 ), Ankara, yaklaşım yayıncılık 2.Yiğit, Abdulvahap (2015) İş Güvenliği, Alfa Aktüel, Bursa 3.Şahingöz, Semra Akar; Şık, Aydın (2015) İş Sağlığı ve Güvenliği, İstanbul, Detay Yayıncılık 4.Akpınar, Teoman (2013) İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Bursa, Ekin Basın Yayın 5.Esin, Alp (2014) İş Güvenliği Uzmanı El Kitabı, Ankara, Odtü Yayınevi 6.Gerek, Nüvit, İş Sağlığı ve Güvenliği, (Eskişehir), AÜ Yayınları
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Çevre ve iş güvenliği kavramının dünyadaki ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi, bugünkü çevre ve iş güvenliği uygulamaları ve ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak, çevresel riskler, tehlikeler ve atık yönetimini öğretmek ve ayrıca iş güvenliği faaliyetlerinde proaktif yaklaşımı ve güvenlik kültürünü benimsetmek.
    Dersin İçeriği İş güvenliğine genel bakış, tanımlar, kavramlar, Dünyada ve Türkiye?de iş güvenliğinin tarihsel gelişimi, çevre ve iş güvenliği, çevresel tehlikeler, çevresel riskler, çevresel atık yönetimi, kaza ve iş kazası kavramları, iş kazalarının nedenleri, iş kazası nedenli maddi ve manevi kayıplar, iş kazalarının sınıflandırılması, kaza sebeplendirme yaklaşımları, kaza teorileri, domino teorisi, kaza sebep teorisi, sistem teorisi, kombinasyon teorisi, insan hatası teorisi, insan hatası, kişisel koruyucu donanımların tanıtımı ve özellikleri, kişisel koruyucu donanımlar ve uygulama esasları, piyasa gözetim denetimi, KKD standartları, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İSGGM, İSGÜM, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, ÇASGEM, SGK, Sağlık Bakanlığı, işçi ve işveren kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, uluslararası çalışma örgütü (ILO) ve sözleşmeleri, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (OSHA) ve AB Direktifleri, ödevlerin sunulması ve tartışılması
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrar. -
    2 Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinir. Yetiştiricilikte önemli konuları öğrenir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini bilir ve uygular. -
    3 Üreticilere Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verir. -
    4 Tıbbi ve Aromatik bitkiler alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. -
    5 Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerini belirler, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler geliştirir. -
    6 Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korur, ekonomiye kazandırır ve sürdürülebilirliğini sağlar. 4
    7 Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini bilir ve uygular. -
    8 Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar. 3
    9 Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer. 4
    10 Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri bilir ve takip eder. 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster