ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Teknolojisi I GMÜ401 GÜZ 4+0 Z 5
    Öğrenme Çıktıları
    1-Etin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini hatırlar.
    2-Et endüstrisinde uygulanan temel işlemleri tanımlar.
    3-Et endüstrisinde üretilen ürünlerin üretim koşullarını açıklar.
    4-Sütün özelliklerini ve bileşimi hatırlar.
    5-Sütün toplanması, fabrikaya kabülü ve işlenme yöntemlerini açıklar.
    6-Sütün çeşitli ürünlere işlenme yöntemlerini açıklar.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14456
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4012020
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012525
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   143
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     4,77 ---- (5)
    Dersin AKTS Kredisi   5
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması K1. BÖLÜM1
    2 Etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri K1. BÖLÜM2
    3 Ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar K1. BÖLÜM3
    4 Kesim sonrası ette meydana gelen değişimler K1. BÖLÜM4
    5 Et endüstrisindeki temel işlemler K1. BÖLÜM5
    6 Et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu K1. BÖLÜM6
    7 Haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri K1. BÖLÜM7
    8 Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri K2. BÖLÜM1
    9 Süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı. K2. BÖLÜM2
    10 Sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler K2. BÖLÜM3
    11 Süte uygulanan ısıl işlemler K2. BÖLÜM4
    12 Yoğurt teknolojisi K2. BÖLÜM5
    13 Peynir teknolojisi K2. BÖLÜM6
    14 Tereyağ, krema, dondurma teknolojisi. K2. BÖLÜM7
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR, Doç. Dr. Emin Burçin ÖZVURAL
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1.Ders notu1 K2.Ders notu2
    Yardımcı Kitap YK1 Öztan, A. (2003). Et Bilimi ve Teknolojisi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları, Genişletilmiş 4. Baskı, Ankara. YK2 Anar, Şahsene (2020). Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Dora Yayınları, 5. Baskı, Bursa. YK3 Üçüncü, M. (2005). Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Meta basım, İzmir. YK4 Bylund G. (2003). Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems.
    Dersin Amacı Gıda endüstrisindeki et ve süt bilimi ve teknolojileri konularında bilgiler aktarmak
    Dersin İçeriği Et Teknolojisi: Et bilimine giriş ve etlerin sınıflandırılması, etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, ette intoksikasyon, enfeksiyon ve zoonoz hastalıklar, kesim sonrası ette meydana gelen değişimler, et endüstrisindeki temel işlemler, et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ve emülsiyon oluşumu, haşlanmış, pişmiş ve fermente et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.) Süt Teknolojisi: Sütün tanımı ve bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, süt yağının, proteinlerinin ve şekerinin yapısı, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süte uygulanan teknolojik işlemler, süte uygulanan ısıl işlemler, yoğurt teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağ, krema, dondurma teknolojisi.
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma 2
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma 2
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme 3
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma 4
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma 2
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma 2
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma 3
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme 3
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama 2
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma 2
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma 2
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster