ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Yakıtlar ve Yakıt Teknolojisi KMÜ323 GÜZ-BAHAR 3+0 S 3
    Öğrenme Çıktıları
    1-Yakıt türleri ile ilgili çalışmaları kavrar.
    2-Yakıt analizleri ile ilgili çalışmaları kavrar.
    3-Yakıtlar ve yanmaya ilişkin temel mühendislik özelliklerini kullanır.
    4-Yanma problemlerini tanımlama, formüle eder ve çözer.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14342
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011010
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   100
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,33 ---- (3)
    Dersin AKTS Kredisi   3
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Yakıtlar, yanma ve yakma sistemlerinin mühendislikteki yeri, yanma türleri, ekonomik sektörlerdeki uygulamaları, işletme, enerji ve çevresel ekonomiye etkileri.
    2 Fosil Yakıtlar; kömür, petrol ve doğalgazın oluşumu, çıkartılması ve işlenmesi. Yakıtların sınıflandırılması, sınıfsal özellikleri, enerji sektöründeki uygulama alanları.
    3 Yakıt teknolojileri, katı, sıvı, gaz yakıtlardan diğer yakıtların üretimi. Yakıt analizi, işletme ve çevresel etki yönünden konuların irdelenmesi.
    4 Yanmanın tanımı, türleri, sürdürülebilir yanma koşulları.
    5 Doğalgaz, LPG, Biyogaz Hidrojen, Jeneratör Gazı, Su Gazı vb. Gazların Hidrokarbon Yapısı ve Kimyasal Formülleri. Gaz yakıtların kimyasal bileşimi ve genel özellikleri. Genel olarak yakıtların depolanma yöntemleri sanayide uygulamaları.
    6 Yakıtlarda kalori, nem, kükürt, kül, uçucu madde, alevlenme noktası, viskozite gibi kısa tayin analizi ile ölçüm sonuçlarının belirlenmesi.
    7 Yanma reaksiyonları ve yanma çeşitleri. Kısmi yanma ve tam yanma .
    8 Yakıtlarda üst ve alt ısıl değerinin hesaplanması. (Hess Kanunu). Katı, Sıvı ve Gaz Yakıtların ısıl değerleri.
    9 Reaksiyon entalpisinin belirlenmesi, Hess Kanunu. Reaksiyon ısısının ölçülmesi.
    10 Kimyasal denge, Gibbs denklemi, Denge Sabiti ve denge Bileşiminin hesabı. Yanma hesabında oksijen ve hava miktarı. Baca gazı analizinin yapılmasının önemi.
    11 Kimyasal kinetik, Reaksiyon hızı. Örneklerle anlatımı.
    12 Yanma diyagramları. Yanmada kullanılan ampirik formüller.
    13 Yakma sistemleri. Katı yakıt yakma sistemleri, Sıvı yakıt brülörleri, Gaz yakıt brülörleri.
    14 Yanmanın Çevreye Etkisi ve çevre kirliliği için alternatif öneriler.
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Zehra Gülten Altın
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar 1. Speight, J.G., Fuel Science and Technology Handbook, Marcel Dekker, 1990. Borman, Gary L., Combustion Engineering, McGraw-Hill, Boston, 1998. 2. Yanma (Aerotermokimya) Bilgisi. Prof. Dr. Oğuz Borat, Doç. Dr. Mustafa Balcı, Doç. Dr. Ali Sürmen. Teknik Eğitim Vakfı Yayınları-4. 1992 Ankara. 3) Yakıtlar ve Yanma. Prof. Dr. Zekai Kazım Telli. 3. Baskı. Palme Yayıncılık. 1998 , Ankara 4) Katı-Sıvı Yakıtlar ders notu, Seyfettin Erturan, Osman İsmail, Zehra Altın, YTÜ, 2012.
    Yardımcı Kitap 1. Yakıtlar ve Yanma. Prof. Dr. Mustafa Acaroğlu, Arş. Gör. Mahmut Ünaldı, Arş. Gör. Hasan Aydoğan. Nobel Yayıncılık. Ocak 2010. 2. Sınai Stokiometri, Doç. Dr. Hayri Yalçın. Ankara 1988.
    Dersin Amacı Enerji ve yakıtlar ile ilgili genel bilgilerin verilip, yakıt analizlerinin tanımlanması yapılacaktır. Yanma reaksiyonları ile ilgili hesaplamalar yapılacaktır.
    Dersin İçeriği Yakıtlar, yanma ve yakma sistemlerinin mühendislikteki yeri, yanma türleri, ekonomik sektörlerdeki uygulamaları, işletme, enerji ve çevresel ekonomiye etkileri, Fosil Yakıtlar; kömür, petrol ve doğalgazın oluşumu, çıkartılması ve işlenmesi. Yakıtların sınıflandırılması, sınıfsal özellikleri, enerji sektöründeki uygulama alanları, Yakıt teknolojileri, katı, sıvı, gaz yakıtlardan diğer yakıtların üretimi. Yakıt analizi, işletme ve çevresel etki yönünden konuların irdelenmesi, Yanmanın tanımı, türleri, sürdürülebilir yanma koşulları, Doğalgaz, LPG, Biyogaz Hidrojen, Jeneratör Gazı, Su Gazı vb. Gazların Hidrokarbon Yapısı ve Kimyasal Formülleri. Gaz yakıtların kimyasal bileşimi ve genel özellikleri. Genel olarak yakıtların depolanma yöntemleri sanayide uygulamaları, Yakıtlarda kalori, nem, kükürt, kül, uçucu madde, alevlenme noktası, viskozite gibi kısa tayin analizi ile ölçüm sonuçlarının belirlenmesi, Yanma reaksiyonları ve yanma çeşitleri. Kısmi yanma ve tam yanma, Yakıtlarda üst ve alt ısıl değerinin hesaplanması. (Hess Kanunu). Katı, Sıvı ve Gaz Yakıtların ısıl değerleri, Reaksiyon entalpisinin belirlenmesi, Hess Kanunu. Reaksiyon ısısının ölçülmesi, Kimyasal denge, Gibbs denklemi, Denge Sabiti ve denge Bileşiminin hesabı. Yanma hesabında oksijen ve hava miktarı. Baca gazı analizinin yapılmasının önemi, Kimyasal kinetik, Reaksiyon hızı. Örneklerle anlatımı, Yanma diyagramları. Yanmada kullanılan ampirik formüller, Yakma sistemleri. Katı yakıt yakma sistemleri, Sıvı yakıt brülörleri, Gaz yakıt brülörleri, Yanmanın Çevreye Etkisi ve çevre kirliliği için alternatif öneriler.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, Fen bilimleri ve Mühendislik alanında edinilen bilgilerin kimya mühendisliği problemlerinin çözümü ve modellenmesine yönelik kullanımı becerisi 4
    2 Mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme ve uygun analiz yöntemlerini seçip uygulayarak çözme becerisi 4
    3 Mühendislik araştırmaları kapsamında deney tasarlama, uygulama ve elde edilen verileri analiz ederek yorumlayabilme becerisi 4
    4 Belirli bir amaca yönelik bir sistem, sistem parçası ya da prosesi, mevcut ekonomik ve teknik imkanlar dahilinde tasarlayabilme becerisi 4
    5 Modern mühendislik tekniklerinden ve bilişim teknolojilerinden etkin şekilde faydalanabilme becerisi 4
    6 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci edinme 1
    7 Bireysel veya disiplin içi/disiplinler arası takımlarda çalışabilme yeteneği 4
    8 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi 1
    9 Yaşam boyu öğrenme bilinci edinme ve bu kapsamda bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenileme becerisi 1
    10 İş hayatı, sağlık, güvenlik ve çevre bilinci edinme 4
    11 Girişimcilik, yenilikçilik ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olmak 1
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster