Hafta
|
Konular
|
Ön Hazırlık
|
1
|
Dünyada Tarım ve İSG
|
K2- Bölüm-1
|
2
|
Türkiyede Tarım ve İSG
|
K2- Bölüm-1
|
3
|
Çalışma Hayatında Tarım
|
K2- Bölüm-2
|
4
|
Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel Riskler, Tehlikelerin Tanımlanması, Risklerin değerlendirilmesi, Önlemlerin Alınması, Kontrol tedbirleri, Yasal Mevzuat
|
K1- Bölüm-7/Bölüm-8
|
5
|
Tarım Makinelerinde İSG
|
K1- Bölüm-25
|
6
|
Fiziksel Risk Etmenleri (Gürültü, Titreşim, Aydınlatma, termal konfor, radyasyon ve basınç)
|
K1- Bölüm-16
|
7
|
Kimyasal Risk Etmenleri (pestisitler, gaz ve tozlar)
|
K1- Bölüm-17
|
8
|
Ergonomi
|
K1- Bölüm-20
|
9
|
Ormancılık ve Hayvancılıkta İSG
|
K1- Bölüm-48
|
10
|
Hayvansal Riskler
|
K1- Bölüm-48
|
11
|
Ormancılıkta riskler
|
K1- Bölüm-48
|
12
|
Tarımsal faaliyetlerde Pilot İSG uygulamaları
|
K1- Bölüm-48
|
13
|
Ormancılık ve hayvancılık da pilot İSG uygulamaları
|
K2- Bölüm-5
|
14
|
Ödevlerin sunulması ve tartışılması
|
-
|
Ön Koşul
|
-
|
Ders Dili
|
Türkçe
|
Dersin Sorumlusu
|
Doktor Öğretim Üyesi Esma ÖZHÜNER
|
Dersi Verenler
|
-
|
Ders Yardımcıları
|
-
|
Kaynaklar
|
K1. Şık, A. & Şahingöz, S.A. (2015). İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
K2. Taş, B. (2018). Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği. Bursa: Dora Yayıncılık.
|
Yardımcı Kitap
|
-
|
Dersin Amacı
|
Dünya ve Türkiyede tarım, ormancılık ve hayvancılık alanlarında işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarında bilgi sahibi olmak ve bu alanlarda riskleri belirlemek, değerlendirmek ve önlem almak
|
Dersin İçeriği
|
Tarım, ormancılık ve hayvancılıkta İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yasal mevzuatlar, risk faktörleri ve pilot İSG uygulamaları
|
|
Program Yeterlilik Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
1
|
Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini yorumlar.
|
-
|
2
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin genel özelliklerini özetler. Yetiştiricilikte önemli konuların ana hatlarını gösterir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadele, organik ve iyi tarım gibi alternatif üretim sistemlerini değerlendirir.
|
-
|
3
|
Tıbbi ve Aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci ve pazarlama konularında harekete geçer.
|
-
|
4
|
Bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
3
|
5
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri alanında verimli ve kaliteli üretim yöntemlerine karar verir, varsa sorunların çözümüne yönelik yöntemler uygular.
|
-
|
6
|
Çevreyi, doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilirliğini organize eder.
|
-
|
7
|
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen ürünlerin hasat sonrası işlemlerini, depolanmasını, standardizasyonunu ve kalite kriterlerini düzenler.
|
-
|
8
|
Alanıyla ilgili güncel bilgilere ulaşır, kaynak araştırması yapar, veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır, sunu hazırlar.
|
3
|
9
|
Bireysel ve ekip çalışması yapar, sorumluluk alır, alanıyla ilgili sorunları çözer.
|
-
|
10
|
Mesleğiyle ilgili kanun ve yönetmelikleri takip eder.
|
3
|