ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ - Bologna Bilgi Sistemi


  • Ders Tanımı
  • Ders Adı Kodu Yarıyıl Teori+Uygulama (Saat) Havuz Statü AKTS
    Gıda Makine ve Ekipmanları GMÜ321 GÜZ-BAHAR 2+0 S 4
    Öğrenme Çıktıları
    1-Gıda endüstrisinde kullanılan makine ekipmaları tanır.
    2-Gıda üretim proseslerinde kullanılabilecek konvansiyonel teknolojileri kategorize eder.
    3-Gıda üretim proseslerinde kullanılabilecek alternatif teknolojileri değerlendirir.
  • AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
  • EtkinlikKatkı Yüzdesi

    (100)

    SayısıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
    Ders Süresi (Hafta x Ders Saati)14228
    Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)14570
    Ödevler0000
    Kısa Süreli Sınavlar (sınav + hazırlık) 0000
    Ara Sınavlar (sınav + hazırlık)40188
    Proje0000
    Laboratuar 0000
    Yarıyıl Sonu Sınavı (sınav + hazırlık) 60188
    Diğer 0000
    Toplam İş Yükü(Saat)   114
    Toplam İş Yükü(Saat)/ 30 (s)     3,8 ---- (4)
    Dersin AKTS Kredisi   4
  • Ders Akışı
  • Hafta Konular Ön Hazırlık
    1 Gıda endüstrisine genel bakış K1-Bölüm 1 / 1.1 -1.2
    2 Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler K1-Bölüm 2 YK1
    3 Hammadde hazırlık makineleri K1-Bölüm 3 / 3.1-3.2
    4 Gıda ön işlem ve temizlik ekipmanları K1-Bölüm 3 / 3.3
    5 Üretim makineleri - Sınıflama ve ayırma makineleri-1 K1-Bölüm 4 / 4.1
    6 Üretim makineleri - Sınıflama ve ayırma makineleri-2 K1-Bölüm 4 / 4.1
    7 Üretim makineleri - Karıştırma ve karışımlama makineler K1-Bölüm 4 / 4.2
    8 Üretim makineleri - Boyut küçültme makineleri K1-Bölüm 4 / 4.3
    9 Isıl işlem makine ve ekipmanları - Isı Değiştiriciler K1-Bölüm 5 / 5.1
    10 Isıl işlem makine ve ekipmanları - Evaporatörler K1-Bölüm 5 / 5.2
    11 Isıl işlem makine ve ekipmanları - haşlama-pişirme makineleri K1-Bölüm 5 / 5.6 - 5.7
    12 Isıl işlem makine ve ekipmanlarında alternatif teknolojilerin kullanılması-Mikrodalga, radyo frekansı ile gıdaların işlenmesi K1-Bölüm 5 / 5.9-5.10 YK1
    13 Isıl işlem makine ve ekipmanlarında alternatif teknolojilerin kullanılması-Ohmik ısıtma, vurgulu elektrik alan ile gıdaların işlenmesi K1-Bölüm 5 / 5.11-5.12
    14 Ambalaj ve ambalajlama makineleri K1-Bölüm 6
    Ön Koşul -
    Ders Dili Türkçe
    Dersin Sorumlusu Doç. Dr. Sezin TUTA ŞİMŞEK
    Dersi Verenler -
    Ders Yardımcıları -
    Kaynaklar K1 Saldamlı, İ., Saldamlı E. (2004). Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınları, Ankara.
    Yardımcı Kitap YK1 Singh, R. P., Heldman D. R. (2015). Gıda Mühendisliğine Giriş, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
    Dersin Amacı Gıda endüstrisi işletmelerinde insan tüketimine hazır ya da yarı hazır duruma getirilen hammaddelere fabrikalara girişlerinden itibaren uygulanan proseslerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
    Dersin İçeriği -
  • Program Yeterlilik Çıktıları
  • Program Yeterlilik Çıktıları Katkı Düzeyi
    1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi 2
    2 Ürün geliştirme çalışmalarını planlama ve uygulama becerisi -
    3 Deney tasarlama, deney yapma, deney sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi -
    4 Alanında; projelendirme, fizibilite, tasarım, kontrol, süreç yenileme, araştırma geliştirme çalışmalarını kurgulama ve yürütme becerisi 2
    5 Alanında geliştirilmiş teknolojileri tanıma ve bu teknolojilerin uygulanma sürecinde karşılaşılan sorunları çözme becerisi. 5
    6 Teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın sorunları hakkında bilgi edinme ve yapacağı uygulamalarda uygun araçları seçme ve kullanma becerisi 4
    7 Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi -
    8 Mühendislik çözümlerinin, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim 3
    9 Alanında gerekli olan bilgiye, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak ulaşabilme becerisi 3
    10 Alanındaki ulusal ve uluslararası mevzuatı ve diğer düzenlemeleri takip edebilme -
    11 Alanındaki uygulamalarda çevre, iş güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili konuları bilme ve uygulama becerisi -
    12 Disiplinler arası takımlarda çalışabilme ve etkin iletişim kurma becerisi -
    13 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci -
    14 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci 4
    15 Sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisi -
    Çankırı Karatekin Üniversitesi  Bilgi İşlem Daire Başkanlığı  @   2017 - Webmaster