ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Atık Değerlendirme GMÜ436 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda endüstrisini oluşturan sektörel grupların muhtemel atıkları tanır.
    2-Endüstri atıklarının ekonomik değeri olan ticari ürüne dönüşüm teknolojileri kavrar.
    3-Değerlendirme uygulamasının yapılmadığı fabrikalarda atık değerlendirme prosesini oluşturabilecek bilgi ve becerisi kazanır.
    4-Atıkların çevre ve sağlık üzerine etkilerini öğrenir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14342
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)4011414
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 6012828
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   112
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,73 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda endüstrisi yan ürünleri ve artıklarının sınıflandırılması ve tanımlanması ;Artık ve atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri
    2 Atık suların karakteristiği
    3 Et (kırmızı et, beyaz et ve su ürünleri etleri ve işlenmiş ürünleri) sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    4 Et (kırmızı et, beyaz et ve su ürünleri etleri ve işlenmiş ürünleri) sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    5 Süt sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    6 Süt sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    7 Süt sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    8 Hububat sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    9 Meyve sebze sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    10 Yağ sanayi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    11 Şeker endüstrisi atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri; Fermantasyon prosesleri atık ürünleri ve değerlendirme yöntemleri
    12 Alkollü ve alkolsüz içeceklerde atık ürünlerin değerlendirilmesi
    13 Catering atıklarının değerlendirme yöntemleri
    14 Ambalaj atıklarının değerlendirme yöntemleri
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu ÖĞR. GÖR. DİDAR ÜÇÜNCÜOĞLU
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar Maria Kosseva, Colin Webb, Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities, Academic Press, 2013.
    Yardımcı Kitap -
    Dersin Amacı Sektörel atıkların ekonomik değeri olan ticari ürüne dönüştürülmesi; atıkların diğer bir sektöre hammadde olarak kullanılabilmesi amacıyla değerlendirme proseslerinin tanımlanması; doğaya zararlı atıkların yeniden işlenmek suretiyle çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanmıştır.
    Dersin İçeriği sektörel atıklar ve değerlendirme yöntemleri
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 5
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi 5
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi 5
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 5
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 5
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 5
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi 4
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 5
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 4
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme 4
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi 5
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi 5
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci 4
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 5
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi 5
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster