ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Muhafaza Yöntemleri ve Raf Ömrü GMÜ432 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıdaların muhafazasında kullanılan geleneksel teknolojileri tartışır.
    2-Kullanılan modern muhafaza yöntemleri ve yeni işleme teknolojilerinin kullanılması ile ilgili bakış açısı geliştirir.
    3-Farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarını belirler.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14228
    Ödevler2512020
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)2511515
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 5012020
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   111
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,7 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıdalardaki fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar K1,K2
    2 Isı uygulaması ile muhafaza K1,K2
    3 Soğuk uygulaması ile muhafaza K1,K2
    4 Dondurarak muhafaza K1,K2
    5 Kurutarak muhafaza K1,K2
    6 Koruyucu maddelerle muhafaza K1,K2
    7 Yüksek basınç uygulamaları K1,K2
    8 Enzim ve mikroorganizmalarla muhafaza (Biyokonserveleme) K1,K2
    9 Işınlarla muhafaza K1,K2
    10 Vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, ultrason K1,K2
    11 Minimum işlenmiş gıdalar ve modifiye atmosfer paketleme K1,K2
    12 Yenilebilir ambalajlar K1,K2
    13 Süperkritik karbondioksit uygulamaları K1,K2
    14 Ozmotik dehidrasyon K1,K2
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Seda ÖZGEN
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1 Bulduk, S. (2010) "Gıda Teknolojisi" Detay Yayıncılık K2 Baysal, T. (2012), "Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler" Nobel Akademik Yayıncılık
    Yardımcı Kitap YK1 Barbosa-Canovas, G. V., Tapia, M. S., Pilar Cano, M. (2000). Novel Food Processing Technologies. CRC Press, ABD.
    Dersin Amacı Gıdaların işlenmesi ve depolanması esnasında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı uygulanan muhafaza yöntemleri hakkında bilgiler vermek.
    Dersin İçeriği Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisine sahip olma -
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisine sahip olma 3
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme 2
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisine sahip olma -
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma -
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisine sahip olma 1
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim alma -
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanma -
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip etme -
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama 2
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci bilincine sahip olma -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma -
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisine sahip olma -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster